CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 23 Jan 2017, 15:43

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
Post #1 Posted: 13 Oct 2016, 12:07 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 31 Jul 2012, 09:16
Posts: 284
Chciałbym puścić konfigurację interfejsu na wielu urządzeniach jednocześnie. Jednak niektóre urządzenia mają interfejsy Fast a niektóre Gigabit.
Czy jest możliwość "uniwersalnie" wybrać interfejs np 10. Niezależnie od tego czy jest to fa0/10 czy g0/10?

Nie chciałbym wrzucać konfiguracji, która z założenia się wywala - czyli np. wrzucenie konfiguracji dla fa0/10 a następnie g0/10, bo mój tool do masowej konfiguracji niezbyt to lubi.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrealizować? Pewnie bez TCL-a się nie obejdzie i jakiegoś "if-a" czy interfejs istnieje? Przyznaję, że TCLa jeszcze nigdy nie tykałem :oops:

EDIT:
Trochę googlam... i chciałem coś podstawowego w TCLu dla testu wrzucić:

Code:
SW#tclsh
SW(tcl)#exec "show interfaces"
% Ambiguous command:  "exec "show interfaces""


2960 albo generalnie switche mają jakoś ograniczonego TCLa?


Top
   
Post #2 Posted: 19 Oct 2016, 13:48 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 31 Jul 2012, 09:16
Posts: 284
Nikt nie zna rozwiązania? :-(


Top
   
Post #3 Posted: 19 Oct 2016, 16:02 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 08 Jan 2014, 16:27
Posts: 155
Location: 52.182098, 21.005445
Moim zdaniem zadanie nie jest trywialne, więc nie ma jednego dobrego rozwiązania. Ja bym wczytał najpierw "show interfaces status" do zmiennej, później porobił regexpem tablice mówiące czy interfejs jest Fa/Gig czy Te . Mając taką informację jesteś w stanie zrobić funkcję, która będzie budowała polecenia z prawidłowymi typami interfejsów.
I TCL na Cisco ma ograniczenia co do modyfikacji samego IOSa. Co do poleceń config czy show nie ma żadnych zastrzeżeń. To co możesz wywołać w CLI też jest dostepne w TCLSH.


Top
   
Post #4 Posted: 20 Oct 2016, 17:14 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 31 Jul 2012, 09:16
Posts: 284
lxs wrote:
Moim zdaniem zadanie nie jest trywialne, więc nie ma jednego dobrego rozwiązania. Ja bym wczytał najpierw "show interfaces status" do zmiennej, później porobił regexpem tablice mówiące czy interfejs jest Fa/Gig czy Te . Mając taką informację jesteś w stanie zrobić funkcję, która będzie budowała polecenia z prawidłowymi typami interfejsów.
I TCL na Cisco ma ograniczenia co do modyfikacji samego IOSa. Co do poleceń config czy show nie ma żadnych zastrzeżeń. To co możesz wywołać w CLI też jest dostepne w TCLSH.

A czemu może mi się ten błąd wyświetlać co wkleiłem? To chyba taki podstawowy przykład, który czytam na stronach z kursami TCLa na Cisco.


Top
   
Post #5 Posted: 21 Oct 2016, 13:59 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 08 Jan 2014, 16:27
Posts: 155
Location: 52.182098, 21.005445
Powłoka TCLSH nie ma uprawnień do wykonania polecenia albo bug CSCsy89677.

Jeszcze spróbuj wywołać w powłoce enable przed poleceniem.


Top
   
Post #6 Posted: 25 Nov 2016, 15:37 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 31 Jul 2012, 09:16
Posts: 284
Bingo!

Code:
#exec "show interfaces"
#exec "enable"


No to mogę pójść dalej z TCL :-D


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited