CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 23 Jan 2017, 09:36

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 29 posts ]  Go to page Previous 1 2
Author Message
Post #16 Posted: 28 Dec 2016, 10:29 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 02 Aug 2009, 15:23
Posts: 52
W przypadku połączenia router-router przez złącza serial masz dwie opcje:

1. łączysz porty serial bezpośrednio jednym specjalnym kablem i wtedy masz ograniczenie długości tego kabla - nie widziałem nigdy dłuższych niż 3m. Takie rozwiązanie stosuje się w labach żeby sobie poćwiczyć.

2. łączysz routery z urządzeniami operatorskimi, które między sobą zestawiają połączenie, które jest Ci potrzebne. Czyli zgłaszasz się do operatora i kupujesz sobie łącze np. z Krakowa do Gdańska, a operator wstawia w tych dwóch lokalizacjach swoje urządzenia, do których podłączasz routery kablami serialowymi.

Chcąc połączyć ze sobą budynki oddalone od siebie o 200m raczej nie będziesz kupował u operatora łącza za np. 1000zł miesięcznie. W tej sytuacji pewnie bardziej się opłaca położyć między nimi światło.

Pozdrawiam,

JD


Top
   
Post #17 Posted: 28 Dec 2016, 10:54 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 04 Nov 2006, 16:23
Posts: 3123
judge dredd wrote:
Chcąc połączyć ze sobą budynki oddalone od siebie o 200m raczej nie będziesz kupował u operatora łącza za np. 1000zł miesięcznie. W tej sytuacji pewnie bardziej się opłaca położyć między nimi światło.


Pod warunkiem, że nie jest to ścisłe centrum zabytkowego miasta, a budynki są po przeciwnych stronach ulicy, po której biegnie torowisko. Wtedy operacja urasta to rangi "misji niemożliwej". Co znaczy, że spec rangi Ethana Hunta i to ogarnie, ale nie przeciętny śmiertelnik ;)

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.


Top
   
Post #18 Posted: 28 Dec 2016, 20:08 
Offline
member
member

Joined: 11 Dec 2016, 09:44
Posts: 35
Pytanie jest prostrze i pewnie zle zadane: Czy w sieci lokalnej majac kilka routerow to, aby je polaczyc miedzy soba (oczywiscie za kazdym bedzie inna podsiec) - to czy kazde polaczenie miedzy kazdym routerem bedzie polaczone kablem crossowanym na portach lanowych?


Top
   
Post #19 Posted: 28 Dec 2016, 23:57 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 04 Aug 2011, 06:09
Posts: 75
Location: Gdynia, PL
W sieci lokalnej możesz użyć skętki miedzianej, wtedy kabli krosowanych, do połączenia routerów. To nie znaczy, że musisz użyć skrętki, bo możesz użyć światłowodu lub okablowania szeregowego. Możesz...
Jeśli używasz skrętki miedzianej, to kable powinny być krosowane, bo urządzenia tego samego rodzaju (2 routery/2 pecety/2 switche) łączymy takimi kablami.
A teraz, żeby namieszać Ci jeszcze bardziej: współcześnie większość urządzeń posiada autosensing MDI-X, czyli potrafi sama wykryć, jakiego rodzaju urządzenia ze sobą łączysz i jaką skrętką (prostą, czy krosowaną) i automagicznie zamiebić ze sobą odpowiednie pary kabla, żeby połączenie było takie jak powinno. Z tego wniosek, że nawet jak połączysz 2 routery skrętką prostą, to też powinno działać.
Mam nadzieję, że to co napisałem jest dla Ciebie wystarczającym wytłumaczeniem i że wiesz czym się różni kabel prosty od krosowanego?

_________________
.ılı..ılı. CCNP


Top
   
Post #20 Posted: 29 Dec 2016, 07:12 
Offline
member
member

Joined: 11 Dec 2016, 09:44
Posts: 35
juz zdazylem przeczytac o technologi MDIX, wiec nie namieszales :)

Quote:
To nie znaczy, że musisz użyć skrętki, bo możesz użyć światłowodu lub okablowania szeregowego.


Tylko nadal nie rozumiem jaki bylby sens uzycia szeregowego skoro roznica w szybkosci takiego polaczenia w porownaniu ze skretka i swiatlowodem jest znaczna


Top
   
Post #21 Posted: 29 Dec 2016, 07:44 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 04 Aug 2011, 06:09
Posts: 75
Location: Gdynia, PL
Wcześniej nie było pytania o sens ;)

_________________
.ılı..ılı. CCNP


Top
   
Post #22 Posted: 29 Dec 2016, 08:27 
Offline
member
member

Joined: 11 Dec 2016, 09:44
Posts: 35
np to zdjecie - dlaczego w kilku miejscach serial a w niektorych skretka? Probuje zalapac idee kiedy co sie uzywa.:

https://1drv.ms/i/s!AqKrvcy76bbDgSsRMwBky6lZEFQm


Top
   
Post #23 Posted: 29 Dec 2016, 08:54 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 29 Nov 2013, 12:08
Posts: 239
Location: Poland / Warsaw
To zdjęcie zapewne jest labowe. Więc w niektórych miescach masz serial a gdzie indziej skrętke z założeń laba. Aby przeciwiczyć różne scenariusze.
Co kiedy się używa to koledzy wyżej wymienili Ci wiele przykładów...


Top
   
Post #24 Posted: 29 Dec 2016, 09:20 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 04 Aug 2011, 06:09
Posts: 75
Location: Gdynia, PL
z rysunku wygląda tak, jakby połączenia skrętką były lokalne, a szeregowe jako sieć rozległa (np oddzialy). Generalnie używa się różnych technologi w zależności od potrzeb i możliwości. W niektórych miejscach nie ma możliwości na nic innego niż Frame Relay, a gdzie indziej tylko DSL. Czasem nie ma wyjścia i trzeba wkopać swój własny światłowód, jak chcesz mieć szybkie połączenie, bo dostawcy usługi "się nie opłaca robić inwestycji dla jednego klienta". Wszystko zależy od wymagań, możliwości i kasy.

_________________
.ılı..ılı. CCNP


Top
   
Post #25 Posted: 29 Dec 2016, 10:35 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 08 Jan 2014, 16:27
Posts: 155
Location: 52.182098, 21.005445
Arie wrote:
np to zdjecie - dlaczego w kilku miejscach serial a w niektorych skretka? Probuje zalapac idee kiedy co sie uzywa.:

https://1drv.ms/i/s!AqKrvcy76bbDgSsRMwBky6lZEFQm


A możesz wyjawić nam skąd ten rysunek wziąłeś i dlaczego takie myśli przychodzą Ci do głowy?
Skrętka to najtańszy i najgorszy rodzaj medium.
W idealnym świecie do transmisji na duże odległości (WAN) używa się światłowodu i techniki DWDM, MPLS i tak dalej. Ale świat nie jest idealny i jest mnóstwo istniejących istalacji typu Frame Relay.
Po drugie większość materiałów edukacyjnych Cisco pochodzi z ich egzaminów i centrów edukacji, które nie mają za wiele wspólnego z rzeczywistością.
Jako inżynier na poziomie CCNA masz wiedzieć jak działa Frame Relay.


Top
   
Post #26 Posted: 29 Dec 2016, 21:10 
Offline
member
member

Joined: 11 Dec 2016, 09:44
Posts: 35
Quote:
Ale świat nie jest idealny i jest mnóstwo istniejących istalacji typu Frame Relay.


Rozumieim w przypadku uzycia swiatlowodu, no ale nie moge zrozumiec skoro serial moge uzyc do polaczeniu dzial-dzial np w dwoch budynkach oddalonych od siebie o kilometr to co jest mozliwe pociagnecie kabla serialowego (frame relay) z jakoscia polaczenia na rozsadnym poziomie i twierdzisz ze takie polaczenia sa nadal wykorzystywane?


Top
   
Post #27 Posted: 29 Dec 2016, 21:40 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 04 Nov 2006, 16:23
Posts: 3123
Zapomnij, że jest Ethernet. Pomyśl że przeniosłeś się w czasie do roku powiedzmy 1980 (Ethernet zestandaryzowano w 1983). I NIE MA, po prostu NIE MA Ethernetu. Weź &#^%@(*#&^@^ poczytaj o VDSL, HDSL, SHDSL, ..... zobacz, że są to technologie zadowalające się parą lub dwiema zwykłych kabli telefonicznych, jakich na świecie położono miliony albo i biliony kilometrów. Zobacz jakie interfejsy miały standardowo takie modemy dedykowane tym technologiom. Poczytaj co to za standard V.35. Poczytaj o FrameRelay zanim znowu zadasz kolejne idiotyczne pytanie. Bo serio cierpliwość ma granice.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.


Top
   
Post #28 Posted: 29 Dec 2016, 21:55 
Offline
member
member

Joined: 11 Dec 2016, 09:44
Posts: 35
ok dzieki za informacje


Top
   
Post #29 Posted: 30 Dec 2016, 00:57 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 08 Jan 2014, 16:27
Posts: 155
Location: 52.182098, 21.005445
Arie wrote:
Quote:
Ale świat nie jest idealny i jest mnóstwo istniejących istalacji typu Frame Relay.


Rozumieim w przypadku uzycia swiatlowodu, no ale nie moge zrozumiec skoro serial moge uzyc do polaczeniu dzial-dzial np w dwoch budynkach oddalonych od siebie o kilometr to co jest mozliwe pociagnecie kabla serialowego (frame relay) z jakoscia polaczenia na rozsadnym poziomie i twierdzisz ze takie polaczenia sa nadal wykorzystywane?


Ja domyślam się, że Twoje wątpliwości pochodzą z błędnego rozumowania warstwy pierwszej. Jak chciałeś połączyć dwa budynki za pomocą frame relaya to broń boże nie rozciągało się tego drutu typu smart serial. Ten kabel miał za zadanie połączyć router z modemem (CSU/DSU). Sam modem miał połączenie z operatorem telekomunikacyjnym za pomocą RJ11 (zwykły kabel telefoniczny). Są nawet wkładki do routerów (WIC-1DSU-56K4), które działają jako modem. Frame Relay bardzo powszechnie stosowała chociażby TPSA. I to była zaleta tej technologii. W każdym budynku była infrastruktura telefoniczna.

Diagram, który wkleiłeś to lab. Routery można połączyć ze sobą serialem i mogą udawać infrastrukturę frame relay. To jest tylko do celów edukacyjnych.

Po trzecie frame relay to porządna technologia, która posiada chociażby mechanizm congestion control. I byś się zdziwił, że taka przepustowość jest wystarczająca dla wielu wdrożeń. Co do jakości połączenia... a czy jak dzwonisz przez telefon stacjonarny, to masz gorszą jakość połączenia jak dzwonisz do kogoś z drugiego końca Polski? To jest komunikacja synchroniczna. Tam nie ma CSMA/CD . To nie ta bajka


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 29 posts ]  Go to page Previous 1 2

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited