CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 17 Jan 2017, 01:56

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page 1 2 Next
Author Message
Post #1 Posted: 18 Dec 2016, 15:34 
Offline
fresh
fresh
User avatar

Joined: 18 Dec 2016, 13:02
Posts: 5
Witam mam taki problem chce zbudować laba do sieci na sprzęcie cisco koszt max ok 2000 złotych zaczym zaczniemy pisać jak sprzęt przedstawię swoja sytuacje i kilka pomniejszych aspektów.

Posiadam wykształcenie średnie technikum o kierunku IT bez matury każdy ma takie a nie inne warunki w swoim życiu, pracuje od kwietnia 2012 przy sieciach (szkołę ukończyłem zaocznie pracując w sieci mc) w małej firmie oferującej dostęp do usługi Internetu radiowego na pasmie 5ghz airmax n/ac obecnie posiadającej ok 1300 klientów na obszarze 4 gmin w okolicach Wrocławia, zaczynałem jako pracownik serwisu pc i instalator sprzętu ubnt i mikrotika, przez pierwsze dwa lata zbierałem się do kupy i za bardzo nie wiedziałem co będę miał robić, na trzecim roku opanowałem praktykę i zacząłem więcej się interesować sieciami ogólnie, obecnie ostatnie dwa lata mam wszystko na głowie poza administracją żyjemy ogólnie bez stacjonarnego admina zajmuje się instalacjami serwisem elektronikom nadajnikami, linkami radiowymi problemami od strony klienta modernizacja i utrzymaniem sieci, odtworzeniem po awarii ostatnio tez coraz więcej prostymi czynnościami konfiguracyjnymi przy mikrotiku routeros, powiem za mam bardzo kolorową prace i kolorowe łącze obecnie dwa łącza po świetle plus radiolinie, i ulubiony kontakt z klientem. Płaca jak płaca pracuje z dojazdem 9 godzin 5 dni w tygodniu i to mnie tam trzyma i łącze po radiolinii idealne do p2p. nie należę do grupy teoretyków po studiach i tym podobnych mam trochę wypracowane a po za tym inne rzeczy na głowie, na obecna chwile powiem tak żadne zarobki w tym kraju mnie nie interesują i teksty w stylu jak masz papierek i tez wiadoma sytuacja polityczna i reszta doprowadziły do tego że chce się bardziej jeszcze rozwinąć i zostać całkowicie adminem sieci i wyjechać z kraju na obecna sytuacje najbardziej mi przeszkadza wiedza w zakresie ccna która jest kiepska, sytuacja z mikrotikiem wygląda tak jest niby gałęź 6.x od kilku lat ale dokumentacja ostatnia pełna wyszła do 4 po eng po polsku nawet nie ukończyli 3 do 5 jest częściowa do 6 brak filmiki z yt bardzo mało pod względem cisco, realizacja tematów cisco na sprzęcie z mk mija się z celem dlatego chęć zrobienia laba, miałem do czynienia z gns3 co do pt 7 z widomych względów nie jestem „studentem” cisco wiec nie mam jak się na nim wypraktykować ogólnie wole żywy sprzęt nawet coś zjarać nisz mieć tylko teorie i się pobawić z kablami zajrzeć do sprzętu pobawić się modułami jeśli będzie potrzeba mam dostęp do publicznych ip wiec na wana mogę poprzez poe wrzucić ale bgp nie będę miał do tego też zapas z 3g/lte(chodzi tragicznie na wsi), jeśli wan to po rj45, dodatkowo na stanie mam kilka książek

W drodze do ccna cześć I i II, ccna 200-120 i ccna 210-260 Adam Józefiok Oficjalny przewodnik przygotowanie do egzaminu na certyfikat ccent/ccna icdn1 100-101,ccna routing and switching icnd2 200-101, ccna security 210-260 z wydawnictwa pwn Routery cisco w praktyce Joe Habraken , cisco receptury Kevin Dooley & Ian J.Brown, routery cisco czarna ksiega dodatkowo cała półka na temat sieci z wydawnictwa helion popularnych tytułów z aledrogo , kilka ebooków i kilka nie dostępnych tytułów starszych których nie ma a mam z znanych źródeł (sorki inaczej się nie dało chciałem kupić nikt niema) cały zakres filmików z yt dobrych zagranicznych kanałów na temat sieci i pokrewnych.

Sprawa na poważnie jaki sprzęt jak dla mnie 3 routery i 3-4 switche jakie? L2 l3 być może ktoś podpowie, sprzęt który da rade zrealizować zakres materiału z książek wyżej w późniejszym czasie mogę jeszcze dołożyć trochę środków do sprzętu pytanie brać ase w późniejszym terminie jaki soft ios i jak z „aktualnością” tego softu serii 12 na tle ostatniego moc sprzętu ma ostanie znaczenie dobrze żeby porty 10/100mb były i wan też dodatkowo światełko, polecicie sprzedawców albo kogoś kto mi w tym temacie powie co i jak jeśli mam kupować najlepiej poprzez popularny portal aukcyjny obecnie mam laba z mikrotika i ubuquiti (ubnt) około 40 urządzeń po naprawach i z powodu modernizacji wyszły z użytku na stanie i na tym głownie od kilku miesięcy pracuje w domu

p.s nie wiem czy dobry dział wybrałem :?


Top
   
Post #2 Posted: 18 Dec 2016, 15:57 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 04 Nov 2006, 16:23
Posts: 3111
Tak, wiem, to forum techniczne. Ale zmiłuj się i przynajmniej postaraj się pisać w języku polskim. I nie, to nie jest tak, że administrator nie musi znać języka i może pisać jak chce. Nie raz i nie dwa będziesz musiał pisać - do użytkowników, klientów, etc. To jak piszesz i jakim językiem się posługujesz ma kolosalne znaczenie.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.


Top
   
Post #3 Posted: 18 Dec 2016, 17:09 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 02 Aug 2009, 15:23
Posts: 52
Jezu, faktycznie dziwnie piszesz. Jeśli chodzi o Packet Tracera, to sprawdź ten temat:

http://www.ccie.pl/viewtopic.php?f=40&t=22486

Cisco daje możliwość rejestracji na portalu netacad dla każdego i wtedy możesz używać PT7, który spokojnie wystarczy do tego, żeby ogarnąć i poćwiczyć materiał CCNA.

Jeśli chodzi o sprzęt, to temat jest trochę złożony. Najtaniej Ci wyjdą routery 1721, powiedzmy ze cztery, do tego przynajmniej dwa switche 2950. Do routerów przydadzą się karty WIC-2T - po jednej do każdego oraz po jednym kablu SmartSerial-SmartSerial do każdej karty. Możesz też rozważyć po jednej karcie WIC-1ENET, żeby mieć w routerach drugi interfejs Ethernet - może się przydać. Ze dwa komputery i tyle. Oczywiście jak Cię stać na więcej, to czemu nie.

Kolejna sprawa jest taka, że żeby móc uruchamiać większe wersje softu będziesz potrzebował na routerach 32MB pamięci Flash (trzeba na to zwrócić uwagę przy zakupie routera, bo sporo jest z 16MB Flash'a, a dołożyć nie można) oraz dużo pamięci RAM - najczęściej można spotkać 32MB lub 64MB RAM i tutaj trzeba zawsze dopytać jaka jest ta pamięć, bo w routerze masz pamięć wbudowaną oraz jeden slot na dodatkową, no i wtedy jeśli router ma wbudowane 32MB, to będziesz mógł dołożyć tylko 64MB, co da razem 96MB - soft z EIGRP dla IPv6 zdaje się na tym nie pójdzie. Najlepiej jest więc wstrzelić się w takie routery, co mają 32MB pamięci Flash oraz 64MB wbudowanej pamięci RAM - wtedy możesz dokupić kość 64MB i na 128MB możesz robić wszystko.

Na allegro trudno jest znaleźć to wszystko - na eBay'u jest za to sporo.

Oprócz praktyki potrzeba też sporo wiedzieć - książki, które podałeś będą ok, ale warunek jest taki, że musisz je przeczytać i zrozumieć. Nie widziałem na Twojej liście najważniejszych dwóch pozycji: "100-105 ICND1 Official Cert Guide" oraz "200-105 ICND2 Official Cert Guide" Wendella Odoma. Niektórzy twierdzą, że nie ma lepszych książek do CCNA. Możesz je kupić na Cisco Press.

Na koniec trochę reklamy (koledzy wybaczą, mam nadzieję): Polecam też kurs CCNA na Akademii Sieci LANPulse - omówiony jest cały materiał CCNA wraz z ćwiczeniami na prawdziwym sprzęcie i to wszystko w formie on-line na żywo (instruktor prowadzi każde zajęcia - nie są to filmiki szkoleniowe). Cena też jest bardzo atrakcyjna. http://www.lanpulse.pl

Pozdrawiam

JD


Top
   
Post #4 Posted: 18 Dec 2016, 19:42 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 04 Nov 2006, 16:23
Posts: 3111
judge dredd wrote:
Polecam też kurs CCNA na Akademii Sieci LANPulse


A to dziewczę z zielonym patchcord'em w ręku i notebookiem na kolanach to pani wykładowczyni? To ja się zapisuje!!! Ale na taki kurs w realu, nie on-line.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.


Top
   
Post #5 Posted: 18 Dec 2016, 20:03 
Offline
fresh
fresh
User avatar

Joined: 18 Dec 2016, 13:02
Posts: 5
Dzięki za info o pt7 powinien być ten temat z gwiazdką czy pt7 dam rade obrobić materiał z wyżej wymienionych tytułów, co do komputera i7 6 rdzeni @ 4.2ghz do tego 24gb ddr3 ram dysk ssd 480gb mlc i grafika radeon r9 270 4gb wiec problemu nie ma ani z pt7 x64 ani z gns3 czy Vmware.

Co do sprzętu sieciowego musi być na wanie przynajmniej u dwóch rj45 mogą być zamienne moduły z wic 1t lub 2t preferuje wersje do szaf i z 4 porty lan i też karta rozszerzeń pod światło i w routerze i switch też.

Pytanie jakie modele obecnie to koszt do 2k dla 3-4 routerów i 2-3 przełączników, potem mogę dołożyć starą ase jeśli jest sens, a ta pamięć flash przypadkiem nie wymienna jest bo cf 128mb ma dość dużo, jakieś konkretne serie modele ?

Następne pytanie jest ktoś kto dałby mi rade zobrazować czy się różni soft cisco na tle ostatnich kilku lat tj. soft z przed 2 lat z softem z przed 5 lat duża różnica w funkcjach jest? i tez jak z licencją i wsparciem dla danego modelu jest.

Z tych wyżej wymienionych tytułów to w drodze do ccna 1 cześć to z kilka razy była czytana i tam to chyba wszystko opanowane jest w teorii i praktyce w pracy w sieci z 2 części to zawisłem na ospf bo mk się to trudno robi cała obecna teoria jest robiona pod mk, dlatego z braku sprzętu cisco mi trudno jedno w książce drugie na yt w mk trzecie z dalszych ccna 120-200 jest w trakcje i ccnet/ccna ostatnio lukałem ale nie wiem co dalej czytać co do tych zagranicznych tytułów to są na stanie z pwna jeśli dobrze widzę


Co do Kyniu pracuje z ludźmi od początku i powiem jedno to nie serwerownia tylko ludzie którzy mają doświadczenie z „owijaczami w bawełnę” ofert z cyfrowego Polsatu Neostrady lte i innych pantoflarzy co robią sieci radiowe na 2,4ghz w b/g w 2016roku oferując prędkość do 1mb/s przez 10dni w miesiącu i jak ktoś za pięknie do nich mówi to mają reakcje odwrotną, w pracy mam człowieka od roboty fizycznej i rozmowy z trudnymi ludźmi. Najlepsze wrażenie zostawia prosta rozmową i to co jest napisane na papierku ma pokrycie w realu każdy jest zadowolony, solidność i nie zawodność usługi i czas reakcji na awarie największa siła reklamy u nas

Labami zewnętrznych firm nie jestem zainteresowany za mało czasu wole u siebie w domciu mieć sprzęt pobawić się po odkręcać śrubki wiedzieć jak kabel konsolowy podłączyć wydmuchać wiatraki etc. a co do kursu najlepsze praktyki to mam w pracy jak ci dzwonią że jakis kawałek sieci nie działa i jesteś pod presja czasu i problemów i oczywiście jak sam dojdziesz do rozwiązania problemu wybierzesz odpowiednią drogę nie że ktoś ci poda na tacy, zmieni się jedna rzecz w realu od tego co „instruktor” powie i ma się pustkę w głowie bo tylko określony zakres „materiału” się zna
Na ostatku dopytam czy na allegro jest sens brać tego typu sprzęt a jeśli nie to z Ebaya to od kogo jakieś kontakty ?, na allegro widziałem polecany sprzęt do laba

http://allegro.pl/cisco-lab-sprzet-do-c ... 76760.html
tylko trochę za biedna wersja jak dla mnie, być może będę pisał czy cos innego da się zrobić


Top
   
Post #6 Posted: 18 Dec 2016, 20:55 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 02 Dec 2014, 10:38
Posts: 129
Location: Kutno
A czemu koniecznie sprzęt fizyczny?
Jeśli pracujesz przy sieciach to masz pewnie z nim styczność a trzymanie tego w domu i słuchanie "wycia" to niezbyt ciekawe rozwiązanie.

Sam kiedyś byłem nastawiony tylko na fizyczne pudełka, ale jak masz wydać 2k na nie to lepiej sobie złóż za nie PC-ta, pobaw się GNS3 czy UNL, a później ( lub odrau jak starczy kasy) zainwestuj w VIRL.

Nie kupuj żadnych pudeł, czy też serwerów rack bo szkoda na to zdrowia - dobry PC wynagrodzi wszystko, a i mozna na niego mieć różne zastosowania w przyszłości :)


Top
   
Post #7 Posted: 19 Dec 2016, 02:19 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Joined: 15 Jul 2004, 20:35
Posts: 6169
Location: Warsaw, PL
VIRL na 30 nodów to 299USD dla każdego, a jak się jest aktywnym na forum, to od czasu do czasu jest szansa na wygranie odpowiedniej licencji ;)
Sam miałem stosik routerów i przełączników w domu przygotowując się do CCIE jakieś prawie 10 lat temu, ale faktycznie czasy nieco się zmieniły i w dobie aktualnie dostępnych symulatorów mocno bym się zastanowił nad zakupem sprzętu vs. licencja na VIRL.

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein


Top
   
Post #8 Posted: 19 Dec 2016, 08:50 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 23 Jan 2008, 14:21
Posts: 216
Location: Singapore, SG
Seba wrote:
VIRL na 30 nodów to 299USD dla każdego

"As of 1/1/2017, only VIRL Personal Edition 20-Node will be available for purchase. VIRL Personal Edition 30-Node and VIRL Academic license will no longer be available."
Linka


Top
   
Post #9 Posted: 19 Dec 2016, 09:49 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 14 May 2014, 13:39
Posts: 70
konradrz wrote:
Seba wrote:
VIRL na 30 nodów to 299USD dla każdego

"As of 1/1/2017, only VIRL Personal Edition 20-Node will be available for purchase. VIRL Personal Edition 30-Node and VIRL Academic license will no longer be available."
Linka


Cisco strzela sobie teraz w stopę. Zakłada "A jesteśmy tak dużym monopolistą, że i tak będą płacić więcej". Przykre.
Sam uciekłem od Cisco na rzecz Juniper'a ze względu na wysokie koszty certyfikacji. Wydanie 500$ na zdobycie CCNA: SP czy CCNA:DC to lekka przesada.

czina wrote:
Z tych wyżej wymienionych tytułów to w drodze do ccna 1 cześć to z kilka razy była czytana i tam to chyba wszystko opanowane jest w teorii i praktyce w pracy w sieci z 2 części to zawisłem na ospf bo mk się to trudno robi cała obecna teoria jest robiona pod mk, dlatego z braku sprzętu cisco mi trudno jedno w książce drugie na yt w mk trzecie z dalszych ccna 120-200 jest w trakcje i ccnet/ccna ostatnio lukałem ale nie wiem co dalej czytać co do tych zagranicznych tytułów to są na stanie z pwna jeśli dobrze widzę

Technologia zawsze pozostaje taka sama, różni się jedynie implementacja. Za wdrożeniem Mulit-area OSPF stoją 2-3 komendy? A za zrozumieniem dlaczego akurat tak to działa znacznie więcej wiedzy. Jak zrozumiesz OSPFa (przykładowo taki temat) to wiedzę z Cisco na tym poziomie (powiedzmy CCNP) szybko ogarniesz.


Top
   
Post #10 Posted: 19 Dec 2016, 19:27 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Joined: 15 Jul 2004, 20:35
Posts: 6169
Location: Warsaw, PL
Dzięki konradrz, bo faktycznie update o EoS VIRL30 mi umknął. To zapewne pojawią się 20tki w kontekście konkursowym.

PS To może przed EoS, z racji świąt jakiś konkursik urządzimy, coby jakiegoś VIRL30 rozprowadzić ;)

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

A. Einstein


Top
   
Post #11 Posted: 19 Dec 2016, 20:00 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 04 Nov 2006, 16:23
Posts: 3111
Cisco tyle razy strzelało sobie w kolano i nic z tego nie wynikło. Widać mogą. To jak z "Apple się kończy". I po każdym "Apple się kończy" mają coraz lepszy wynik finansowy.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.


Top
   
Post #12 Posted: 20 Dec 2016, 08:49 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 09 Jul 2012, 22:10
Posts: 294
Location: Wałbrzych/Wrocław
Seba wrote:
PS To może przed EoS, z racji świąt jakiś konkursik urządzimy, coby jakiegoś VIRL30 rozprowadzić ;)


good idea


Top
   
Post #13 Posted: 20 Dec 2016, 11:03 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 04 Aug 2012, 22:52
Posts: 221
Location: Manchester/UK
konradrz wrote:
Seba wrote:
VIRL na 30 nodów to 299USD dla każdego

"As of 1/1/2017, only VIRL Personal Edition 20-Node will be available for purchase. VIRL Personal Edition 30-Node and VIRL Academic license will no longer be available."
Linka



Wie ktos moze czy jak odnowie licencje 31 grudnia na kolejny rok to beda mi liczyc od grudnia czy od konca bierzacej licencji czyli rok od kwietnia?


Top
   
Post #14 Posted: 20 Dec 2016, 11:24 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Joined: 15 Jul 2004, 20:35
Posts: 6169
Location: Warsaw, PL
@minimalist300
Najlepiej sprawdzić przez support - community http://virl.cisco.com/contactus/ lub email ciscovirl@cisco.com

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

A. Einstein


Top
   
Post #15 Posted: 20 Dec 2016, 12:14 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
User avatar

Joined: 13 Aug 2004, 12:19
Posts: 4694
Location: Warsaw, PL
minimalist300 wrote:
konradrz wrote:
Seba wrote:
VIRL na 30 nodów to 299USD dla każdego

"As of 1/1/2017, only VIRL Personal Edition 20-Node will be available for purchase. VIRL Personal Edition 30-Node and VIRL Academic license will no longer be available."
Linka



Wie ktos moze czy jak odnowie licencje 31 grudnia na kolejny rok to beda mi liczyc od grudnia czy od konca bierzacej licencji czyli rok od kwietnia?

O ile pamiętam od końca aktywnej licencji bo jej numer się nie zmienia, dostajesz nowy klucz aktywacyjny. Oczywiście jeżeli robisz renewal a nie zakup nowej.

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper Blog: http://ccieplayground.wordpress.com

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page 1 2 Next

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited