CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 23 Jan 2017, 15:42

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
Post #1 Posted: 16 Nov 2016, 10:21 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 09 May 2006, 14:28
Posts: 236
Location: Warszawa
Hej,

Mam taką konfigurację:

Code:
spanning-tree pvrst PVRST vlan 3212 
spanning-tree pvrst PVRST vlan 3212 priority 4096
interface Bundle-Ether32.32123000 l2transport
interface Bundle-Ether32.32123000 l2transport encapsulation dot1q 3212 second-dot1q 3000
interface Bundle-Ether32.32123000 l2transport rewrite ingress tag pop 2 symmetric
interface Bundle-Ether32.32123220 l2transport
interface Bundle-Ether32.32123220 l2transport encapsulation dot1q 3212 second-dot1q 3220
interface Bundle-Ether32.32123220 l2transport rewrite ingress tag pop 2 symmetric
l2vpn xconnect group B2B p2p VLAN3220 interface Bundle-Ether32.32123220
l2vpn bridge group B2B bridge-domain VLAN3000 interface Bundle-Ether32.32123000


Która nie działa, a powinna. Z tego co widzę to winne jest PVRST.

Code:
sh spanning-tree pvrst PVRST vlan 3212
Wed Nov 16 10:15:01.967 CET
Role:  ROOT=Root, DSGN=Designated, ALT=Alternate, BKP=Backup
State: FWD=Forwarding, LRN=Learning, BLK=Blocked


VLAN 3212:

  Root ID    Priority    4096
             Address     00a7.4204.9fe6
             This bridge is the root
             Max Age 20 sec, Forward Delay 15 sec


  Bridge ID  Priority    4096 (priority 4096 sys-id-ext 0)
             Address     00a7.4204.9fe6
             Max Age 20 sec, Forward Delay 15 sec
             Transmit Hold count  6


Interface    Port ID           Role State Designated           Port ID
             Pri.Nbr Cost                 Bridge ID            Pri.Nbr
------------ ------- --------- ---- ----- -------------------- -------
BE32         128.5   10000     DSBL BLK   ----- -------------- -------


Czy pvrst nie wspiera podwójnego tagowania i dlatego blokuje ten VLAN? Czy to może nowy ficzer w IOS XR? Od razu mówię, że nie mogę wyrzucić tego interfejsu z STP, a wiem że to pomaga.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek Te.


Top
   
Post #2 Posted: 16 Nov 2016, 18:06 
Offline
CCIE/CCDE
CCIE/CCDE
User avatar

Joined: 08 Mar 2004, 12:17
Posts: 2283
Location: Wawa
toczyskik wrote:
Czy pvrst nie wspiera podwójnego tagowania i dlatego blokuje ten VLAN? Czy to może nowy ficzer w IOS XR? Od razu mówię, że nie mogę wyrzucić tego interfejsu z STP, a wiem że to pomaga.

Generalnie tak, PVRST nie lubi na XR podwójnego tagowania. Spójrz też na obostrzenia związane z BD.
http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/ro ... 1mstp.html
Quote:
Only Ethernet Flow-points (EFPs) that are untagged or have a single VLAN tag can be protected by PVRST.
If any one EFP in a bridge-domain is protected by PVRST, then all EFPs in that bridge domain must belong to the same VLAN.
If any one EFP on a port is protected by PVRST, then all EFPs on that port must be protected by PVRST.


Top
   
Post #3 Posted: 17 Nov 2016, 15:04 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 09 May 2006, 14:28
Posts: 236
Location: Warszawa
gangrena wrote:
toczyskik wrote:
Czy pvrst nie wspiera podwójnego tagowania i dlatego blokuje ten VLAN? Czy to może nowy ficzer w IOS XR? Od razu mówię, że nie mogę wyrzucić tego interfejsu z STP, a wiem że to pomaga.

Generalnie tak, PVRST nie lubi na XR podwójnego tagowania. Spójrz też na obostrzenia związane z BD.
http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/ro ... 1mstp.html
Quote:
Only Ethernet Flow-points (EFPs) that are untagged or have a single VLAN tag can be protected by PVRST.
If any one EFP in a bridge-domain is protected by PVRST, then all EFPs in that bridge domain must belong to the same VLAN.
If any one EFP on a port is protected by PVRST, then all EFPs on that port must be protected by PVRST.



Dzięki za wyjaśnienie. Rozumiem, że przy PVRST nie można tego obejść, pozostaje odłącznie interfejsu od PVRST albo przejście na MSTP? Czy zgłoszenie tego do Cisco TAC spowodowały by kiedyś tego naprawę?

_________________
Pozdrawiam

Krzysiek Te.


Top
   
Post #4 Posted: 18 Nov 2016, 01:23 
Offline
CCIE/CCDE
CCIE/CCDE
User avatar

Joined: 08 Mar 2004, 12:17
Posts: 2283
Location: Wawa
toczyskik wrote:
Dzięki za wyjaśnienie. Rozumiem, że przy PVRST nie można tego obejść, pozostaje odłącznie interfejsu od PVRST albo przejście na MSTP? Czy zgłoszenie tego do Cisco TAC spowodowały by kiedyś tego naprawę?

Czy do BD masz dołączony jeden, czy więcej S-VLAN? Spróbuj ewentualnie porozdzielać S-VLAN na różne BD lub zablokować BPDU na jednej z odnóg. Choć ten krok to taki trochę odpowiednik wyłączenia spanning-tree.

Do TAC nie masz co zgłaszać, gdyż nie podlega to pod naprawę. Chyba, że chcesz usłyszeć oficjalnie, czy jest to bug, czy feature.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited