CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 23 Jan 2017, 15:41

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
 Post subject: Nexus 3172 i mtu 9000
Post #1 Posted: 25 Nov 2016, 12:39 
Offline
member
member

Joined: 01 Sep 2015, 19:50
Posts: 20
Na Nexusie 3172 nie działa jumbo per interface tylko trzeba ustawić qosa. Zrobiłem tak:

policy-map type network-qos jumbo
class type network-qos class-default
mtu 9216
system qos
service-policy type network-qos jumbo

Ale po wyświetleniu np. sh int eth nadal wyświetla mi MTU 1500. To jest poprawne ?


Top
   
Post #2 Posted: 25 Nov 2016, 12:47 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Joined: 15 Jul 2004, 20:35
Posts: 6171
Location: Warsaw, PL
Musisz użyć komendy
Code:
show queuing interface ethernet 1/1

do sprawdzenia zmian MTU na interfejsie dla tej platformy. Oczywiści Id interfejsu zamień na swoje.

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein


Top
   
Post #3 Posted: 25 Nov 2016, 15:19 
Offline
member
member

Joined: 01 Sep 2015, 19:50
Posts: 20
Tak i to działa poprawnie, ale mam spięte ze sobą tak 2 switche i jeśli zrobię:

ping x.x.x.x packet-size 9216 to działa

ale jeśli zrobię:

ping x.x.x.x packet-size 9216 df-bit to wtedy mam request time out

Jeśli tak samo pinguje z serwera to objaw jest taki sam (packet needs to be fragmented but df set)


Top
   
Post #4 Posted: 25 Nov 2016, 20:03 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Joined: 15 Jul 2004, 20:35
Posts: 6171
Location: Warsaw, PL
A sprawdzałeś może przy jakiej wartość przestaje działać z df-bit?

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

A. Einstein


Top
   
Post #5 Posted: 25 Nov 2016, 21:37 
Offline
member
member

Joined: 01 Sep 2015, 19:50
Posts: 20
Tak:

ping 10.0.50.22 vrf management packet-size 1472 df-bit - tutaj jeszcze odpowiada

ping 10.0.50.22 vrf management packet-size 1473 df-bit - tutaj już request time out


Top
   
Post #6 Posted: 25 Nov 2016, 23:20 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Joined: 15 Jul 2004, 20:35
Posts: 6171
Location: Warsaw, PL
Dla jasności, to jest ruch przechodzący przez przełącznik, czy do przełącznika?

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

A. Einstein


Top
   
Post #7 Posted: 26 Nov 2016, 00:54 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 23 Jan 2008, 14:21
Posts: 218
Location: Singapore, SG
iTSeba wrote:
vrf management

MTU ustawiłeś dla VRF default. Mgmt używa normalnego MTU 1500.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited