CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 23 Jan 2017, 15:40

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: NetFlow na 3750x
Post #1 Posted: 28 Dec 2016, 11:43 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 02 Aug 2007, 14:51
Posts: 71
Witam,
Mam problem z wysyłaniem danych netflow do kolektora (PRTG).
Zdaje się za platforma powinna obsługiwać netflow:
Code:
sh ver
Cisco IOS Software, C3750E Software (C3750E-IPBASEK9-M), Version 15.0(2)SE2, RELEASE SOFTWARE (fc1)
.
.
ROM: Bootstrap program is C3750E boot loader
BOOTLDR: C3750E Boot Loader (C3750X-HBOOT-M) Version 12.2(53r)SE2, RELEASE SOFTWARE (fc1)
.
.
System image file is "flash:/c3750e-ipbasek9-mz.150-2.SE2/c3750e-ipbasek9-mz.150-2.SE2.bin"
.
.
License Level: ipbase
License Type: Permanent
Next reload license Level: ipbase
.
.
cisco WS-C3750X-48 (PowerPC405) processor (revision F0) with 262144K bytes of memory.

Konfiguracja netflow :
Code:
ip flow-cache timeout active 1
interface Vlan7
 ip flow ingress
 ip flow egress
 ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
ip flow-export source Vlan7
ip flow-export version 9
ip flow-export destination 192.168.1.2 9996

Code:
sh ip flow export
Flow export v9 is enabled for main cache
  Export source and destination details :
  VRF ID : Default
    Source(1)       192.168.10.170 (Vlan7)
    Destination(1)  192.168.10.6 (9996)
  Version 9 flow records
  0 flows exported in 0 udp datagrams
  0 flows failed due to lack of export packet
  0 export packets were sent up to process level




sh ip cache flow
IP packet size distribution (0 total packets):
   1-32   64   96  128  160  192  224  256  288  320  352  384  416  448  480
   .000 .000 .000 .000 .000 .000 .000 .000 .000 .000 .000 .000 .000 .000 .000

    512  544  576 1024 1536 2048 2560 3072 3584 4096 4608
   .000 .000 .000 .000 .000 .000 .000 .000 .000 .000 .000

IP Flow Switching Cache, 278544 bytes
  0 active, 4096 inactive, 0 added
  0 ager polls, 0 flow alloc failures
  Active flows timeout in 1 minutes
  Inactive flows timeout in 15 seconds
IP Sub Flow Cache, 33608 bytes
  0 active, 1024 inactive, 0 added, 0 added to flow
  0 alloc failures, 0 force free
  1 chunk, 1 chunk added
  last clearing of statistics never
Protocol         Total    Flows   Packets Bytes  Packets Active(Sec) Idle(Sec)
--------         Flows     /Sec     /Flow  /Pkt     /Sec     /Flow     /Flow

SrcIf         SrcIPaddress    DstIf         DstIPaddress    Pr SrcP DstP  Pkts

W wiresharku (na hoście z prtg) nie widać żeby przychodzi pakiety netflow ze switcha.


Top
   
 Post subject: Re: NetFlow na 3750x
Post #2 Posted: 28 Dec 2016, 11:55 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 29 Nov 2013, 12:08
Posts: 239
Location: Poland / Warsaw
Patrzyłeś??
https://supportforums.cisco.com/discuss ... nd-netflow


Top
   
 Post subject: Re: NetFlow na 3750x
Post #3 Posted: 29 Dec 2016, 08:42 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 02 Aug 2007, 14:51
Posts: 71
Faktycznie potrzeby jeszcze moduł C3KX-SM, niestety gniazdo mam już zajęte.
Generalnie to netflow nie jest mi niezbędny, potrzebowałbym monitorować jedynie ruch pomiędzy poszczególnymi vlan-ami (traffic in,out). Próbowałem to zrobić przez SMTP, PRTG przy skanowaniu wykrywa odpowiednie sensory dla poszczególnych vlan-ów ale traffic na każdym jest bardzo mały (< 0,01 Mbit/s). Przesłałem sporo danych po miedzy vlanami ale odczyt jest cały czas bez zmian. Coś jest nie tak ,czy ktoś konfigurował sensory w PRTG dla traffic per vlan ?
SMTP działa bo inne sensory np. na int. fizycznych pokazują prawidłowe dane.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited