CCIE.pl
http://ccie.pl/

Lab cisco jaki sprzęt do 2k
http://ccie.pl/viewtopic.php?f=1&t=22971
Page 2 of 2

Author:  minimalist300 [ 20 Dec 2016, 12:27 ]
Post subject:  Re: Lab cisco jaki sprzęt do 2k

peper wrote:
minimalist300 wrote:
konradrz wrote:
"As of 1/1/2017, only VIRL Personal Edition 20-Node will be available for purchase. VIRL Personal Edition 30-Node and VIRL Academic license will no longer be available."
Linka



Wie ktos moze czy jak odnowie licencje 31 grudnia na kolejny rok to beda mi liczyc od grudnia czy od konca bierzacej licencji czyli rok od kwietnia?

O ile pamiętam od końca aktywnej licencji bo jej numer się nie zmienia, dostajesz nowy klucz aktywacyjny. Oczywiście jeżeli robisz renewal a nie zakup nowej.


OK, dzieki. Mam w tej chwili akademicka licencje i jest opcja na przedluzenie za $79.99 wiec skorzystam :)

Author:  czina [ 27 Dec 2016, 18:35 ]
Post subject:  Re: Lab cisco jaki sprzęt do 2k

Witam ponownie po dłuższej przerwie dużo się tego na składało

Doradzili z firmy NetworkDirect do ccna ..w cenie ale 3k

Routery cisco 2801 384mb ram 128mb cf 3 sztuki w cennie netto ok 920zl lanbase 12.x i możliwość wgrania ios 15
Do tego Cisco Catalyst Switch 3560 za drogie i tez poe nie potrzebne lub Cisco Catalyst Switch 2960
Do ego komplet kart wic-1t 2t lan 10mb i kable

Przy routerach bym został przełączniki mnie zabiły ceną.

Co do tego ospf to chodzi o konfiguracje na przeszło trzydziestu podsieciach pod mk

Nie jestem zainteresowany virl odpada gns starczy wole otwarty i wolny a przede wszystkim darmowy soft


I jeszcze jedno pytanie czy różnią się możliwości wiców przy ccna 1t od 2t i wersji po rj ?

Author:  judge dredd [ 27 Dec 2016, 19:10 ]
Post subject:  Re: Lab cisco jaki sprzęt do 2k

1T od 2T różni się tylko wygodą użytkowania. 1T ma na karcie jedno gniazdo i do tego grubaśny kabel (a jeszcze jak dostaniesz go złożonego z dwóch przez wtyczki V35, to nie zazdraszczam). W przypadku 2T masz od razu dwa gniazda na karcie i kable z wtyczkami smart-serial - małe i poręczne, kable cienkie i krótkie. Ma to znaczenie, jak w routerze są np. tylko dwa sloty, to do jednego WIC-2T, a do drugiego WIC-1ENET. Rozumiem, że "wersja po rj" to chodzi Ci o złącze Ethernet RJ45 - to zupełnie inna technologia, porównanie do seriala znajdziesz w necie. Do CCNA spokojnie wystarczy jedno RJ45 na routerze, żeby podłączyć switcha i sieć użytkowników, ale oczywiście im więcej tym lepiej i więcej można labować.

Jeśli chodzi o switche to daj sobie spokój z 2960. Albo bierzesz 3550 drożej, ale przynajmniej masz większe możliwości labowania, albo bierzesz 2950 tanio i to do CCNA zupełnie wystarczy. 2950 około 150zł powinno dać się znaleźć.

Pozdrawiam,

JD

Author:  czina [ 01 Jan 2017, 16:46 ]
Post subject:  Re: Lab cisco jaki sprzęt do 2k

Witam ponownie po nowym roku zacznę od 1T i 2T tak brał bym 2T od jedynki widziałem fotki w google co do ilości do ccna potrzeba 3 routerów i 3 przełączników pytanie czy potrzeba 3 kart wic 2t ? i co do rj45 tak najlepiej w drugim slocie wic bo mam możliwość podłączenia do publicznych ip wiec skorzystam w przyszłości :D

Co do przełączników znalazłem warstwy 3 (L3) z znanego portalu CISCO WS-C3550-24-SMI z comela bez poe i innych udziwnień posiada dwa porty GBIC , oczywiście światełka nie podłączę do 2801 nie ma jak ale znalazłem GBIC 1000BASE-T WS-G5483 zamiast światła skrętka, czytałem powierzchownie że przełączniki mają inny soft niż routery i tylko od pewnej wersji tego softu ta wkładka jest obsługiwana pytanie ma to wpływ na funkcje połączenia miedzy przełącznikiem a routerem ?

I ostatnie osoba z jednej firmy której link był na początku tematu mówiła ze ccna zależnie od wersji rożni się wymogami do sprzętu i softu, pytanie są gdzieś informacje odnoście zmian w wymogach po polsku

Author:  DawidS28 [ 01 Jan 2017, 21:45 ]
Post subject:  Re: Lab cisco jaki sprzęt do 2k

czina wrote:
I ostatnie osoba z jednej firmy której link był na początku tematu mówiła ze ccna zależnie od wersji rożni się wymogami do sprzętu i softu, pytanie są gdzieś informacje odnoście zmian w wymogach po polsku


Rozumiem, że chodzi o zmiany pomiędzy v5.1 a v6 CCNA Routing and Switching? Czyli ostatnią zmianą z sierpnia 2016. W we wcześniejsze chyba nie ma co iść.

Jako przejście pomiędzy v5.1 i v6 Cisco zaproponowało CCNA Bridging, tu masz zakres:
http://www.slideshare.net/ensamblajeua/ ... el-ccna-60 (wybacz formę, ale nie znalazłem tego PDF-a nigdzie indziej, a forum nie pozwala mi go załączyć)

W skrócie co wyleciało: z drugiego semestru OSPF (ale jest na trzecim), RIPng (i nigdzie go nie ma), z trzeciego semestru WiFi, sumaryzacja tras, z czwartego Frame Relay i NetFlow.

Gdzieś widziałem fajną prezentację o tym, co dokładnie się zmienia, ale nie mogę jej znaleźć, a poza tym miała wyraźny dopisek "Cisco Confidential" i nie wiem, czy mi ją wolno wrzucić tak ot.

W temacie sprzętu to się chyba wiele nie zmieniło, ale warto, żebyś miał na routerach protokoły routingu dynamicznego dla IPv6.

Z CCNA Equipment List (ale dla v5.1):
3 CISCO1941/K9 Cisco 1941 w/2 GE,2 EHWIC slots,256MB CF,512MB DRAM,IP Base
3 HWIC-2T= "2-Port Serial WAN Interface Card 
(Note: WIC-2T and WIC-2A/S not supported in ISR G2 devices)"
3 CAB-SS-V35MT= V.35 Cable, DTE Male to Smart Serial, 10 Feet 
3 CAB-SS-V35FC= V.35 Cable, DCE Female to Smart Serial, 10 Feet 
3 WS-C2960+24TC-L Catalyst 2960 24 10/100 + 2 1000BT LAN Base Image
2 Wireless Router Wireless N-Router (b/g/n Wi-Fi)

W opcjonalnych są podane jeszcze 1921, 2901 i 2911. Według mnie cały kurs można spokojnie zrobić na 2811, drobne problemy zaczynają się dopiero przy CCNP Route.

Nawiasem mówiąc, o materiałach po polsku zapomnij. Oficjalnie nie nadążają za kursem albo w ogóle ich nie ma (np. do CCNA Security). Im głębiej w certyfikację, tym więcej materiałów tylko po angielsku. Inna sprawa, że nie wyobrażam sobie pracy w ten branży bez naprawdę dobrej znajomości angielskiego.

Jeśli chcesz jeszcze jakiś sprzęt kupić, to często (tak z 3-4 raz na rok) coś ściągamy z UK, możemy się dogadać, to koszty wysyłki będą niższe. No i, pewnego sprzętu w Polsce się prosto dostać nie da. Ale to już pisz na maila/priv.

Quote:
W przypadku 2T masz od razu dwa gniazda na karcie i kable z wtyczkami smart-serial - małe i poręczne, kable cienkie i krótkie.

Ale Smart-seriale są dużo mniej wytrzymałe - na zajęciach kruszą mi się końcówki i z kilka kabli rocznie jest do wyrzucenia. Stare dobre seriale z DB60 jeszcze mnie chyba nigdy nie zawiodły.

Author:  judge dredd [ 01 Jan 2017, 21:57 ]
Post subject:  Re: Lab cisco jaki sprzęt do 2k

Najlepiej mieć tyle kart WIC-2T ile routerów i tyleż samo kabli SmartSerial-SmartSerial. Wtedy możesz podłączyć routery "w kółko" co się przydaje do różnych scenariuszy CCNA.

Jeśli chodzi o wymagania sprzętu i softu to są one raczej formalne. W ćwiczeniach przewidzianych na CCNA w Lab Guidzie są podawane konkretne modele urządzeń i wersje softu, na których dane ćwiczenie można wykonać, ale zakres CCNA jest na tyle podstawowy, że to samo można wykonać na znakomitej większości sprzętu i softu. Kiedyś w oficjalnych wymaganiach były routery serii 1800 i switche 2950, a teraz są routery 1941 i switche 2960. Natomiast konfiguracje wykonywane w nowych ćwiczeniach można też spokojnie wykonać na starym sprzęcie. To samo dotyczy wersji softu. Kiedyś na CCNA stosowano wersję 12, a teraz we wszystkich przykładach i materiałach są zrzuty ekranów z wersji 15, ale oczywiście to też nie ma znaczenia, bo różnice są nieduże - szczególnie w zakresie CCNA. W zasadzie jedyna, która rzuca się w oczy to obecność tras typu "L" w tabeli routingu, które (moim skromnym zdaniem) i tak się do niczego nie przydają.

Pozdrawiam,

JD

Author:  czina [ 08 Jan 2017, 13:25 ]
Post subject:  Re: Lab cisco jaki sprzęt do 2k

Po poszukiwaniach i pytaniach na allegro wybór padł na

3 sztuki 2801 w wyżej wymienionej konfiguracji z 384mb ram i 128cf do tego 3 karty wic-2t i 2 karty wic-1enet i 3 kable do wic-2t soft ios ip base 12.x zależy co będą mieli z możliwością z tego co mówi gold partner wgrania 15.x ze znanych źródeł,

3 sztuki przełączników Catalyst 3550 WS-C3550-24-SMI do tego 2 Moduły GBIC 1000BASET RJ45 WS-G5483 i 2 moduły GBIC pasujące do nich soft smi
Zrezygnowałem z 2950 bieda do 2960 i 3550, co do 3560 drogie i dla mnie lepiej by było brać 3750 dobra sztuka na dzień dzisiejszy 3560 ok 550-600zł a 3750 700zł

Sprzęt wybrany do 200-125 CCNA 100-105 ICND1 200-105 ICND2 100-105 ICND1 ewentualnie 210-260 IINS

Dodatkowo wkleję od siebie dla potomnych kilka linków przydatnych przy wyborze sprzętu do ccna

http://blog.router-switch.com/2012/12/f ... 3560-3550/
http://www.cisco.com/c/en/us/products/c ... 6fa68.html
http://www.cisco.com/c/en/us/products/r ... rison.html
https://learningnetwork.cisco.com/thread/42151

ps

fakt faktem w 2k się nie zmieściłem ale w 3k :D

Author:  Kyniu [ 08 Jan 2017, 13:28 ]
Post subject:  Re: Lab cisco jaki sprzęt do 2k

czina wrote:
z możliwością z tego co mówi gold partner wgrania 15.x ze znanych źródeł


Nie wiem co partner Ci powiedział, ale zalatuje to zwykłym piractwem.

Page 2 of 2 All times are UTC+01:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/