CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 23 Jan 2017, 15:42

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
Post #1 Posted: 14 Nov 2016, 13:54 
Offline
member
member

Joined: 07 May 2010, 14:33
Posts: 22
Dzień dobry
Jest sobie sieć złożona z Routera 2911, do którego podłączony jest przełącznik C3560G.

Interfejs GigabitEthernet0/1 ma adres 192.168.0.1/24 i jest podłączony do portu GigabitEthernet0/1 przełącznika, który jest portem access w VLAN1 z adresem 192.168.0.2/24
Na przełączniku jest jeszcze kilka interfejsów VLAN do obsługi poszczególnych sieci: VLAN10, VLAN20, VLAN30, VLAN100
Oba urządzenia mają skonfigurowany protokół Routingu EIGRP i wszystko działa tak jak trzeba.

Do portu GigabitEthernet0/12, który jest portem trunk podłączony jest kolejny przełącznik, C2960G przez port GigabitEthernet0/1, który jest portem trunk.

W momencie podłączania C2960G do C3560G na konsoli mam takie komunikaty:
Code:
SW1#
000953: *Sep 14 08:01:58: %LINK-3-UPDOWN: Interface GigabitEthernet0/12, changed state to up
SW1#
000954: *Sep 14 08:02:00: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface GigabitEthernet0/12, changed state to up
SW1#
%EIGRP: Failed to get client handle from BFD
000955: *Sep 14 08:02:16: %DUAL-5-NBRCHANGE: EIGRP-IPv4 1: Neighbor 192.168.0.1 (Vlan1) is down: holding time expired
SW1#

W tym momencie nie mam dostępu do internetu, telefony nie mają dostępu do CME na Routerze. Vlan1 się kładzie na 17s.
Code:
000956: *Sep 14 08:02:33: %DUAL-5-NBRCHANGE: EIGRP-IPv4 1: Neighbor 192.168.0.1 (Vlan1) is up: new adjacency


Z czego to wynika?
Co zrobić, żeby w przyszłości nie czekać 17s na podniesienie interfejsu VLAN1


Last edited by bresio on 14 Nov 2016, 15:09, edited 1 time in total.

Top
   
Post #2 Posted: 14 Nov 2016, 14:07 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 May 2005, 01:32
Posts: 1333
Location: Dortmund, DE
Hej,
no to zastanow sie, co sie zmienia gdy podlaczasz nowy przelacznik... co sie dzieje w L2, a pociaga za soba zmiane majaca wplyw na L3.

Pozdruffka! ;)

_________________
Never stop exploring :)


Top
   
Post #3 Posted: 14 Nov 2016, 15:01 
Offline
member
member

Joined: 07 May 2010, 14:33
Posts: 22
No właśnie nic mi nie przychodzi do głowy.
Na dołączanym 2960G mam te same vlany co na przełączniku 3560G.
Do 2960G nie mam podłączonych żadnych urządzeń. Na 2960G mam skonfigurowany i podniesiony VLAN1 z adresem 192.168.0.4/24.
2960G nie umie EIGRP.

Po podłączeniu 2960G w VLAN1 całej sieci pojawia się jeden dodatkowy adres 192.168.0.4/24 - w L3 to chyba tyle
Jeżeli chodzi o L2 to w zasadzie poza MAC 2960G też niewiele się zmienia.

Czegoś nie dostrzegam i nie wiem w którą stronę patrzyć.


Top
   
Post #4 Posted: 14 Nov 2016, 15:34 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 17 Dec 2010, 15:23
Posts: 721
Location: Dublin
bresio wrote:
No właśnie nic mi nie przychodzi do głowy.
Na dołączanym 2960G mam te same vlany co na przełączniku 3560G.
Do 2960G nie mam podłączonych żadnych urządzeń. Na 2960G mam skonfigurowany i podniesiony VLAN1 z adresem 192.168.0.4/24.
2960G nie umie EIGRP.

Po podłączeniu 2960G w VLAN1 całej sieci pojawia się jeden dodatkowy adres 192.168.0.4/24 - w L3 to chyba tyle
Jeżeli chodzi o L2 to w zasadzie poza MAC 2960G też niewiele się zmienia.

Czegoś nie dostrzegam i nie wiem w którą stronę patrzyć.


Pomysl o STP :)

Pozdro,


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited