CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 23 Jan 2017, 15:42

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
Post #1 Posted: 03 Dec 2016, 16:59 
Offline
member
member

Joined: 03 Dec 2008, 13:57
Posts: 19
Na Cisco Nexus 3172 (version 7.0(3)I3(1)) próbuje dodać kolejny interface do portchannelu:

Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
xx(config)# interface Ethernet1/38
xx(config-if)# channel-group 21 mode active
command failed: port not compatible [auto-negotiate]
** You can use force option to override the port's parameters
** (e.g. "channel-group X force")
** Use "show port-channel compatibility-parameters" to get more information on failure

Jak rozumiem komunikat interface winien być tak samo skonfigurowany jak inne w portchannelu i tak jest.

(eth1/37 to int który jest w po21, eth1/38 to int, który próbuję dodać do po21)

Code:
interface Ethernet1/37
  switchport access vlan 102
  channel-group 21 mode active

interface Ethernet1/39
  switchport access vlan 102

Ethernet1/37
  Model:                 N3K-C3172PQ-XL
  Type (SFP capable):    10Gbase-(unknown)
  Speed:                 100,1000,10000
  Duplex:                full
  Trunk encap. type:     802.1Q
  Channel:               yes
  Broadcast suppression: percentage(0-100)
  Flowcontrol:           rx-(off/on),tx-(off/on)
  Rate mode:             dedicated
  Port mode:             Routed,Switched
  QOS scheduling:        rx-(8q2t),tx-(7q)
  CoS rewrite:           yes
  ToS rewrite:           yes
  SPAN:                  yes
  UDLD:                  yes
  MDIX:                  no
  TDR capable:           no
  Link Debounce:         yes
  Link Debounce Time:    yes
  FEX Fabric:            yes
  dot1Q-tunnel mode:     yes
  Pvlan Trunk capable:   no
  Port Group Members:    none
  EEE (efficient-eth):   no
  PFC capable:           no
  Buffer Boost capable:  yes
  Breakout capable:      no

Ethernet1/38
  Model:                 N3K-C3172PQ-XL
  Type (SFP capable):    10Gbase-(unknown)
  Speed:                 100,1000,10000
  Duplex:                full
  Trunk encap. type:     802.1Q
  Channel:               yes
  Broadcast suppression: percentage(0-100)
  Flowcontrol:           rx-(off/on),tx-(off/on)
  Rate mode:             dedicated
  Port mode:             Routed,Switched
  QOS scheduling:        rx-(8q2t),tx-(7q)
  CoS rewrite:           yes
  ToS rewrite:           yes
  SPAN:                  yes
  UDLD:                  yes
  MDIX:                  no
  TDR capable:           no
  Link Debounce:         yes
  Link Debounce Time:    yes
  FEX Fabric:            yes
  dot1Q-tunnel mode:     yes
  Pvlan Trunk capable:   no
  Port Group Members:    none
  EEE (efficient-eth):   no
  PFC capable:           no
  Buffer Boost capable:  yes
  Breakout capable:      no


Any idea?

EDIT: Do listingów konfiguracji, show, debug, etc używamy znaczników [code]
Ułatwia to czytanie wątku
Seba


Top
   
Post #2 Posted: 03 Dec 2016, 17:06 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 29 Nov 2013, 12:08
Posts: 239
Location: Poland / Warsaw
Zerknij na ten dokument:
http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/sw ... annel.html
Dużo więcej parametrów musi się zgadzać.


Top
   
Post #3 Posted: 03 Dec 2016, 17:23 
Offline
member
member

Joined: 03 Dec 2008, 13:57
Posts: 19
Problem jest taki, że wszystko jest tak samo, w obydwu wypadkach:
Auto-Negotiation is turned off, FEC mode is Auto

błąd dotyczy auto-negotiate
command failed: port not compatible [auto-negotiate]


Top
   
Post #4 Posted: 03 Dec 2016, 17:33 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 29 Nov 2013, 12:08
Posts: 239
Location: Poland / Warsaw
Posprawdzaj pozostałe parametry zawarte w dokumencie typu vlany, itp


Top
   
Post #5 Posted: 03 Dec 2016, 17:35 
Offline
member
member

Joined: 03 Dec 2008, 13:57
Posts: 19
Dobra, opcja force pomogła, ale jakaś magia...


Top
   
Post #6 Posted: 04 Dec 2016, 23:55 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 02 Aug 2009, 15:23
Posts: 53
Cześć,

Widziałem kiedyć podobne cuda, ale akurat nie na Nexusie - switch z pudełka, żadnych pozostałości po starych konfiguracjach, cztery porty takie same, a przy jednoczesnym dodaniu ich do portchannelu komunikat, że np. port Gi0/1 jest inconsistent. W moim przypadku najcześciej pomagało "default interface Gi0/1" i potem ponowne wprowadzenie konfiguracji na ten port i dodanie do portchannelu. Z pięć razy tak miałem na różnych switchach. Raz mimo tego voodoo dalej krzyczał inconsistent - wtedy pomogło "default interface range Gi0/1 - 4", usunięcie portchannelu i utworzenie wszystkiego od nowa.

Pozdrawiam,

JD


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited