CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 18 Jan 2017, 23:11

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 37 posts ]  Go to page 1 2 3 Next
Author Message
 Post subject: ccvp lab
Post #1 Posted: 14 Dec 2005, 23:00 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 29 Nov 2005, 17:31
Posts: 493
Location: Londyn
Witam

Czy mógłby mi ktoś przybliżyć jaki arsenał byłby potrzebny do skompletowania laba ccvp i orientacyjną cene?

Pozdrawiam


Top
   
 Post subject:
Post #2 Posted: 15 Dec 2005, 07:46 
Offline
Site Admin
Site Admin
User avatar

Joined: 22 Mar 2004, 09:05
Posts: 3173
hehe ;)
zalezy jak bardzo chodzisz na kompromisy ;)


Top
   
 Post subject:
Post #3 Posted: 15 Dec 2005, 07:48 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
User avatar

Joined: 13 Aug 2004, 12:19
Posts: 4694
Location: Warsaw, PL
CCVP to chyba najdroższa zabawa jeżeli chodzi o laby z poziomu Professional (niestety)

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper Blog: http://ccieplayground.wordpress.com

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Top
   
 Post subject:
Post #4 Posted: 15 Dec 2005, 08:11 
Offline
Site Admin
Site Admin
User avatar

Joined: 22 Mar 2004, 09:05
Posts: 3173
ok po koleji

QoS: w sumie naklady niskie: w minimum to pewnie 2 rutery jakies 2610 bedzie ok. lepiej + 1 ruter i switch 2950 ( emi najlepiej )

cvoice: (2600+ NM2V/FXS + analog )x2, mozesz dodac FXO i podlaczyc sie do miasta, router ( moze byc jeden z tych 2 ) ktory wesprze ci ficzer h.323 gatekeepera

iptt/cipt: hehe : Call manager ( czyli jakis PC z min 1 gb ram + windows ) ze 2 IP phony

gwgk: no jakies 2600 z gatekeeper/gateway

---
czyli
1 PC ( dobry ) na CM
ze 4ry routery + FXS/FXO ( w 2 ) wypasione ( przy 2600 64/16 ) WICi serialowe ( 2/ruter ) kable pierdoly - czyli jakis mesh,
moze cos do FRSW ( 4000 ok z 4/8 serialami )
2 analogi
2 IP Phone
switch 2950

nie jest tak zle. w/w to wersja raczej minimum niz maks.


Top
   
 Post subject:
Post #5 Posted: 15 Dec 2005, 09:16 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 22 Sep 2004, 12:43
Posts: 717
lipa jest z tymi FXO/FXS.nie dosc ze drogie to tylko wchodza do NM.

no i telefony nie sa tanie poza tym czesto się uszkadzają :wink:


Top
   
 Post subject:
Post #6 Posted: 15 Dec 2005, 15:10 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 17 Nov 2003, 17:29
Posts: 1392
marcins wrote:
ze 4ry routery + FXS/FXO ( w 2 ) wypasione ( przy 2600 64/16 ) WICi serialowe ( 2/ruter ) kable pierdoly - czyli jakis mesh,
moze cos do FRSW ( 4000 ok z 4/8 serialami )
2 analogi
2 IP Phone
switch 2950

Ulzylo mi.... straszycie ze nie wiadomo co trzeba, a wlasnie zaczalem
materialy do cvoice'a przerabiac, na szczescie taki sprzet jak wyzej to
ja w biurku w szufladach trzymam ;)

A jaki sprzet bym potrzebowal na lab jakosci 'middle-middle',
a jaki sprzet na lab 'full opcja' ? Prosze sie nie zapedzac do ccie voice tylko ccvp.

PJ


Top
   
 Post subject:
Post #7 Posted: 15 Dec 2005, 15:27 
Offline
Site Admin
Site Admin
User avatar

Joined: 22 Mar 2004, 09:05
Posts: 3173
no niech sie wypowiedza ci co zdali egzaminy ;)
ja egzaminow nie zdawalem z braku czasu...
to byla wersja minimalna :)
hehe

edit: dam sticki na wszelki wypadek


Top
   
 Post subject:
Post #8 Posted: 16 Dec 2005, 14:54 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 29 Nov 2005, 17:31
Posts: 493
Location: Londyn
Witam
Marcin czyli konkretnie na oko:
2 x 2610 +wic 1t + 2NM/FXS + FXO - ok 4000zł
1 x 2950 - ok 800zł
2 x IP tele tutaj róznie..
2 x analogi z targu 10 zł
1 x 2523 do FR - 500 zł
2 x Jakieś 2500 (do czego?) 600zł
PC jest:)
---------------------------
ok 6500zł

Nie wystarczy jeden 2610 z 2NM? Jakie funkcje 2950 sa wymagane których nie mają 1900 i 2900?

Pozdrawiam


Top
   
 Post subject:
Post #9 Posted: 16 Dec 2005, 15:14 
Offline
Site Admin
Site Admin
User avatar

Joined: 22 Mar 2004, 09:05
Posts: 3173
> 2 x 2610 +wic 1t + 2NM/FXS + FXO - ok 4000zł

2610/wic1t/NM2V/FXS *2
FXO ( karta ) *1
---
w 2 kolach spokojnie za 2 rutery

chyba za duzo napisales. 2610 dosc tanio chodzi
NMa hmm wlasnie na allegro jest - 255 na razie.

> 1 x 2950 - ok 800zł

generalnie jak chcesz cisco ;) tzn tak napisalem
jesli cie switching w ogole nie interesuje ( qos na sucho potrenujesz ) to moze byc i linksys za 50 zl

> 2 x IP tele tutaj róznie..

ebay: 213 $ + 28 $ przesylka, polandia == 700

> 2 x analogi z targu 10 zł
yep

> 1 x 2523 do FR - 500 zł
jak nie masz wymaagan wzialbym 4000 z 8 seriali

> 2 x Jakieś 2500 (do czego?) 600zł

jakie 2500 ?


Nie wystarczy jeden 2610 z 2NM?

2NM ? czylu 2* NM-2V ?

w 2600 wkladasz tylko JEDEN NM
no i o ile pamietam chcesz dzwonic po IP ;)
wiec 2 rutery musza miec jakies FXS nie ?


Top
   
 Post subject:
Post #10 Posted: 16 Dec 2005, 16:31 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 29 Nov 2005, 17:31
Posts: 493
Location: Londyn
>w 2 kolach spokojnie za 2 rutery
Czyli 1 koło za 2610 z Nm i fxs? hmm

>NMa hmm wlasnie na allegro jest - 255 na razie.
Na ebay też jest 255 tylko ze w $a NM-2V + VIC-2FXS +VIC-2FXO
to 350$ (i to najtaniej) x 2...

>generalnie jak chcesz cisco Wink tzn tak napisalem
>jesli cie switching w ogole nie interesuje ( qos na sucho potrenujesz ) to >moze byc i linksys za 50 zl

O ,to mam już jednego Smile

>ebay: 213 $ + 28 $ przesylka, polandia == 700
za 50$ juz są,nie musi byc Cisco przeciez?

>jakie 2500 ?

Pisałeś "ze 4 routery w tym 2 wypasione " ,no to dwa juz mamy 2610 ,a ze jeszcze 2 nie ma ..to pomyślałem o 2500 ?

>2NM ? czylu 2* NM-2V ?
si


Top
   
 Post subject:
Post #11 Posted: 16 Dec 2005, 17:54 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 21 Jan 2005, 22:29
Posts: 691
Quote:
>ebay: 213 $ + 28 $ przesylka, polandia == 700
za 50$ juz są,nie musi byc Cisco przeciez?


raczej cisco byloby lepsze jesli chcesz poznac Skinny - SCCP


Top
   
 Post subject:
Post #12 Posted: 18 Dec 2005, 17:28 
Offline
Site Admin
Site Admin
User avatar

Joined: 22 Mar 2004, 09:05
Posts: 3173
wot i lab

Image


Top
   
 Post subject:
Post #13 Posted: 19 Dec 2005, 00:24 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 17 May 2005, 21:23
Posts: 131
ciekawi mnie jedna sprawa, a mianowicie routery na ktorych ma dzialac caly lab - cisco na lab do CCIE voice'a zaleca m.in.
- 3725 Routers (WAN, Gatekeeper, Gateway, PSTN Emulation)
- 2651XM H.323 Gateway
my oczywiscie mowimy tu o labie do ccvp, no ale wiadomo ze sporo rzeczy z ccie voice na ccvp pokrywa sie

znowu jakis trick na ladowanie iosa czy jakas dziwna wersja dla tac?


Top
   
 Post subject:
Post #14 Posted: 19 Dec 2005, 00:42 
Offline
Site Admin
Site Admin
User avatar

Joined: 22 Mar 2004, 09:05
Posts: 3173
wlasnie - mowimy o CCVP
wyzej ejst juz roznica ( np 6500 ;) )
h.323 gk supportuje juz : 12.2T na 2610 c2600-ix-mz.12.2-15.T17

jak widzisz nie ma WIC'ow MFT ...
mialo byc _mini_


Top
   
 Post subject:
Post #15 Posted: 20 Dec 2005, 19:48 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 12 Apr 2005, 00:40
Posts: 337
a w kwestii telefonow ? cos dokladniej, byle ktory model z serii 79xx ? czy na cos zwrocic uwage ? (pomijam kolorwy wyswietlacz w 7960 :>)


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 37 posts ]  Go to page 1 2 3 Next

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited