CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 18 Jan 2017, 08:56

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Pakiet nie osiąga celu
Post #1 Posted: 12 Dec 2016, 01:19 
Offline
member
member

Joined: 11 Dec 2016, 09:44
Posts: 35
Witam,
Stworzylem maly projeckt w cisco packet tracer, w simulation panel probuje wyslac pakiet z PC1 na PC2/PC3, niestety pakiet ma problem na poziomie routera1. Czy ktos moze mi wyjasnic co jest nie tak? W projekcie nadałem wszystkim ipki i maski. Czy potrzebne jest rowniez zdefiniowane statycznych tras na tych trzech routerach?

Projekt w cisco packet tracer: https://db.tt/FEtE0Bu3l6


Top
   
Post #2 Posted: 12 Dec 2016, 10:50 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 02 Aug 2009, 15:23
Posts: 52
Cześć,

W pierwszej kolejności popraw na Routerze1 przypisanie adresu do interfejsu, bo masz adres na s0/0/1, a kabel podpięty do s0/0/0. Albo można przepiąć kabel. Dalej jest tak, jak piszesz - brakuje routingu, czyli np. tras statycznych.

Na Routerze1 potrzebujesz przynajmniej jednej trasy - do sieci PC2/PC3. Na Routerze2 potrzebujesz dwóch tras - do sieci PC1 i do sieci PC2/PC3. Na Routerze3 potrzebujesz przynajmniej jednej trasy - do sieci PC1. Żeby było elegancko, to na Routerze1 może też się przydać trasa do sieci połączeniowej między R2 i R3, a na Routerze3 do sieci połączeniowej między R1 i R2.

Z Twoich ostatnich maili na forum wynika, że potrzebujesz solidnej powtórki z zasad działania sieci. Materiały Akademii Cisco możesz znaleźć tutaj.:

http://netacad.nutleyschools.org/RSE/co ... ml#1.0.1.1

Tam możesz wszystkiego samemu się nauczyć. Ewentualnie możesz też rozważyć jakiś szybki i wygodny kurs, gdzie będziesz miał wszystko podane jak na dłoni - polecam http://www.lanpulse.pl - bardzo dobra cena i wygodna forma - wszystko on-line (wykłady i ćwiczenia na prawdziwym sprzęcie).

Pozdrawiam,

JD


Last edited by judge dredd on 18 Dec 2016, 14:15, edited 1 time in total.

Top
   
Post #3 Posted: 13 Dec 2016, 12:08 
Offline
fresh
fresh
User avatar

Joined: 02 Dec 2016, 13:44
Posts: 8
Cześć,

Aby była komunikacja między hostami na poziomie warstwy 3 czyli routingu to router musi znać trasę inaczej porzuci pakiet.
Przełączniki na warstwie 2 nie potrzebują znać trasy do komunikacji, mają ARP.


NP. Z tego co wysłałeś to Router 1 dostaje pakiet od PC1 do 192.168.100.0/24 , ale nie wie gdzie ma go dalej wysłać ponieważ nie ma tej trasy w tablicy routingu więc odrzuca pakiet. W swojej tablicy routingu posiada tylko adresy dwóch sieci, które wpisałeś jako adresy interfejsów (172.16.100.0 i 83.123.43.0) więc nie wie gdzie wysłać pakiet, który nadałeś do 192.168.100.2 i go wywala.

W tym przypadku powinno się:
na R1 w trybie konfiguracji ustawić ip route 192.168.100.0 255.255.255.0 interfejs routera lub next hop address
na R2 tak samo tylko odwrotnie
na R0 ip route 172.16.100.0 255.255.255.0 83.123.43.1 ip route 192.168.100.0 255.255.255.0 156.16.200.1 lub interfejsy routera.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited