CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 21 Jan 2017, 14:14

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 241 posts ]  Go to page Previous 113 14 15 16 17 Next
Author Message
 Post subject:
Post #211 Posted: 01 Feb 2011, 12:05 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 16 Oct 2009, 13:38
Posts: 159
Co do sprzętu to GNS3, wystarczy w pełni na te egzaminy, oczywiście nie przerobisz niektórych tematów ale warto zadać sobie pytanie czy znajomość komend jest na tyle ważna, bo niektóre tematy( nie wszystkie ) na CCNP ograniczają się właśnie do poznania komend.
BGP, OSPF, redistribuate - te wszystkie tematy spokojnie opanujesz dzięki symulacji.
Teoria to ja bym polecił na począte CBT - video, a później na utrwalenie to książki z cyklu self-study Cisco.


Last edited by drim09 on 01 Feb 2011, 19:33, edited 1 time in total.

Top
   
 Post subject:
Post #212 Posted: 01 Feb 2011, 16:06 
nie polecam CBT chyba ze chcesz sie nauczyc "amerykanskiego myslenia" o spadajacych drzewach na linki aka STP :P

Lepiej od razu czytac niz ogladac, a jezeli juz ktos musi ogladac to INE CCNP bootcamp by Brain McGahan przynajmniej nie zawiera takich glupot jak CBT


Top
   
 Post subject:
Post #213 Posted: 01 Feb 2011, 16:56 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 16 Oct 2009, 13:38
Posts: 159
horac wrote:
nie polecam CBT chyba ze chcesz sie nauczyc "amerykanskiego myslenia" o spadajacych drzewach na linki aka STP :P

Lepiej od razu czytac niz ogladac, a jezeli juz ktos musi ogladac to INE CCNP bootcamp by Brain McGahan przynajmniej nie zawiera takich glupot jak CBT


Co to dla Ciebie znaczy głupoty ? Bo nie dokońca rozumiem co masz na myśli ?
Zresztą nie przekreślał bym stylu myślenia i nauczania "amerykanskiego" bo się tak dziwnie okazuje, że właśnie w tym kraju jest bardzo wielu specjalistów w różnych dziedzinach.


Top
   
 Post subject:
Post #214 Posted: 01 Feb 2011, 19:07 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 10 Jul 2008, 19:02
Posts: 470
drim09 wrote:
horac wrote:
nie polecam CBT chyba ze chcesz sie nauczyc "amerykanskiego myslenia" o spadajacych drzewach na linki aka STP :P

Lepiej od razu czytac niz ogladac, a jezeli juz ktos musi ogladac to INE CCNP bootcamp by Brain McGahan przynajmniej nie zawiera takich glupot jak CBT


Co to dla Ciebie znaczy głupoty ? Bo nie dokońca rozumiem co masz na myśli ?
Zresztą nie przekreślał bym stylu myślenia i nauczania "amerykanskiego" bo się tak dziwnie okazuje, że właśnie w tym kraju jest bardzo wielu specjalistów w różnych dziedzinach.


Tak samo jak w europie :) , a co do cbt wedlug mnie jest bardzo dobre na rozgrzewke :)

_________________
Zawsze jest coś czego możesz się nauczyć


Top
   
 Post subject:
Post #215 Posted: 01 Feb 2011, 19:50 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 17 Dec 2010, 15:23
Posts: 721
Location: Dublin
Jesli juz cos ogladac, to zdecydowanie polecam TrainSignal rzeczowo i na temat. Moim zdaniem wystarczy bys przeczytal wymienione tutaj ksiazki do tego GNS plus jakis zdalny dostep do switchy. Pamietaj o tym, iz praktyka czyni mistrza i tak samo jest w tym przypadku, samo czytanie i ogladanie za wiele Ci nie pomoze.


Top
   
 Post subject:
Post #216 Posted: 01 Feb 2011, 21:59 
drim09 wrote:
Co to dla Ciebie znaczy głupoty ? Bo nie dokońca rozumiem co masz na myśli ?
Zresztą nie przekreślał bym stylu myślenia i nauczania "amerykanskiego" bo się tak dziwnie okazuje, że właśnie w tym kraju jest bardzo wielu specjalistów w różnych dziedzinach.


Mowienie ludziom ze spanning-tree to zrzucone drzewa na linki :) uwazam za glupoty


Top
   
 Post subject:
Post #217 Posted: 01 Feb 2011, 22:27 
Offline
member
member

Joined: 18 Jun 2010, 12:09
Posts: 35
Location: Warszawa
horac wrote:
Mowienie ludziom ze spanning-tree to zrzucone drzewa na linki :) uwazam za glupoty


Oj tam czepiasz się:)
Jeremiego się przyjemnie ogląda i można się troche pośmiać przy okazji poznawania nowych technologii. Choć jeśli chodzi o filmy Michaela Shannona to nie polecam - można zasnąć.

_________________
What did the neutrino say to the Earth? - Just passing through.


Top
   
 Post subject:
Post #218 Posted: 03 Feb 2011, 13:02 
Offline
member
member
User avatar

Joined: 06 Jan 2010, 19:27
Posts: 41
Location: Gdańsk
Jeszcze jedno głupie pytanie od laika.

Czy skoro ścieżka do zdobycia CCNP wiedzie najpierw przez ROUTE potem SWITCH to może lepiej skonstruować lab "routerowy" zaliczyć co trzeba i nauczyć się co trzeba , sprzedać lab i kupić switche do kolejnego etapu.

Czy za wsze są wspólnie wykorzystywane ?

Co do switchy pojawiły się sugestie 2950 , 2960, 3550.
Kosztują one bardzo upraszczając odpowiednio 300 PLN, 1800PLN, 1000 PLN.

Czy 4x3550 nie wystarczy ? One mają chyba dość spore możliwości no i L3.

pzdr


Top
   
 Post subject:
Post #219 Posted: 03 Feb 2011, 13:19 
Offline
member
member

Joined: 18 Jun 2010, 12:09
Posts: 35
Location: Warszawa
Quote:
Czy 4x3550 nie wystarczy ? One mają chyba dość spore możliwości no i L3.


Tak naprawdę to spokojnie wystarczy 2x3550 + 2x2950 ( przynajmniej ja takie miałem ).
Co do 3550 to w zasadzie jedynie ipv6 do tshoot nie poćwiczysz na nim bo nie wspiera - choć komendy da się wpisać to nie działa.

Poza tym switche 3550 mogą spokojnie robić za routery jeśli mają obraz EI.

_________________
What did the neutrino say to the Earth? - Just passing through.


Top
   
 Post subject:
Post #220 Posted: 02 Mar 2011, 23:20 
Offline
member
member

Joined: 02 Jan 2011, 17:05
Posts: 43
Witam.

Na samym poczatku powiem, ze zapoznalem sie z tym tematem i... niewiele z niego wyciagnalem. Rzucacie tutaj wieloma modelami, czuje sie bardzo zagubiony ;p

Sprawa wyglada nastepujaco. Robilem CCNA w akademii CISCO, wiec nie skladalem nigdy w zyciu swojego wlasnego laba i nie jestem w tym zbyt obeznany. Ostatnio z $ nie jest az tak zle, wiec postanowilem, ze moze sprobuje poskladac cos swojego, dzieki czemu bede mogl przygotowac sie do CCNP (chcialbym zaczac od Route).

Stad prosba, czego tak naprawde potrzebuje? Wiem, ze istnieje Dynamips/Dynagen. Korzystalem/korzystam. Nie pracuje jednak (jeszcze - mam nadzieje) w branzy wiec nie mam dostepu do fizycznego sprzetu a chcialbym jednak troche na prawdziwym pocwiczyc. Lab nie musi w 100% odzwierciedlac tego co zawiera sie w CCNP (czesc moge po prostu zrobic w Dynamipsie jak nie bedzie fizycznej mozliwosci).

Czy moge prosic o rade ile/jakich/o jakiej konfiguracji routerkow/switchy bede potrzebowal?


Top
   
 Post subject:
Post #221 Posted: 02 Mar 2011, 23:33 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 30 Nov 2006, 08:44
Posts: 3782
benou wrote:
Witam.

Na samym poczatku powiem, ze zapoznalem sie z tym tematem i... niewiele z niego wyciagnalem. Rzucacie tutaj wieloma modelami, czuje sie bardzo zagubiony ;p

Sprawa wyglada nastepujaco. Robilem CCNA w akademii CISCO, wiec nie skladalem nigdy w zyciu swojego wlasnego laba i nie jestem w tym zbyt obeznany. Ostatnio z $ nie jest az tak zle, wiec postanowilem, ze moze sprobuje poskladac cos swojego, dzieki czemu bede mogl przygotowac sie do CCNP (chcialbym zaczac od Route).

Stad prosba, czego tak naprawde potrzebuje? Wiem, ze istnieje Dynamips/Dynagen. Korzystalem/korzystam. Nie pracuje jednak (jeszcze - mam nadzieje) w branzy wiec nie mam dostepu do fizycznego sprzetu a chcialbym jednak troche na prawdziwym pocwiczyc. Lab nie musi w 100% odzwierciedlac tego co zawiera sie w CCNP (czesc moge po prostu zrobic w Dynamipsie jak nie bedzie fizycznej mozliwosci).

Czy moge prosic o rade ile/jakich/o jakiej konfiguracji routerkow/switchy bede potrzebowal?


Do CCNP IMHO dynamips spokojnie Ci wystarczy, na pewno w kontekście routingu + większości switchingu i rzeczy takich jak QoS czy IPv6. Niech Twój przyszły pracodawca zainwestuje w danie Ci dostępu do odpowiednio wyposażonego labu.


Top
   
 Post subject:
Post #222 Posted: 03 Mar 2011, 00:15 
Offline
member
member

Joined: 02 Jan 2011, 17:05
Posts: 43
Fajnie by bylo. Niestety jeszcze przez najblizsze 2 lata taki pracodawca sie nie pojawi (ciagne dwa kierunki, nie ma szans zeby pracowac 'na powaznie'), a mnie ciagnie zeby sie tego uczyc :)

I jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi. Istnieja akademie ktore prowadza kursy CCNP. Skoro da sie przelabowac wiekszosc rzeczy na Dynamips, to... jaki jest sens na zapisywanie sie na takie kursy?


Top
   
 Post subject:
Post #223 Posted: 03 Mar 2011, 00:19 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 30 Nov 2006, 08:44
Posts: 3782
benou wrote:
Fajnie by bylo. Niestety jeszcze przez najblizsze 2 lata taki pracodawca sie nie pojawi (ciagne dwa kierunki, nie ma szans zeby pracowac 'na powaznie'), a mnie ciagnie zeby sie tego uczyc :)

I jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi. Istnieja akademie ktore prowadza kursy CCNP. Skoro da sie przelabowac wiekszosc rzeczy na Dynamips, to... jaki jest sens na zapisywanie sie na takie kursy?


Masz dostęp do instruktorów oraz możliwość popracowania z prawdziwymi pudełkami. Już zdarzają się inżynierowie sieciowi którzy nie wiedzą jak wygląda kabel koncentryczny, V.35 czy RS232 :)


Top
   
 Post subject:
Post #224 Posted: 03 Mar 2011, 16:25 
Offline
member
member

Joined: 02 Jan 2011, 17:05
Posts: 43
W dalszym ciągu proszę o przedstawienie jakiegoś w miarę fajnego zestawienia. Znalazłem coś takiego:
1 http://allegro.pl/cisco-series-2600-mod ... 60171.html
2 http://allegro.pl/switch-cisco-ws-c3550 ... 58992.html
3 http://allegro.pl/router-cisco-2611xm-1 ... 90556.html
4 http://allegro.pl/super-okazja-cisco-26 ... 91199.html

Ile sztuk routerów powinienem zakupić i czy te się nadają? /linka dałem bo po zdjęciach widzę, że te routery wyposazone sa w 2 seriale, 2 eth wiec cos tam da sie zrobic no i L3 switch/

Choć teraz, zastanawiam się ( po tym co napisał Łukasz) czy nie zrobić we własnym zakresie Route, Switch na Dynamips a na Tshoot próbować zapisać się do jakiejś akademii.


Top
   
 Post subject:
Post #225 Posted: 03 Mar 2011, 19:03 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 16 Jun 2009, 14:14
Posts: 157
benou wrote:
Ile sztuk routerów powinienem zakupić i czy te się nadają? /linka dałem bo po zdjęciach widzę, że te routery wyposazone sa w 2 seriale, 2 eth wiec cos tam da sie zrobic no i L3 switch/

Choć teraz, zastanawiam się ( po tym co napisał Łukasz) czy nie zrobić we własnym zakresie Route, Switch na Dynamips a na Tshoot próbować zapisać się do jakiejś akademii.


Wg mnie zacznij od 2x2950 (+ew 3550) - małe ryzyko finansowe. Kolejne pudełka dokupuj posiadając świadomość co dokładnie możesz przećwiczyć oraz osiągnąć na danym sprzęcie. Mając taka wizję będziesz bardziej zadowolony z wyboru :)

--m.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 241 posts ]  Go to page Previous 113 14 15 16 17 Next

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited