CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 21 Jan 2017, 14:14

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 241 posts ]  Go to page Previous 111 12 13 14 1517 Next
Author Message
 Post subject:
Post #181 Posted: 02 Dec 2009, 14:46 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 26 Jul 2008, 02:57
Posts: 104
Location: Wroclaw
no tak jak kolega wyzej napisal, zdalny lab do bsci nie bedzie sie niczym roznil od dynamipsa (tutaj masz wieksza elastycznosc moim zdaniem) co innego zaplacic za zdalnego laba do bcmsn, na tej stronce co przedstawiles nie ma switchy dla ccnp wiec raczej nie polabujesz. Dodatkowo daja isdn, ktorego nie ma na egzaminie ale warto napewno znac technologie, to jedyny plus tego laba a czy warto za to placic 50$ , ur choice jak to mowia :D

_________________
Pozdrowienia z Wrocławia


Top
   
 Post subject:
Post #182 Posted: 02 Dec 2009, 19:22 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 09 Jul 2008, 17:50
Posts: 1344
Location: Warsaw Poland
bombel wrote:
no tak jak kolega wyzej napisal, zdalny lab do bsci nie bedzie sie niczym roznil od dynamipsa (tutaj masz wieksza elastycznosc moim zdaniem) co innego zaplacic za zdalnego laba do bcmsn, na tej stronce co przedstawiles nie ma switchy dla ccnp wiec raczej nie polabujesz. Dodatkowo daja isdn, ktorego nie ma na egzaminie ale warto napewno znac technologie, to jedyny plus tego laba a czy warto za to placic 50$ , ur choice jak to mowia :D


myślę że najlepiej pójść na kompromis - routing w dynamipsie , switching na rental labie albo zainwestować w 4 switche i po problemie :)

_________________
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."
http://www.linkedin.com/in/mariuszbugaj


Top
   
 Post subject:
Post #183 Posted: 24 Apr 2010, 15:49 
Offline
member
member

Joined: 24 Jan 2008, 19:57
Posts: 28
Witam.

Taki mam oto dylemat: mam prawie kompletnego laba do nowego CCNP (1 switch L3, switche L2, routing na dynamipsie). Jak widać brakuje jeszcze jednoego switcha L3. Z różnych powodów zakupy na allegro nie wchodzą w gre - więc jest to gruby wydatek. Opcje są takie:
- kupić tego 3560 za kilka K PLN i mieć kompletnego laba
- zamiast tego switcha iść na kurs + prawie kompletny lab

Z tego co się wywiedziałem choćby tu: http://www.networkworld.com/community/node/25396 zagadnień, które wymagaja L3 jest mało więc może mógłbym sobie odpuścić ten zakup a za tą kase pójść na kurs i tam i tak to przerobie a do całej reszty bede mieć swojego laba jako dodatek.

Może się ktoś wypowie kto robił bcmsn czy do labowania potrzeba rzeczywiscie dwóch swicthy L3... co radzicie?

Drugie pytanie: czy da sie jakoś podzielić jednego switcha 4500 na dwa? :D Bo takim właśnie dysponuje ale nie pytajcie jak jest wyposażony bo póki co widziałem go tylko kątem oka przez szybe więc szczegółów jeszcze nie znam.


Top
   
 Post subject:
Post #184 Posted: 24 Apr 2010, 21:24 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 29 Jan 2010, 23:51
Posts: 290
Ja bym sobie odpuścił drugi switch L3 i poszedł na kurs. W sumie z rzeczy, które mogą wymagać dwóch switchy to L3 etherchannel, HSRP, VRRP, GLBP z czego trzy ostatnie zrobisz na routerach.

Co do 4500 to nie da się go "podzielić na dwa"

_________________
listen, think, solve ..


Top
   
 Post subject:
Post #185 Posted: 24 Apr 2010, 23:00 
Offline
rookie
rookie
User avatar

Joined: 20 Dec 2007, 12:46
Posts: 12
Location: Gdynia
A ja bym olal kurs i teoretycznie przerobil. Za malo tego jest by specjalnie na kurs isc.


Top
   
 Post subject:
Post #186 Posted: 24 Apr 2010, 23:21 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 09 Jul 2008, 17:50
Posts: 1344
Location: Warsaw Poland
Quote:
Taki mam oto dylemat: mam prawie kompletnego laba do nowego CCNP (1 switch L3, switche L2, routing na dynamipsie). Jak widać brakuje jeszcze jednoego switcha L3. Z różnych powodów zakupy na allegro nie wchodzą w gre - więc jest to gruby wydatek


Witaj, jeśli dla Ciebie to rzeczywiście duży wydatek i nie masz funduszy to lepiej zainwestować w akademię, chodź imho lepiej jakoś uzbierać na tego switcha i po uzyskaniu ccnp później laba możesz sprzedać. Taniej wyjdzie taka inwestycja niż akademia, a sprzęt to sprzęt. Inna opcja to bsci zrobić na dynagenie a bcmsn zrobić na zdalnym labie. Wg mnie najlepsza opcja.
pzdr

_________________
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."

http://www.linkedin.com/in/mariuszbugaj


Top
   
 Post subject:
Post #187 Posted: 25 Apr 2010, 21:20 
Offline
member
member
User avatar

Joined: 13 Nov 2009, 20:21
Posts: 45
Quote:
Taki mam oto dylemat: mam prawie kompletnego laba do nowego CCNP (1 switch L3, switche L2, routing na dynamipsie). Jak widać brakuje jeszcze jednoego switcha L3. Z różnych powodów zakupy na allegro nie wchodzą w gre - więc jest to gruby wydatek


Switch L3 3550 kosztuje chyba 1,2 k z softem SMI, wgrać można do niego EMI i tam masz wszystko. Wiec nie jest duzy wydatek. Akademia to wydatek jakis 10k jesli chodzi o CCNP (przynajmniej tyle kosztowalo dla starego CCNP). Szkolenie w jakims Solidexie i Hectorze to w ogole odpada (1,8k euro z jeden kurs :]). Ja bym kupowal switcha i uczyl sie z self-study cisco pressów (o ile takie są dla nowych egzaminów - BSCI i BCMSna są, dla tych nowych egzaminów nie wiem).


Top
   
 Post subject:
Post #188 Posted: 25 Apr 2010, 22:03 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 04 Mar 2009, 20:17
Posts: 204
Location: Warszawa
Ja bym nic nie kupowal ze switchy L3. Prawda jest taka, ze jesli nie pracujesz w branzy i predko sie nie zanosi na to, to ze switcha L3 wiele pozytku nie bedziesz mial. Wydasz sporo kasy, a nie przeklada sie to bynajmniej na mozliwosci znalezienia pracy. Z papierkiem czy bez, goły bez doswiadczenia znaczysz prawie tyle samo. Wiec sugerowalbym nie rozpatrywac tego w kategorii: "no dobra jestem w stanie szarpnac sie na te kilka tys zl oby to przynioslo wymierne korzysci". Moze wcale nie przyniesc.

Jezeli Twoim celem jest nauka do BCMSN to zagadnien na switchach L3 jest na tyle malo, ze spokojnie mozna temat ogarnac teoretycznie. Bo tak czy owak patrz pkt 1 - jesli nie pracujesz z tym na co dzien wieksosc niuansow zapomnisz, a chyba nie zamierzasz co miesiac robic powtorek.


Top
   
 Post subject:
Post #189 Posted: 25 Apr 2010, 22:09 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 28 Jun 2007, 11:15
Posts: 1435
michal_basta wrote:
Jezeli Twoim celem jest nauka do BCMSN to zagadnien na switchach L3 jest na tyle malo, ze spokojnie mozna temat ogarnac teoretycznie. Bo tak czy owak patrz pkt 1 - jesli nie pracujesz z tym na co dzien wieksosc niuansow zapomnisz, a chyba nie zamierzasz co miesiac robic powtorek.

Prawda. Sam swego czasu do CCNA kupiłem 2950 EI, i się głównie kurzył. Co prawda przy labach często z niego korzystam i w CCNP mi się przydaje ale według mnie nie warto się na niego(chodzi mi o drogi switch) "szarpać" teraz jest dynamips i tam da się prawie wszystko zrobić.

_________________
Fire, aim, ready!


Top
   
 Post subject:
Post #190 Posted: 29 Nov 2010, 13:38 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 07 Dec 2005, 00:00
Posts: 261
Może nie o sprzęt, ale konkretnie o IOS. Jaki IOS wybrać do przlebowania Routingu, chodzi mi o taki na jak najmniejszy sprzęt z tytułu ograniczeń sprzętowych posiadanego komputera.


Top
   
 Post subject:
Post #191 Posted: 29 Nov 2010, 15:19 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 09 Jul 2008, 17:50
Posts: 1344
Location: Warsaw Poland
natash wrote:
Może nie o sprzęt, ale konkretnie o IOS. Jaki IOS wybrać do przlebowania Routingu, chodzi mi o taki na jak najmniejszy sprzęt z tytułu ograniczeń sprzętowych posiadanego komputera.


Witaj, jeśli chodzi o IOS to za funkcjonalności odpowiada feature set.
Code:
IOS Feature Sets…
ipbase = Classic IP Data + Trunking and DSL
ipvoice = Adds Voice to Data (VoIP & VoFR)
spservices = Adds SP Services to Voice & Data (SSH/SSL, ATM, VoATM, MPLS, etc)
entbase = Adds multiprotocol services to Data (L3 routed protocols)
entservices = Enterprise Base and SP Services
advsecurity = Add Sec/VPN to Data (IOS FW, IPS/IDS, NAC, SSH/SSL, IPSec, etc.)
advipservices = Advanced Security and SP Services (IPv6)
adventerprise = Full Cisco IOS software


Najlepiej mieć adventerprise ;)
Jeśli chodzi o obciążenie na dynamipsie to metodą prób i błędów musisz dobrać wartość idle_pc.

pozdrawiam

_________________
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."

http://www.linkedin.com/in/mariuszbugaj


Top
   
 Post subject:
Post #192 Posted: 01 Dec 2010, 11:11 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 28 Aug 2010, 12:22
Posts: 76
Przymierzam się do zakupu laba do CCNP który składał by się z:

4x2610XM + WICki
2x3550
1x2950

do tego jakiś router na FR switch

I teraz pytanie:
1. Czy 2621XM z 128/32 mi spokojnie wystarczy do odpalenia IOS potrzebnego do przerobienia aktualnego i starego materiału CCNP?
2. Czy w przyszłości będę mógł pobawić się na tym MPLS?


Top
   
 Post subject:
Post #193 Posted: 01 Dec 2010, 11:50 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 16 Jun 2009, 14:14
Posts: 157
rack wrote:
2. Czy w przyszłości będę mógł pobawić się na tym MPLS?


Oficjalną odpowiedź masz tu:

http://www.cisco.com/en/US/tech/tk436/t ... shtml#qa10

Quote:
Q. What platforms and Cisco IOSes support MPLS?

A. The Cisco Series 2691, 3640, 3660, 3725, 3745, 6400-NRP-1, 6400-NRP-2SV, 6400-NSP, Catalyst 5000 with Route Switch Module (RSM), 7200, 7301, 7400, 7500, Catalyst 6500/Cisco 7600 Series with WS-SUP720-3B and WS-SUP720-3BXL, Gigabit Switch Router (GSR), Route Processor Module (RPM), Universal Broadband Router (UBR) 7200, AS5350, and IGX8400-URM all support MPLS.


Możesz celować w serie: 2651XM, 3640, 3660, drożej 1841 - użyj narzędzia Cisco Feature Navigator - znajdziesz wg określonej funkcjonalności jaka platforma Ci to obsłuży.

-- M.


Top
   
 Post subject:
Post #194 Posted: 01 Dec 2010, 20:23 
rack wrote:
Przymierzam się do zakupu laba do CCNP który składał by się z:

4x2610XM + WICki
2x3550
1x2950

do tego jakiś router na FR switch

I teraz pytanie:
1. Czy 2621XM z 128/32 mi spokojnie wystarczy do odpalenia IOS potrzebnego do przerobienia aktualnego i starego materiału CCNP?
2. Czy w przyszłości będę mógł pobawić się na tym MPLS?


a nie lepiej kupic 4x switch, najlepiej 3550/60 a routery zostawic dynamipsowi ?
zestawic trunka z kompa do switcha i miec to samo ?

na jednym 2950 to nic nie przerobisz ze switch egzaminu


Top
   
 Post subject:
Post #195 Posted: 01 Dec 2010, 21:41 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 28 Aug 2010, 12:22
Posts: 76
horac wrote:
rack wrote:
Przymierzam się do zakupu laba do CCNP który składał by się z:

4x2610XM + WICki
2x3550
1x2950

do tego jakiś router na FR switch

I teraz pytanie:
1. Czy 2621XM z 128/32 mi spokojnie wystarczy do odpalenia IOS potrzebnego do przerobienia aktualnego i starego materiału CCNP?
2. Czy w przyszłości będę mógł pobawić się na tym MPLS?


a nie lepiej kupic 4x switch, najlepiej 3550/60 a routery zostawic dynamipsowi ?
zestawic trunka z kompa do switcha i miec to samo ?

na jednym 2950 to nic nie przerobisz ze switch egzaminu


Nie myślałem nad takim rozwiązaniem. W zasadzie sprzęt jest mi potrzebny tylko do CCNP. Póki co przygotowuje się do ROUTE na dynamipsie i jeśli go zdam to wtedy będę się rozglądał za sprzętem. Narazie wstępnie się próbuje zorientować co i jak. A nie będzie problemu z sieciówką w kompie jak zestawie trunka? Da się jakoś sprawdzić czy karta obsługuje dotq? Dlaczego 4x3550? I jak zrealizuje topologie w której w postaci np. 3 routerów wpiętych do chmury robiącej za switch?


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 241 posts ]  Go to page Previous 111 12 13 14 1517 Next

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited