CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 18 Jan 2017, 08:59

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
Post #1 Posted: 11 Dec 2016, 10:11 
Offline
member
member

Joined: 11 Dec 2016, 09:44
Posts: 35
Witam,
Jest to pierwszy mój temat na tym forum, więc witam wszystkich ekspertów i liczę na pomoc. Otóż "na szybkiego" muszę przypomnieć sobie działanie sieci jako, że zajmowałem się tym z 6 lat temu, a obecnie prawdopodobnie będe musiał zająć się pewną siecią, a kontakt z administratorem jest niemożliwy mam kilka pytań do was i liczę na pomoc. Diagram tej sieci poniżej.


Za switchem tp-link jest rowniez serwer DHCP, ktory nadaje numery z puli192.168.59. (gateway 192.168.59.254) oraz jak wiadomo zwykle hosty.

Pytania:
Z tego co rozumiem ze zdjecia to cisco 2950 l2 switch ma na porcie F0/3 ustawiony trunk, a na cisco 1841 dla F0/0.X sa subinterfejsy., aby mozliwy byl przeplyw danych z trzech vlanow.. Czego nie mogę zrozumieć to po pierwsze:

1) Jaki może być sens tych vlanów 11,99,192 skoro miedzy cisco 1841 a tp'linkiem jest vlan1 (defaultowy) - wnioskuje tak poniewaz nie ma nic napisane na diagramie. Czy tak jakby te vlany byly wykorzystane jedynie miedzy ruterami providerow internetowych a cisco router 1841, a dalej juz nie.

2) Odnosnie routera cisco 1841 i jego portu F0/1 (192.168.59.254). W jaki sposob ten ip zostal dopisany do tego routera na tym porcie, czy z CLI tego routera?

2a) Skoro tak, to w jaki sposob moge np spingowac z dowolnego hosta (np 192.168.59.15) nalezacego do tej sieci np router zte 192.168.0.1 skoro F0/1 na cisco 1841 to calkowicie inna podsiec niz podsieci istniejace miedzy cisco 2950 a cisco 1841? W jaki sposob cisco router 1841, wie jak przeslac pakiety z F0/1 wyzej?

2b) Caly czas odnosnie Cisco 1841- z mojej wiedzy skoro mam zdefiniowane 3 subinterfejsy, czyli 3 podsieci, dlaczego na F0/1 tego routera nie ma wlasnie wyjscia wykorzystujacego jedna z tych podsieci dla nadawania ip'kow dla zwyklych hostow, tylko calkowicie inna podsiec? Tego nie moge zrozumiec.

Póki co co tyle pytań, liczę na pomoc. Dziekuję.


Last edited by Arie on 12 Dec 2016, 15:35, edited 1 time in total.

Top
   
Post #2 Posted: 11 Dec 2016, 11:36 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 01 Sep 2014, 10:46
Posts: 119
Quote:
Witam,
Jest to pierwszy mój temat na tym forum, więc witam wszystkich ekspertów i liczę na pomoc. Otóż "na szybkiego" muszę przypomnieć sobie działanie sieci jako, że zajmowałem się tym z 6 lat temu, a obecnie prawdopodobnie będe musiał zająć się pewną siecią, a kontakt z administratorem jest niemożliwy mam kilka pytań do was i liczę na pomoc. Diagram tej sieci poniżej.

Link do zdjecia z topologią: https://db.tt/pkFDBew8de

Za switchem tp-link jest rowniez serwer DHCP, ktory nadaje numery z puli192.168.59. (gateway 192.168.59.254) oraz jak wiadomo zwykle hosty.

Pytania:
Z tego co rozumiem ze zdjecia to cisco 2950 l2 switch ma na porcie F0/3 ustawiony trunk, a na cisco 1841 dla F0/0.X sa subinterfejsy., aby mozliwy byl przeplyw danych z trzech vlanow.. Czego nie mogę zrozumieć to po pierwsze:

1) Jaki może być sens tych vlanów 11,99,192 skoro miedzy cisco 1841 a tp'linkiem jest vlan1 (defaultowy) - wnioskuje tak poniewaz nie ma nic napisane na diagramie. Czy tak jakby te vlany byly wykorzystane jedynie miedzy ruterami providerow internetowych a cisco router 1841, a dalej juz nie.

2) Odnosnie routera cisco 1841 i jego portu F0/1 (192.168.59.254). W jaki sposob ten ip zostal dopisany do tego routera na tym porcie, czy z CLI tego routera?


no tak;) CLI czy np. program Cisco Configuration Professional

Quote:
2a) Skoro tak, to w jaki sposob moge np spingowac z dowolnego hosta (np 192.168.59.15) nalezacego do tej sieci np router zte 192.168.0.1 skoro F0/1 na cisco 1841 to calkowicie inna podsiec niz podsieci istniejace miedzy cisco 2950 a cisco 1841? W jaki sposob cisco router 1841, wie jak przeslac pakiety z F0/1 wyzej?


hm.. a ktoś CI wspomniał coś o routingu? zobacz na tablicę routingu na 1841 ;)
Albo może inaczej;) w jaki sposób otworzysz ccie.pl skoro twój PC należy do Twojej podsieci;)


Quote:
2b) Caly czas odnosnie Cisco 1841- z mojej wiedzy skoro mam zdefiniowane 3 subinterfejsy, czyli 3 podsieci, dlaczego na F0/1 tego routera nie ma wlasnie wyjscia wykorzystujacego jedna z tych podsieci dla nadawania ip'kow dla zwyklych hostow, tylko calkowicie inna podsiec? Tego nie moge zrozumiec.


hm.. może jakiś zamysł bym dla takich a nie innych podsieci;). A jak chcesz mieć po dwóch stronach routera tą samą podsieć? ;) Chyba, że ja coś źle rozumiem?
Jak dla mnie to jedna podsieć służy do połączenia z routerem LTE, druga z drugim routerem LTE a może v 99 służy do MGMT;) może jakaś polityka ruchu jest zaimplementowana na 1841? ;)
Quote:
Póki co co tyle pytań, liczę na pomoc. Dziekuję.


Top
   
Post #3 Posted: 11 Dec 2016, 14:17 
Offline
member
member

Joined: 11 Dec 2016, 09:44
Posts: 35
pozwol, ze teraz ja sie odwolam do Twoich wypowiedzi :):

Quote:
hm.. może jakiś zamysł bym dla takich a nie innych podsieci;). A jak chcesz mieć po dwóch stronach routera tą samą podsieć? ;) Chyba, że ja coś źle rozumiem?
Jak dla mnie to jedna podsieć służy do połączenia z routerem LTE, druga z drugim routerem LTE a może v 99 służy do MGMT;) może jakaś polityka ruchu jest zaimplementowana na 1841? ;)


Popdytania do tej tezy:
1) tzn, ze nie moze byc jak napisalem, ze po drugiej stronie routera w tym wypadku na moim przykladzie: F0/1 nie moge miec sieci, ktore sa dopisane na F0/0 czy dobrze mysle? Stąd na F0/1 musi byc inna zdefiniowana podsieć?

2) Jesli na 1) pytanie odpowiedz brzmi ze tak to w takim razie na tym routerze admin musial i jest zasada utworzenie jakiegos route, zeby pakiety z f0/1 w tym wypadku 192.168.59.254 mogly sie poruszac wyzej tzn na f0/0 na ktoras z tamtych trzech podsieci? Jesli tak to jak sie robi taki route skoro sa tam trzy podsieci, a zalozmy, ze ta podsiec na F0/1 musi miec dostep do wszystkich trzech lub tej ktora jest polaczona z routerem internetowym?

3) Jesli 2 tak to co jesli wogole admin by nie zrobil route? To by znaczylo, ze dany host osiagnie maksymalnie ta brame F0/1 na routerze a dalej pakiet nie zostanie przeslany co skutkowaloby brakiem internetu dla zwyklego hosta?

Prosze o odpowiedz.

P.S Sprawdz priv :)


Top
   
Post #4 Posted: 11 Dec 2016, 14:50 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 29 Nov 2013, 12:08
Posts: 239
Location: Poland / Warsaw
1)tak
2)na tym pudle każda skonfigurowany sub-interfejs będzie miał wpis w tablicy routingu jako connected więc będzie wiedział jak osiągnąć tamtą trasę. W drugą strone może być trasa domyślna.
3)odpowiedź w podpunkcie powyżej, aby wydostać się poza sieć potrzebna jest jakaś trasa


Top
   
Post #5 Posted: 11 Dec 2016, 19:49 
Offline
member
member

Joined: 11 Dec 2016, 09:44
Posts: 35
czesc Seba,
Czy gdy zostały stworzone te subinterfejsy na F0/0, a na F0/1 jest przypisana całkowicie inna podsiec to czy masz na myśli, że:

a) Każdy host podłączony do tej bramy F0/1 będzie automatycznie przekierowany "wyżej" tzn na F0/0 i dalej do routera providera i w swiat tak? W sensie nie wymaga to dodatkowej konfiguracji ponieważ router będzie wiedział ( w sensie znajdzie odpowiednią podsieć na F0/0, aby osiągnąć router providera ) - czy na pewno nie potrzebne jest add route, aby to skonfigurowac?

a1) jeśli tak to wogóle skąd router wie, że pakiet z 192.168.59.254 chce osiągnąć router providera ?

b) Jaki w/g Ciebie może być sens tych trzech podsieci na trzech subinterfejsach ?

c) Co do Twojej odpowiedzi, ze aby wydostac sie poza siec potrzebna jest trasa, ale w tym wypadku wspomniales, ze odbywa sie to automatycznie, czego troszke nie rozumiem - skad router wie ktora podsiec z F0/1 wybrac na F0/0 (skad wie ze ma wybrac podsiec wskazujaca na router providera tzn 192.168.2.254)? Tego nie moge zrozumiec. Prosze w miare mozliwosci o wytlumaczenie. Sprawdzilem ze zwyklego hosta z sieci 192.168.59.254 :

dla tracert http://www.wp.pl:
192.168.59.254
192.168.2.1
IP zewn.
ip http://www.wp.pl

czyli pakiet wiedzial, jak wyjsc na swiat, ale skad, i dlaczego miedzy 192.168.59.254, a 192.168.2.1 tracert nie pokazal rowniez 192.168.2.254 bo ta podsiec na pewno byla po drodze.


Top
   
Post #6 Posted: 12 Dec 2016, 10:08 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 01 Sep 2014, 10:46
Posts: 119
a czy możesz zalogować się na router 1841 i przekleić konfig ,albo wydać show ip route? ;)

a) tak, choć to zależy też jak masz konfigurację routingu, PBR, itp;)

a1) powinno byc coś w rodzaju ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 IP_routera_provaidera i np waga masz dwóch ISP to albl masz równoważenie obciązaenia, albo drugi dziala w zapasie;)

a co do c) to:
http://www.keyboardbanger.com/understan ... e-command/
chodzi o to że, tracert zwraca intrfejsy które są bramą dla danej podsieci;)

a jeśli chodzi o b) to: Jak dla mnie to jedna podsieć służy do połączenia z routerem LTE, druga z drugim routerem LTE a może v 99 służy do MGMT;)
Pytanie np. czy te routery z LTE mogą mieć inną podsieć na swoich interfejsach czy nie można im tego zmienić- spotkałem się z czymś takim niestety;)

Rozumiem, że sieć odziedziczyłeś po kimś?;)


Top
   
Post #7 Posted: 12 Dec 2016, 15:35 
Offline
member
member

Joined: 11 Dec 2016, 09:44
Posts: 35
masz moze cisco packet tracer?

P.s co masz na mysli mowiac mgmt?


Top
   
Post #8 Posted: 12 Dec 2016, 15:49 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 01 Sep 2014, 10:46
Posts: 119
mówiąć, mgmt mam na myśli sieć do zarządzania urzadządzeniamii, np. tym switchem co masz pomiędzy operatorami a swoją siecią.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: bydgoszcz2016 and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited