CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 23 Jan 2017, 15:42

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
Post #1 Posted: 28 Oct 2016, 13:39 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 27 Sep 2006, 10:02
Posts: 580
Witam,
Tak jak w temacie. Mam core sw 3850 i połączenie do firewalla accessem
Niestety dziś zauważyłem, nie mogę się połączyć z fw do switcha core. 10.10.10.1 fw, 10.10.10.250 sw
to pracuje w vlan 101.

Rozwiązaniem jest restart swicha cisco.

Najdziwniejsze ze mogę się dostać do switchy accessowych i z nich mogę dostać się corea od strony LAN.
Czy miał kiedyś ktoś taki przypadek?


Top
   
Post #2 Posted: 28 Oct 2016, 20:30 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 27 Sep 2006, 10:02
Posts: 580
....problem rozwiązany jednak rodzi się pytanie. czy urządzenie typu AP moze sam sobie nadać IP?


Top
   
Post #3 Posted: 28 Oct 2016, 22:52 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Joined: 15 Jul 2004, 20:35
Posts: 6171
Location: Warsaw, PL
a) dla potomnych - co było przyczyną?
b) co znaczy, że AP może sobie nadać IP? - ma albo statyczną albo dynamiczną (DHCP) konfigurację IP

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein


Top
   
Post #4 Posted: 28 Oct 2016, 23:19 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 04 Nov 2006, 16:23
Posts: 3123
Bolo wrote:
....problem rozwiązany jednak rodzi się pytanie. czy urządzenie typu AP moze sam sobie nadać IP?


Złożone pytanie. Urządzenie typu AP jest urządzeniem L2 i adresacja IP go nie interesuje. Jednakowoż często to urządzenie musi być w jakiś sposób zarządzane (przez interfejs białkowy czyli istotę człekokształtną lub kontroler) i w tym celu potrzebuje adresu do komunikacji w L3. Ale należy jasno rozgraniczyć, że w tym wypadku chodzi wyłącznie o ruch management tego AP a nie ruch klientów. Oczywiście możemy teraz zacząć dywagować o enkapsulacji ruchu klientów w ramki np. CAPWAP i słanie ich do kontrolera ale to już osobna bajka. I tak, co do zasady, również w IPv4 (nie tylko w IPv6) urządzenie może się "samo zaadresować". Czynią tak np. systemy operacyjne Windows przypisując sobie coś z zakresu 169.254.x.x Często jest też tak, że urządzenia mają ustawione pobieranie adresu z DHCP a przy braku oferty ustawiają sobie jakiś domyślny adres, który pozwala się z nimi skomunikować (często gęsto coś w stylu 192.168.0.x lub 192.168.1.x).

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.


Top
   
Post #5 Posted: 21 Dec 2016, 09:56 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 27 Sep 2006, 10:02
Posts: 580
Witam,
To wszystko fajnie ale dlaczego Meraki (bo to jest ten tajemniczy AP) będąc podłączonym do sieci poprzez trunka oraz native vlan = 101 (101 jest w tym przypadku mgmt) podmienia MAC adres na cat 3850 interface vlan 101, który jest podłączony do fw i jest gatewayem? Po restarcie intvla101 sytuacja wraca do normalnego stanu ale po jakiś20-20 minutach znowu na fw widzę mac adres zamiast vlanu 101 to Meraki. Oczywiście problem rozwiązany - odpaliłem dhcp, Meraki ma adres i wszystko jest ok.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited