CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 18 Jan 2017, 23:12

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 702 posts ]  Go to page 1 2 3 4 547 Next
Author Message
 Post subject: egzamin CCNA
Post #1 Posted: 10 Jun 2005, 15:41 
Offline
Site Admin
Site Admin
User avatar

Joined: 22 Mar 2004, 09:05
Posts: 3173
tutaj dajcie w jednym miejscu wrazenia z egazminu...


Top
   
 Post subject:
Post #2 Posted: 10 Jun 2005, 16:24 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
User avatar

Joined: 13 Aug 2004, 12:19
Posts: 4694
Location: Warsaw, PL
Był piękny słoneczny dzień..... w sumie to padał cholerny śnieg ale nie narzekajmy na pogodę jak w magicznych przygodach pewnego misia.

Przybyłem na Ogrodową, znalazłem windę i wjechałem na odpowiednie piętro. Potwierdziłem swoją rejestrację, dostałem kawkę i poczekałem na mój czas. Miła (i całkiem niezła) Pani posadziła mnie przed kompem w salce gdzie 5 innych osób zdawało inne testy, dała tabliczkę, opisała zasady i sobie poszła podglądać nas w webcamie (każdy ma jakieś zboczenia).

Sam exam? Przeprowadzany on-line z użyciem oprogramowania przygotowanego do tego celu, 2 symulatorki (banał), reszta pytania, zegar tyka, wszędzie trzeba liczyć podsieci. Pytania przeróżne od czystej teorii, poprzez wybór optymalnych rozwiązań, analizie listingów po wybieranie komendy odpowiedniej. Nie wiadomo jak jest punktowane zadanie, nie można się wracać wstecz. Na koniec klika się "finish" i dostaje się swój score. A potem trzeba podreptać spowrotem do tej miłej Pani, oddać tabliczkę i odebrać wydruk wyniku z ładnie wypukłym logo Prometrica.

No i znów wychodzi się na piękny sło... śnieżny dzień.


Top
   
 Post subject:
Post #3 Posted: 10 Jun 2005, 18:01 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 May 2005, 01:32
Posts: 1332
Location: Dortmund, DE
oooooo, peper oprocz pisania tlumaczen nt BGP i IS-IS zajmuje sie takze proza.... :D ja dzis trzasnalem vouchera, spoko, za miesiac CCNA :D napisze tu relacje z pewnoscia, tyle ze juz z Düsseldorfu a nie Szczecina 8)

_________________
Never stop exploring :)


Top
   
 Post subject:
Post #4 Posted: 11 Jun 2005, 10:56 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
User avatar

Joined: 13 Aug 2004, 12:19
Posts: 4694
Location: Warsaw, PL
Ej! To nie są tłumaczenia tylko moje streszczenia. Nie zajmuje się przekładem książek CP na język ojczysty.


Top
   
 Post subject:
Post #5 Posted: 01 Jul 2005, 16:58 
Offline
CCIE / Instruktor CNAP
CCIE / Instruktor CNAP
User avatar

Joined: 03 Jun 2005, 02:08
Posts: 841
Location: Warsaw, Poland
Wszystko zaczelo sie 5 dni temu...
Zdalem voucher exam upowazniajacy do znizki 70% na certyfikat, jednak okazalo sie, ze aby dostac CCNA voucher number (potrzebny do uzyskania znizki przy zapisach) nalezy najpierw pomyslnie zaliczyc ostatni (tj 4) semestr CCNA. Bylem w lekkim szoku, gdyz nic nie wiedzialem wczesniej o tym wymogu, a planowane egzaminy koncowe w mojej akademii mialy odbyc sie dopiero za tydzien! Na szczescie dzieki swietnemu podejsciu mojego instruktora (wielki uklon w strone Gaph-a) udalo mi sie umowic na finall-a we wtorek i zaliczylem semestr otrzymujac upragniony voucher number.

Od razu zalogowalem sie na stronke www.2test.com przekierowujaca na strone prometrica i po wklepaniu voucher numbera cieszylem sie z widniejacej na ekranie kwoty 45 USD za egzamin certyfikacyjny. Moja radosc niestety szybko zamienila sie w desperacka probe wklepania numeru karty kredytowej, ktorej numer zostalby zaakceptowany. Pierwsze rozczarowanie to pole CCV (credit card verification number), ktory wystepuje chyba jedynie na kartach kredytowych. Odpada zatem mozliwosc platnosci jakas typowa karta VISA electron Mbanku czy Intelligo wydawanej do konta. W zanadrzu mialem jeszcze e-karte Mbanku wydawana specjalnie do platnosci w Internecie... wyjalem i... nie ma numeru CCV :( bedzie bezuzyteczna... Ostatnia nadzieje pokladalem w karcie kredytowej Euro26 Student wydanej przez Mbank (typowa karta kredytowa dla studentow) wpisalem wszystko jak trzeba, kod CCV tez, klikam zaplac i czekam... Jak grom z nieba pojawila sie wiadomosc ze karta wydana przez ta organizacje nie jest obslugiwana!! :( Zalamalem sie... czyzbym zostal skazany na placenie oplaty manipulacyjnej rejestrujac sie bezposrednio w jakims centrum certyfikacyjnym? Na szczescie z pomoca pospieszyli rodzice... tak... dobrze jest miec do kogo zwrocic sie o pomoc... szczegolnie jak jest sie bezrobotnym studentem i zaden bank nie chce wydac w pelni wartosciowej karty kredytowej. VISA CLASSIC (taka z wypuklymi literkami) zostala zaakceptowana bez problemu. Wybralem sobie centrum egzaminacyjne - ALTKOM w Wawie i date egzaminu - piatek 14:00

Przez kolejne pare dni pochloniety bylem powtarzaniem calego materialu kursu, robieniem wszelakich quizow, e-labow, i scenariuszy z Bosona...

W czwartek zdecydowalem sie na wszelki wypadek zadzwonic do Altkomu i potwierdzic ze wszystko ok i ze maja swiadomosc ze zjawie sie w piatek na egzamin. Zadzwonilem i... pani poinformowala mnie ze w piatek o 14:00 wszystkie kompy beda zajete, bo konczy sie jakis kurs i bedzie zbiorowy examin prometricowy. Zmienili mi godzine na 09:00 rano. Ciekawe czy gdybym nie zadzwonil, ktos by mnie poinformowal... W kazdym razie potwierdzilem nowa godzine egzaminu i wrocilem do klikania w Bosonie i testach netacadu.

Piatek.
Nie znosze wstawac rano, szczegolnie ze i tak zwykle ide spac jak robi sie widno... coz.. egzamin to egzamin wstac trzeba i nie ma co narzekac... Dotarlem do Intraco (duzy szklany wiezowiec w Wawie - siedziba Altcomu) wjechalem na 20 pietro. Jakos z przejecia nie zdazylem popatrzec na ladna panorame miasta. Szybko przerzedlem etap papierologii wstepnej i zasiadlem w 4-stanowiskowym pomieszczeniu z kompami.

OPIS EGZAMINU:
Na poczatek robi sie jakas ankiete w stylu jak dobrze jestes przygotowany do... (ok 30 min)
potem jest bardzo fajny tutorial objasniajacy rodzaje pytan, omawiajacy kazde okienko i funkcje systemu - bardzo fajna sprawa, bo wiadomo co i jak (ok 45 min)
No i sam egzamin... niby na poczatku pisza ze jest 90 min, ale zegarek odlicza 2 godz. Chyba jakis bonus jezykowy :D
Pytania sa w takim formacie jak Quizy po modulach w curriculum (pytania jednokrotnego wyboru, wielokrotnego wyboru, takie do przeciagania i laczenia oraz symulacje) Trudnosc pytan oceniam na dosyc latwe, mniej wiecej takie jak te przykladowe dostepne w oficjalnych materialach CISCO, choc zdarzaja sie i wyjatki i te sa bardziej nietypowe niz trudne.
Ogolnie spokojnym tempem bez pospiechu zrobilem 55 pytanek w 1.5h i na ekranie pojawilo sie podsumowanie z wynikiem koncowym.
-> 962 / 1000 pkt -> PASSED
ogolnie wynik calkiem zadowalajacy zwazywszy na tempo w jakim zaliczalem ostatni semestr (pol sem na jednych zajeciach) no i te przyspieszone finall examy
Mysle ze jak by poswiecic jeszcze z 2 tyg na porzadna powtorke po calym kursie mozna by zmaxowac

i tak konczy sie moja przygoda z CCNA...
od wrzesnia bawie sie w CCSP :-D

_________________
Jesteś ambitnym inżynierem i szukasz ciekawych projektów? Zapraszamy do współpracy w ramach NetFormers (stałej i projektowej). Info na PRV.

Work: http://netformers.pl
Linked-in: http://www.linkedin.com/in/strzelak


Top
   
 Post subject:
Post #6 Posted: 01 Jul 2005, 18:39 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 03 May 2005, 04:59
Posts: 184
Location: 3CT
heh, dzieki za wyczerpujacy opis...u mnie juz koniec sesji wiec robie konkretna powtorke i rowniez uderzam ;) no i oczywiscie GRATULACJE ! :)


Top
   
 Post subject:
Post #7 Posted: 05 Jul 2005, 01:13 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 04 Jun 2005, 18:23
Posts: 241
To ja też się pochwalę.
Po zaliczeniu vouchera i finali z 4 semestru postanowiłem jak najszybciej zdobyć certa. Na stronce prometerica znalazłem dwie firmy w Katowicach Altkom gdzieś daleko i Combidata w samym centrum. Szybko przelałem 45 zielonych i zapisałem się na poniedziałek. Na drugi dzień dzwoni miła pani z Combidaty czy mógłbym przyjść godzinę później, bo ktoś zdaje egzamin Microsoftu godzinę przede mną i chyba nie zdąży (a więc system prometrica wogóle nie jest zgrany, kilka osób może umówić się w to samo miejsce na tą samą godzinę). Oczywiście zgodziłem się i spędziłem weekend skręcając zdalnego laba, doczytując Exam Guidy Wendella Odoma i grając w kosza.
W poniedziałek miałem wyjątkowo udany dzień, najpierw CCNA 975/1000 a później dowiedziałem się, że jako jeden z 4 na 40 zdałem swój ostatni, najtrudniejszy egzamin na polibudzie.

Egzamin:
120 min, 55 pytań, w tym 4 drag&drop i 1 sim (zero fill in the blanków, testletów i simletów które podane są jako możliwe i były w tutorialu)
Zawsze jest napisane zaznacz 2 albo 3, a nie zaznacz wszystkie prawidłowe jak w niektórych exam enginach. Co więcej jeśli zaznaczy się za dużo to system informuje o tym (w akademi robilem sporo błedów zaznaczając 2 zamiast 3 albo 3 zamiast 2). Wynik jest ważony, czyli za np 1 prawidłową na 3 możliwe dostaniemy jakieś punkty (jak w akademii).
Uwinąłem się w ok 75 minut czytając wszystko bardzo powoli i dokładnie, czasem po 3 razy.
Miałem wątpliwości przy 6 pytaniach, w tym na 2 wszystkie odpowiedzi wydawały się nie wynikające z pytania (po prostu nie wiedziałem). Kluczem do zdania jest poprawna symulacja, warta chyba ze 150 pkt. Sprawdź ją 5 razy zanim klikniesz dalej (ja już miałem klikać, ale pomyślałem looknę jeszcze raz - wszedłem na router i błąd przy podaniu ip sieci !). Nie wiem czy trzeba copy run start, ja na wszelki wypadek dałem.

Ogólne wrażenie - dla studentów którzy poważnie podeszli do akademii to piece of cake. Idźcie to zdawać natychmiast po zaliczeniu 4 sem. Najwredniejsze pytania są zawsze w modułach akademii, finale są już wyraźnie łatwiejsze a vouchery to banał. Exam stawiam tak pomiędzy finalami a voucherem. Do nauki całkowicie wystarczy curriculum + google i stronki cisco w przypadku niejasności (no i dostęp do sprzętu). Dokładnie przeróbcie wszystkie laby z akademii i poważnie potraktujcie case studies i skills examy.

Aha, jedyna smutna sprawa, Combidata naliczyła mi prowizję 20%, na szczęście od 45$ a nie od 150. Ma przyjść faktura w złotówkach.

Pozdrawiam, do zobaczenia po kompozycie :).


Top
   
 Post subject:
Post #8 Posted: 07 Jul 2005, 00:59 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 06 May 2005, 18:35
Posts: 447
czy ktos z osob juz posiadajacych ccna przegladal przykladowe e-laby na stronce cisco?? slyszalem ze podobno jest cos takowego ale nie udalo mi sie tego znalezc. thnx za pomoc jesli ktos wie gdzie to jest dokladnie/link najlepiej :)
<peace>


Top
   
 Post subject:
Post #9 Posted: 07 Jul 2005, 01:24 
Offline
CCIE / Instruktor CNAP
CCIE / Instruktor CNAP
User avatar

Joined: 23 Jul 2004, 21:16
Posts: 421
Location: Kraków, Polska
krisator wrote:
czy ktos z osob juz posiadajacych ccna przegladal przykladowe e-laby na stronce cisco?? slyszalem ze podobno jest cos takowego ale nie udalo mi sie tego znalezc. thnx za pomoc jesli ktos wie gdzie to jest dokladnie/link najlepiej :)
<peace>


CCNA Prep Center

Będziesz potrzebował CCO guest login.

pozdrawiam

_________________
| Few people know what actually goes on in the CCIE Lab, it's shrouded in mystery |
| and of course there's the NDA. | Sometimes our friends go to the lab |
| and return CCIEs. | Sometimes they don't return at all. |


Top
   
 Post subject:
Post #10 Posted: 08 Jul 2005, 19:42 
Offline
member
member

Joined: 18 Jun 2005, 15:49
Posts: 34
Moze moglby ktos napisac cos wiecej o symulacjach tzn okreslic stopien trudnosci, czy akcpetuja "uciete" komendy itp

Mam zamiar podchodzic do egzaminu w przyszlym tygodniu i jest to cos czego sie obawiam poniewaz slyszalem ze sa bardzo wysoko punktowane

Pozdrawiam


Top
   
 Post subject:
Post #11 Posted: 08 Jul 2005, 22:48 
Offline
inner circle
inner circle
User avatar

Joined: 05 Aug 2003, 20:48
Posts: 174
Location: Lublin
Baron wrote:
Moze moglby ktos napisac cos wiecej o symulacjach tzn okreslic stopien trudnosci, czy akcpetuja "uciete" komendy itp

Mam zamiar podchodzic do egzaminu w przyszlym tygodniu i jest to cos czego sie obawiam poniewaz slyszalem ze sa bardzo wysoko punktowane

Pozdrawiam


Dawno to było i nie pamiętam dokładnie, jednak na wszelki wypadek wpisywałem całe komendy ;)
Pozdrawiam !
WOJO


Top
   
 Post subject:
Post #12 Posted: 28 Jul 2005, 21:58 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 28 Jul 2005, 21:40
Posts: 321
Location: Bydgoszcz
Baron wrote:
Moze moglby ktos napisac cos wiecej o symulacjach tzn okreslic stopien trudnosci, czy akcpetuja "uciete" komendy itp

Mam zamiar podchodzic do egzaminu w przyszlym tygodniu i jest to cos czego sie obawiam poniewaz slyszalem ze sa bardzo wysoko punktowane


Zapewne jesteś już po egzaminie, ale przyda się to innym. Symulator przyjmuje komendy skrócone, jednakże nie akceptuje wszystkich.
Mówiąc konkretniej, wr mem nie działało mi - jedynie copy run start :)

--
Pozdrawiam,
Marcin


Top
   
 Post subject:
Post #13 Posted: 28 Jul 2005, 22:13 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 20 Mar 2005, 20:34
Posts: 77
glowas wrote:
Baron wrote:
Moze moglby ktos napisac cos wiecej o symulacjach tzn okreslic stopien trudnosci, czy akcpetuja "uciete" komendy itp

Mam zamiar podchodzic do egzaminu w przyszlym tygodniu i jest to cos czego sie obawiam poniewaz slyszalem ze sa bardzo wysoko punktowane


Zapewne jesteś już po egzaminie, ale przyda się to innym. Symulator przyjmuje komendy skrócone, jednakże nie akceptuje wszystkich.
Mówiąc konkretniej, wr mem nie działało mi - jedynie copy run start :)

--
Pozdrawiam,
Marcin

Wri mem juz od dosc dawna nie jest zalecane w zastosowaniach praktycznych a zastosowanie jej na egzaminie spowoduje obnizenie ilosci punktow za symulacje.


Top
   
 Post subject: świeżo po egzaminie
Post #14 Posted: 01 Aug 2005, 18:11 
Offline
fresh
fresh

Joined: 01 Aug 2005, 16:29
Posts: 2
Witam
Udało mi sie dzisiaj zdać ccna, w końcu - po roku od skonczenia CNAP, trzeba bylo zdac bo 70% voucher by przepadl. Troche zaluje bo trzeba bylo isc od razu a nie przerabiac wszystko od poczatku ale trudno..
Osrodek Combidata w Katowicach, ogólnie bardzo przyjemnie, klimatyzowana salka w takie upaly to naprawde cos..slowa na ich marnego nie powiem bo tydzien wczesniej wykiwal mnie z egzaminem Altkom w Krakowie - nagle przestali organizowac egzaminy i informowali o tym na jeden dzien przed .. a tutaj przyjeli mnie od razu.
Na poczatku trzeba bylo odpowiedziec na jakies glupoty typu jak mocny/a sie czujesz w poszczegolnych tematach. Pozniej zaczyna sie wlasciwy test. Zegar odicza równe 2 godziny, 55 pytań, niektore podobno mogły byc placebo...czyli nie punktowane. Jak ktos chodzil na CNAP to do tego typu pytan jest przyzwyczajony. Rysuneczki i troubelshooting, dlaczego ruterki sie nie widza, dwa pytania to nawet byly identyczne hihihi, nie wiem czy to jakies dejavu :twisted: . Symulatorkow sztuk 1. Ale za to duzo pytan typu dlaczego nie działa, przeliczania maseczek i jedno vlsm. Generlanie nic czegoby nie bylo na akademii nie bylo - albo moja akademia byla niezla (a byla, nie wymieniam nazwy zeby nie bylo ze cos reklamuje). Dla mnie te 2 godziny były ok, zostało mi 3 minuty do końca jak wyskoczył napisik Congratulation! A juz mi sie wydawało że nie zdam :? Ciesze sie bardzo i sciagam materialy do ccnp :) POzdrowionka


Top
   
 Post subject:
Post #15 Posted: 03 Aug 2005, 09:29 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 22 Sep 2004, 12:43
Posts: 717
Quote:
wykiwal mnie z egzaminem Altkom w Krakowie


Nie jesteś pierwszy, też z nimi miałem problemy.... :evil:

Mam nadzieje, że Ty i ja byliśmy ostatnimi co sie nacieli.

Trzymajcie się zdala od Altkomu w Krakowie :!: :!: :!:

Zdawać w Krakowie można w Compedium, Comarch, Clico. Pewnie by się wybrało jeszcze jakieś inne ośrodki, ale te mogę polecić.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 702 posts ]  Go to page 1 2 3 4 547 Next

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited