CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 23 Jan 2017, 09:33

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
Post #1 Posted: 05 Dec 2016, 16:20 
Offline
member
member

Joined: 03 Nov 2008, 13:43
Posts: 15
Mam u ludzika Neostradę na HWIC ADSL i Cisco 2811 z problemami. Generalnie mała prędkość max 4Mbit Down/1Up.
Czy macie doświadczenie czy to można jakość poprawić (niestety mam HVIC Alcatel'a - zmienaiłem soft kilka razy).
Niestety sypie dużą ilością błędów!!!

-------------------show dsl interface------------------------------------------
rtr1-xxxxxx#sh dsl interface
ATM0/0/0
Alcatel 20190 chipset information
ATU-R (DS) ATU-C (US)
Modem Status: Showtime (DMTDSL_SHOWTIME)
DSL Mode: ITU G.992.5 (ADSL2+) Annex A
ITU STD NUM: 0x03 0x2
Chip Vendor ID: 'STMI' 'BDCM'
Chip Vendor Specific: 0x0000 0xA43B
Chip Vendor Country: 0x0F 0xB5
Modem Vendor ID: 'CSCO' 'ALCB'
Modem Vendor Specific: 0x0000 0x0000
Modem Vendor Country: 0xB5 0x0F
Serial Number Near: FOCxxxxxxx 2811
Serial Number Far: AA1610Chip ID: C196 (0)
DFE BOM: DFE3.0 Annex A (1)
Capacity Used: 94% 100%
Noise Margin: 6.0 dB 13.5 dB
Output Power: 17.0 dBm 12.0 dBm
Attenuation: 51.5 dB 32.0 dB
FEC ES Errors: 282700 152788
ES Errors: 4777 400
SES Errors: 398 1
LOSES Errors: 14 1
UES Errors: 32109 0
Defect Status: None None
Last Fail Code: None
Watchdog Counter: 0x7E
Watchdog Resets: 0
Selftest Result: 0x00
Subfunction: 0x00
Interrupts: 74889 (0 spurious)
PHY Access Err: 0
Activations: 2
LED Status: OFF
LED On Time: 0
LED Off Time: 0
Init FW: init_AMR_4.0.223.bin
Operation FW: AMR-E-4.0.223.bin
FW Source: external
FW Version: 4.0.223

DS Channel1 DS Channel0 US Channel1 US Channel0
Speed (kbps): 0 4175 0 945
DS User cells: 0 69776974
US User & Idle cells: 0 340866883
Reed-Solomon EC: 0 0 0 105178490
CRC Errors: 0 706 0 706
Header Errors: 0 620 0 6334
Total BER: 0E-0 1131E-9
Leakage Average BER: 0E-0 1168E-9
ATU-R (DS) ATU-C (US)
Bitswap: enabled enabled




-----------------config------------------
!
interface ATM0/0/0
description Neostrada ISP
mtu 1500
no ip address
no atm ilmi-keepalive
hold-queue 224 in
pvc 0/35
encapsulation aal5mux ppp dialer
dialer pool-member 1
!
!
interface Dialer0
description Neostrada
ip address negotiated
ip mtu 1492
ip nat outside
ip virtual-reassembly in
encapsulation ppp
dialer pool 1
dialer-group 1
ppp authentication chap callin
ppp chap hostname xxxxxxx@neostrada.pl
ppp chap password 7 xxxxxxxxxxxxx
!

_________________
-----------
ArMan


Top
   
Post #2 Posted: 06 Dec 2016, 09:50 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 May 2005, 01:32
Posts: 1333
Location: Dortmund, DE
Hej,
a pomyslales ze duza ilosc bledow mozw wynikac ze slabej jakosci polaczenia (kabla) miedzy CPE a DSLAM? Nie zawsze to HVIC czy same CPE jest winne...

Pozdruffka! ;)

_________________
Never stop exploring :)


Top
   
Post #3 Posted: 06 Dec 2016, 13:14 
Offline
member
member

Joined: 03 Nov 2008, 13:43
Posts: 15
Oczywiście, że DRAKE ma racje, ale zawsze szukanie rozwiązań powinno odbywać się w podzbiorze -MOŻLIWE :-)
Technika z Orange zamówiłem już chyba 10 raz - linia jest słaba/bardzo słaba.

Pytam tych co przerabiali temat i wiedzą może czy to da się poprawić - akceptowalne jest 10Mbit - obecnie 4Mbit to porażka!!!
Wiem, że pierwsze generacje HWIC'ów miały problemy, może wiecie czy wymiana samego modułu coś daje - testowaliście takie zmiany?
Która wersja firmware jest najlepsza dla tego modelu (obecnie na 2811 soft 15.1(4)M5)?
W samej konfiguracji Cisco nie kojarzę możliwości poprawy tego co powyżej ale mogę się mylić bo w życiu zainstalowałem może dwie Neostrady:-)

pozdrowienia

_________________
-----------

ArMan


Top
   
Post #4 Posted: 11 Dec 2016, 11:42 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 01 Sep 2014, 10:46
Posts: 122
Powiem tak,
miałem taki problem u klienta z Orange i ich ADSL..

łącze było 40/4(dokładnie nie pamiętam)... ale, w budynku była głowica od Orange(TP) i teoretycznie sygnał do niej by ok, ale od niej było z 20m przewodu do modemu i okazało się że kabel wewnątrz był słabej jakości. Modem zestawiał się, ale zachwilę się rozłączał, tracił pakiety, itp... gdy technicy zmniejszyli prędkość zestawienia się z 40 na 10 było ok.
Po modernizacji sieci i wyminie przewodu, działa oki.;)


Top
   
Post #5 Posted: 01 Jan 2017, 13:11 
Offline
member
member

Joined: 09 Oct 2010, 22:10
Posts: 18
Location: Kraków
Przy taaaakim tłumieniu, to na więcej nie licz:

Code:
Noise Margin: 6.0 dB 13.5 dB
Output Power: 17.0 dBm 12.0 dBm
Attenuation: 51.5 dB 32.0 dB


SNR jest równe 6.0 dB, czyli domyślne minimum dla łącz ADSL. Łącze jest dokładnie na takim poziomie, jak było się w stanie zsynchronizować.

Gdybyś pokazał z show dsl int atm0/0/0 kawałek, który nazywa się chyba "DMT Bits per bins", to można by coś więcej powiedzieć o charakterystyce łącza. Ale z tego, co już jest, widać, że problem prawie na pewno jest w linii.

Ja też nie mam zbyt dobrego zdania o tych chipsetach Alcatela, zwłaszcza na tych starych (WIC-1ADSL) można było zobaczyć, że synchronizowały się wyraźnie niżej niż TI-AR7 (np. SpeedStream 4100/4101).


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited