CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 23 Jan 2017, 15:37

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
Post #1 Posted: 19 Dec 2016, 11:23 
Offline
rookie
rookie

Joined: 18 Nov 2016, 13:41
Posts: 10
Cześć,

Bez zbędnych słów, pokauje topologie:

Image

Komunikacja zachodzi pomiędzy R5 do sieci "2001:db8:abcd:1234::"
Komunikacja zachodzi pomiędzy R5 do sieci "2001:db8:abcd:12AB::"

Brak w tablicy routingu R5 sieci "1234".
Sieć "12AB" jest za siecią "1234" i tam też dochodzi pakiet.
Jednak sieć "12AB" jest w tablicy routingu jak widać poniżej.

Pytanie brzmi "dlaczego pomimo braku sieci "1234", pakiet dostaje się do tej sieci i sieci za nią.

Code:
R5#show ipv6 route 
IPv6 Routing Table - 7 entries
D   2001:DB8:ABCD::/64 [90/5376]
     via FE80::7, GigabitEthernet0/0
D   2001:DB8:ABCD:15::/64 [90/5632]
     via FE80::7, GigabitEthernet0/0
C   2001:DB8:ABCD:22::/64 [0/0]
     via GigabitEthernet0/0, directly connected
L   2001:DB8:ABCD:22::1/128 [0/0]
     via GigabitEthernet0/0, receive
D   2001:DB8:ABCD:15A::/64 [90/8192]
     via FE80::7, GigabitEthernet0/0
EX  2001:DB8:ABCD:12AB::/64 [170/2560002816]
     via FE80::9, GigabitEthernet0/0
L   FF00::/8 [0/0]
     via Null0, receive


Komunikacja:
Code:
R5#ping 2001:db8:abcd:1234::1

Type escape sequence to abort.
Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 2001:db8:abcd:1234::1, timeout is 2 seconds:
!!!!!
Success rate is 100 percent (5/5), round-trip min/avg/max = 0/0/1 ms

R5#ping 2001:db8:abcd:1234::2

Type escape sequence to abort.
Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 2001:db8:abcd:1234::2, timeout is 2 seconds:
!!!!!
Success rate is 100 percent (5/5), round-trip min/avg/max = 0/0/1 ms

R5#ping 2001:db8:abcd:12AB::1

Type escape sequence to abort.
Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 2001:db8:abcd:12AB::1, timeout is 2 seconds:
!!!!!
Success rate is 100 percent (5/5), round-trip min/avg/max = 0/0/0 ms

R5#ping 2001:db8:abcd:12AB::10

Type escape sequence to abort.
Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 2001:db8:abcd:12AB::10, timeout is 2 seconds:
!!!!!
Success rate is 100 percent (5/5), round-trip min/avg/max = 0/0/1 ms



Redystrybucja na R6(ona łączy te dwa protokoły):
Code:
R6#show run
Building configuration...
[...]
interface GigabitEthernet0/0
 no ip address
 duplex auto
 speed auto
 ipv6 address FE80::9 link-local
 ipv6 address 2001:DB8:ABCD:22::3/64
 ipv6 eigrp 1
!
interface GigabitEthernet0/1
 no ip address
 duplex auto
 speed auto
 ipv6 address FE80::10 link-local
 ipv6 address 2001:DB8:ABCD:1234::1/64
 ipv6 rip RIPng_EIGRP enable
 [...]
 ipv6 router eigrp 1
 eigrp router-id 6.6.6.6
 no shutdown
 redistribute rip RIPng_EIGRP  metric 1 1 1 1 1
!
ipv6 router rip RIPng_EIGRP
 redistribute eigrp 1 metric 9
 [...]
 


Dopiero jak dodam do konfiguracji R6:
Code:
R6(config)#ipv6 router eigrp 1
R6(config-rtr)#redistribute connected metric 1 1 1 1 1


Dopiero wtedy trasa jest redystrybuowana na routery (m.in R5) działające na protokole EIGRPv6 w formie widocznego wpisu sieci "1234" w tablicy jak widać poniżej:

Code:
R5#show ipv6 route 
IPv6 Routing Table - 8 entries
[...]
D   2001:DB8:ABCD::/64 [90/5376]
     via FE80::7, GigabitEthernet0/0
D   2001:DB8:ABCD:15::/64 [90/5632]
     via FE80::7, GigabitEthernet0/0
C   2001:DB8:ABCD:22::/64 [0/0]
     via GigabitEthernet0/0, directly connected
L   2001:DB8:ABCD:22::1/128 [0/0]
     via GigabitEthernet0/0, receive
D   2001:DB8:ABCD:15A::/64 [90/8192]
     via FE80::7, GigabitEthernet0/0
EX  2001:DB8:ABCD:1234::/64 [170/2560000512]
     via FE80::9, GigabitEthernet0/0
EX  2001:DB8:ABCD:12AB::/64 [170/2560002816]
     via FE80::9, GigabitEthernet0/0
L   FF00::/8 [0/0]
     via Null0, receive


Jednak wpis wpisem, ale zachowanie komunikacji jest takie samo - czy jest wpis, czy go nie ma...działa, nie rozumiem :( Fajnie, że działa, ale.. no właśnie, dlaczego?

Pozdrawiam :)


Top
   
Post #2 Posted: 19 Dec 2016, 12:44 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 02 Aug 2009, 15:23
Posts: 53
Podrzuć plik z PT to popatrzymy. Natomiast może być też tak, że PT coś źle pokazuje, bo widziałem ostatnio taką sytuację, że pingował się adres, który zgodnie z wszelkimi prawidłami nie powinien się pingować, bo była zła konfiguracja na trunku. W końcu to tylko symulator.

Pozdrawiam,

JD


Top
   
Post #3 Posted: 19 Dec 2016, 13:38 
Offline
rookie
rookie

Joined: 18 Nov 2016, 13:41
Posts: 10
Cześć,

Dziwne, ale już mi nie pinguje trasy, której nie mam w tablicy :shock: a, które wcześniej pingował :? Zaczął działać logicznie....
Podałem komende poniższą i również redystrybuuje sieć "1234":
Code:
R6(config)#ipv6 router eigrp 1
R6(config-rtr)#redistribute connected metric 1 1 1 1 1


Jedynak dwa pytania mi się dodakowo nasuwają. Jedno które było wczęsniej, mianowicie(posługując się początkową topologią):

PYTANIE: "Dlaczego pinguje mi sieć "15AB", jeżeli nie ma w tablicy routingu R5 sieci "1234"(przed powyższą komendą),a która to jest przed siecią "15AB"?

Wizualnie:
Quote:
sieć "1234" (brak w tablicy routingu R5)
|
|
sieć "15AB" (jest w tablicy routingu R5)


Może o czymś nie wiem? Miło byłoby się dowiedzieć nt. zależności :) Generalnie chodzi mi o zrozumienie jak przechodzi do sieci "15AB", jeżeli nie widzi jakby sieci "1234"(na routerze R5, bo on chce pingować)? A, komunikacja musi przejść przez "1234". Czy jest to anomalia programu "PT", czy normalne działanie?


DRUGIE PYTANIE:
Dlaczego kiedy chce redystrybuować trasy na inne protokoły, to redystrybucja obejmuje "15AB" (jak powyżej), kiedy użyje:
Code:
R6(config)#ipv6 router eigrp 1
redistribute rip RIPng_EIGRP  metric 1 1 1 1 1

ale już nie "1234", która to styka się bezpośrednio, ale wchodzi wskład sieci od strony interfejsu RIPng, dlaczego?

Będę mógł redystrybuować sieć "1234", kiedy dodatkowo podam:
Code:
R6(config)#ipv6 router eigrp 1
R6(config-rtr)#redistribute connected metric 1 1 1 1 1


Dlaczego nie robi tego od razu z pierwszą komendą? Czy to ma związek z tym, że do tej sieci jest kontakt bezpośredni z R6? Ale sieć "15AB" jest również w RIPng, ale już nie bezpośrednio, bo w innej sieci na kolejnym routerze, ale wciąż wchodzi wskład protokołu RIPng. Zatem, dlaczego?

Jeżeli za bardzo zamotałem to prosze wytknąć błąd i dopisze korekte.

Pozdrawiam


Top
   
Post #4 Posted: 19 Dec 2016, 13:55 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 02 Aug 2009, 15:23
Posts: 53
Quote:
PYTANIE: "Dlaczego pinguje mi sieć "15AB", jeżeli nie ma w tablicy routingu R5 sieci "1234"(przed powyższą komendą),a która to jest przed siecią "15AB"?


Zasady są takie:

Router ma pakiet, który z kolei ma pole "Destination Address" - tym adresem jest ...15AB... Patrzy więc w swoją tabelę routingu i szuka czy ma trasę do tej sieci. Jeśli ma, to wysyła pakiet zgodnie z wpisem w tabeli routingu. Routera nie interesuje kompletnie przez jakie sieci będzie ten pakiet się tułał po świecie dalej. Jego interesuje tylko dokąd on zmierza i jeśli dany router wie gdzie ma go dalej odesłać, aby przybliżyć go do tego celu, to to właśnie robi. Innych informacji nie potrzebuje.

Pozdrawiam!

JD


Top
   
Post #5 Posted: 19 Dec 2016, 18:03 
Offline
rookie
rookie

Joined: 18 Nov 2016, 13:41
Posts: 10
Witam,

Rozumiem teraz sposób działania.

Dziękuje za wyjaśnienie :)


Top
   
Post #6 Posted: 29 Dec 2016, 11:59 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 04 Aug 2011, 06:09
Posts: 76
Location: Gdynia, PL
tomboy wrote:
Jedynak dwa pytania mi się dodakowo nasuwają. Jedno które było wczęsniej, mianowicie(posługując się początkową topologią):

PYTANIE: "Dlaczego pinguje mi sieć "15AB", jeżeli nie ma w tablicy routingu R5 sieci "1234"(przed powyższą komendą),a która to jest przed siecią "15AB"?


Na to odpowiedzial Ci JD.

tomboy wrote:
DRUGIE PYTANIE:
Dlaczego kiedy chce redystrybuować trasy na inne protokoły, to redystrybucja obejmuje "15AB" (jak powyżej), kiedy użyje:
Code:
R6(config)#ipv6 router eigrp 1
redistribute rip RIPng_EIGRP  metric 1 1 1 1 1

ale już nie "1234", która to styka się bezpośrednio, ale wchodzi wskład sieci od strony interfejsu RIPng, dlaczego?

Będę mógł redystrybuować sieć "1234", kiedy dodatkowo podam:
Code:
R6(config)#ipv6 router eigrp 1
R6(config-rtr)#redistribute connected metric 1 1 1 1 1


Dlaczego nie robi tego od razu z pierwszą komendą? Czy to ma związek z tym, że do tej sieci jest kontakt bezpośredni z R6? Ale sieć "15AB" jest również w RIPng, ale już nie bezpośrednio, bo w innej sieci na kolejnym routerze, ale wciąż wchodzi wskład protokołu RIPng. Zatem, dlaczego?


Tak dziala to dla IPv6 - przy redystrybucji musisz mu podac explicite jesli chcesz dolaczyc sieci uczestniczace w procesie routingu dynamicznego ale podlaczone bezposrednio (connected). Tak jak OSPFv2 wymaga "subnets", jesli chcesz redystrybucji czegos nieklasowego - tak poprostu jest.

_________________
.ılı..ılı. CCNP


Top
   
Post #7 Posted: 29 Dec 2016, 18:34 
Offline
rookie
rookie

Joined: 18 Nov 2016, 13:41
Posts: 10
witam,


Dziekuje za wyjaśnienie "psles", nie wiedziałem o tym

Pozdrawiam :)


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited