CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 18 Jan 2017, 23:13

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 21 posts ]  Go to page 1 2 Next
Author Message
Post #1 Posted: 06 Oct 2015, 12:56 
Offline
member
member

Joined: 26 Oct 2010, 12:03
Posts: 20
Hej, natknąłem się na taką konfigurację na Nexus 6004 + N6004-M12Q
Code:
N6004# show running-config |in breakout
interface breakout slot 2 port 1-9 map 10g-4x

N6004# show running-config interface | beg Ethernet2/4
interface Ethernet2/4/1
  description FEX_168
  switchport mode fex-fabric
  fex associate 168
  channel-group 168

interface Ethernet2/4/2
  description FEX_168
  switchport mode fex-fabric
  fex associate 168
  channel-group 168

interface Ethernet2/4/3
  description FEX_168
  switchport mode fex-fabric
  fex associate 168
  channel-group 168

interface Ethernet2/4/4
  description FEX_168
  switchport mode fex-fabric
  fex associate 168
  channel-group 168



Pytanie - z jaką prędkością pracuje Po168 ?
Code:
N6004# show int po168
port-channel168 is up
 vPC Status: Up, vPC number: 168
  Hardware: Port-Channel, address: 5ca4.8a0e.642c (bia 5ca4.8a0e.642c)
  Description: FEX_168
  MTU 1500 bytes, BW 40000000 Kbit, DLY 10 usec
  reliability 255/255, txload 1/255, rxload 1/255
  Encapsulation ARPA
  Port mode is fex-fabric
  full-duplex, 10 Gb/s
  Input flow-control is off, output flow-control is off
  Switchport monitor is off
  EtherType is 0x8100
  Members in this channel: Eth2/4/1, Eth2/4/2, Eth2/4/3, Eth2/4/4


Top
   
Post #2 Posted: 06 Oct 2015, 13:20 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 17 Dec 2010, 15:23
Posts: 720
Location: Dublin
roracz wrote:
Hej, natknąłem się na taką konfigurację na Nexus 6004 + N6004-M12Q
N6004# show running-config |in breakout
interface breakout slot 2 port 1-9 map 10g-4x


Masz ustawione porty w slot 2 1-9 jako 10G wiec port-channel bedzie mial 40G.

[EDIT] zerknij na link

Jesli chcialbys uzywac ich jako 40 to musisz zrobic


Code:
no interface breakout slot 2 port 1-9 map 10g-4x


Pozdro,


Top
   
 Post subject:
Post #3 Posted: 06 Oct 2015, 14:20 
Offline
member
member

Joined: 26 Oct 2010, 12:03
Posts: 20
Jak działa i po do czego służy breakout już wiem.

Zastanawiam się nad sensem tej konfiguracji.

Z nexusami nie miałem za dużo do czynienia, rozumiem że wynik show int po168:
Code:
full-duplex, 10 Gb/s


nie oznacza że pracuje on na 10G? A zapis
Code:
BW 40000000 Kbit

mówi nam że mamy 40Gb?


Top
   
 Post subject:
Post #4 Posted: 06 Oct 2015, 15:19 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 17 Dec 2010, 15:23
Posts: 720
Location: Dublin
roracz wrote:
Jak działa i po do czego służy breakout już wiem.

Zastanawiam się nad sensem tej konfiguracji.

Z nexusami nie miałem za dużo do czynienia, rozumiem że wynik show int po168:
Code:
full-duplex, 10 Gb/s


nie oznacza że pracuje on na 10G? A zapis
Code:
BW 40000000 Kbit

mówi nam że mamy 40Gb?



Jeśli chodzi o output z port-channel gdzie masz full-duplex, 10 Gb/s jest to prędkość jaka jest ustawiona na fizycznym linku, a BW jest przypisany do interfejsu logicznego, którym jest port-channel i jest suma ilości fizycznych interfejsow w port-channel w twoim przypadku tak to 40Gb/s

Pamiętaj o tym, ze port-channel zapewnia redundancje oraz load balancing. Pojedynczy IP flow nigdy nie będzie większy niż prędkość fizycznego interfejsu w twoim przypadku to 10Gb/s.

Pozdro,


Top
   
 Post subject:
Post #5 Posted: 06 Oct 2015, 15:29 
Offline
member
member

Joined: 26 Oct 2010, 12:03
Posts: 20
z tymi ograniczeniami per flow to też wiem. g
to teraz, dodam, że do tego portu jest wstawione SFP (przez adapter QSFP). :) Zonk ?


Top
   
 Post subject:
Post #6 Posted: 06 Oct 2015, 15:52 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 17 Dec 2010, 15:23
Posts: 720
Location: Dublin
roracz wrote:
z tymi ograniczeniami per flow to też wiem. g
to teraz, dodam, że do tego portu jest wstawione SFP (przez adapter QSFP). :) Zonk ?


I co z tego ze jest wstawiony SFP o czym ma to świadczyć, bo nie bardzo rozumiem?

Masz QSFP które są ustawione full duplex, 10Gb/s a to ze mogą obsługiwać 40Gb/s to już inna sprawa. Jeśli nie jesteś w stanie tego zrozumieć, to ja już ci nie pomogę :)

Pozdro,


Top
   
 Post subject:
Post #7 Posted: 06 Oct 2015, 16:28 
Offline
member
member

Joined: 26 Oct 2010, 12:03
Posts: 20
No bo cały portchannel jest de facto na jednym fizycznym porcie, który normalnie obsługuje 40Gb.
Został podzielony na 4x10Gb.
Następnie te 4x10G, agregujemy z powrotem do 40Gb.
A do portu zapinamy SFP/SFP+ (nie jestem pewien co tam siedzi).

Więc ja się zastanawiam "co ja paczę", co autor miał na myśli i jaką prędkość ten PortChannel ma. Rozumiem że jakbym zapiął na tym normalne QSFP to miałbym normalnie 40Gb (z pominięciem ograniczenia per-flow o którym wspomniałeś)?

Jeśli tak by było, to ma to sens - można zrobić breakout całej grupy portów, a tam gdzie trzeba 'odzyskać' 40Gb możemy to zrobić przez zrobienie PortChannela.


Top
   
 Post subject:
Post #8 Posted: 06 Oct 2015, 17:22 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 17 Dec 2010, 15:23
Posts: 720
Location: Dublin
roracz wrote:
No bo cały portchannel jest de facto na jednym fizycznym porcie, który normalnie obsługuje 40Gb.
Został podzielony na 4x10Gb.
Następnie te 4x10G, agregujemy z powrotem do 40Gb.
A do portu zapinamy SFP/SFP+ (nie jestem pewien co tam siedzi).

Więc ja się zastanawiam "co ja paczę", co autor miał na myśli i jaką prędkość ten PortChannel ma. Rozumiem że jakbym zapiął na tym normalne QSFP to miałbym normalnie 40Gb (z pominięciem ograniczenia per-flow o którym wspomniałeś)?

Jeśli tak by było, to ma to sens - można zrobić breakout całej grupy portów, a tam gdzie trzeba 'odzyskać' 40Gb możemy to zrobić przez zrobienie PortChannela.


Nie wiem co autor ma w głowie widocznie stwierdził, ze nie potrzeba mu 12 portów 40G i pierwsze 9 z nich zamienił na 10G co dało mu 36 portów 10G.

Pierwsze 4 porty później wrzucił w PO co nie zmienia faktu, ze aggregate BW jest 40G a kazdy memeber port ma fizycznie 10G, dodatkowo zostało mu 32 porty 10G do wykorzystania :)

Pozdro,


Top
   
 Post subject:
Post #9 Posted: 06 Oct 2015, 17:24 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 07 Feb 2006, 22:26
Posts: 483
Location: Gdańsk
roracz wrote:
No bo cały portchannel jest de facto na jednym fizycznym porcie, który normalnie obsługuje 40Gb.
Został podzielony na 4x10Gb.
Następnie te 4x10G, agregujemy z powrotem do 40Gb.
A do portu zapinamy SFP/SFP+ (nie jestem pewien co tam siedzi).

Więc ja się zastanawiam "co ja paczę", co autor miał na myśli i jaką prędkość ten PortChannel ma. Rozumiem że jakbym zapiął na tym normalne QSFP to miałbym normalnie 40Gb (z pominięciem ograniczenia per-flow o którym wspomniałeś)?

Jeśli tak by było, to ma to sens - można zrobić breakout całej grupy portów, a tam gdzie trzeba 'odzyskać' 40Gb możemy to zrobić przez zrobienie PortChannela.


a może po prostu fex który jest na drugim końcu tego linka ma tylko porty 10GE?
co tam konkretnie masz zapięte?


Top
   
 Post subject:
Post #10 Posted: 07 Oct 2015, 09:39 
Offline
member
member

Joined: 26 Oct 2010, 12:03
Posts: 20
No i na to czekałem ;) zaślepiony swoją teorią którą chciałem sam sobie udowodnić nie pomyślałem o najprostszym rozwiązaniu czyli drugiej końcówce... Rzeczywiście jest tam FEX N2K-C2232PP-10GE...
Czyli użyty jest kabel breakout "QSFP to Four SFP+", a nie żadne SFP...
Teraz mi się wszystko zgadza...

To teraz pytanie:
Chciałbym połączyć 2 takie PortChannele na 2 Nexusach. Czy zadziała to po połączeniu zwykłym kablem QSFP?


Top
   
 Post subject:
Post #11 Posted: 07 Oct 2015, 18:10 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 07 Feb 2006, 22:26
Posts: 483
Location: Gdańsk
roracz wrote:
To teraz pytanie:
Chciałbym połączyć 2 takie PortChannele na 2 Nexusach. Czy zadziała to po połączeniu zwykłym kablem QSFP?


może jestem już za stary, albo po prostu przemęczony, ale nie łapię co co konkretnie pytasz?
chcesz spiąć dwa nexusy ze sobą kablem breakout QSFP-to-4xSFP+, czy QSFP-QSFP na portach gdzie masz skonfigurowany breakout?


Top
   
 Post subject:
Post #12 Posted: 08 Oct 2015, 08:22 
Offline
member
member

Joined: 26 Oct 2010, 12:03
Posts: 20
QSFP-QSFP. na portach breakout.


Top
   
 Post subject:
Post #13 Posted: 09 Oct 2015, 12:19 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 07 Feb 2006, 22:26
Posts: 483
Location: Gdańsk
roracz wrote:
QSFP-QSFP. na portach breakout.

pomijając sens takiego rozwiązania, to nie widzę powodu dla którego miałoby nie zadziałać, aczkolwiek nigdy nie testowałem w praktyce.

chyba że masz na myśli użycie wkładek/kabli breakout innych producentów które np. zamienią ci QSFP na 4x LC duplex, to chcesz przepuścić przez jakieś path-panele i spowrotem zagregować analogicznym kablem do QSFP - też powinno zadziałać o ile nie pomieszasz kolejności włókien.

mamy instalację nexusów 3172tq ze standardową wkładką qsfp i stykiem mpo12 do której mam podpięty zewnętrzny patch-panel który rozszywa mi mpo12 na 6x duplex lc i z tego robię normalnie 4x 10ge (dwie pary są nieużywane) - działa.

jeszcze jedno: przejrzyj sobie ten dokument - jest tam kilka ciekawych scenariuszy opisanych.


Top
   
 Post subject:
Post #14 Posted: 09 Oct 2015, 12:45 
roracz wrote:
No i na to czekałem ;) zaślepiony swoją teorią którą chciałem sam sobie udowodnić nie pomyślałem o najprostszym rozwiązaniu czyli drugiej końcówce... Rzeczywiście jest tam FEX N2K-C2232PP-10GE...
Czyli użyty jest kabel breakout "QSFP to Four SFP+", a nie żadne SFP...
Teraz mi się wszystko zgadza...

To teraz pytanie:
Chciałbym połączyć 2 takie PortChannele na 2 Nexusach. Czy zadziała to po połączeniu zwykłym kablem QSFP?


nie lepiej ci w ogole uzyc wkladek 10Gbps FET ? Wkladasz 4 wkladki w uplinki FEXa i po sprawie a i taniej niz QSFP


Top
   
 Post subject:
Post #15 Posted: 09 Oct 2015, 13:15 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 04 Mar 2009, 20:17
Posts: 203
Location: Warszawa
horac wrote:
nie lepiej ci w ogole uzyc wkladek 10Gbps FET ? Wkladasz 4 wkladki w uplinki FEXa i po sprawie a i taniej niz QSFP


I do czego te FETy podlaczymy w 6004?


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 21 posts ]  Go to page 1 2 Next

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited