CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 18 Jan 2017, 23:10

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 21 posts ]  Go to page 1 2 Next
Author Message
Post #1 Posted: 19 Jul 2016, 10:14 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 07 Nov 2007, 14:57
Posts: 637
Location: Poznań, Szczecin
Hej

Pytanko, czy ktoś kiedyś próbował zamiast ASA5500X-SSD120= wstawić zwykły SSD 120 GB dysk?
Czy to jest fizycznie możliwe? Czy taki dysk pozniej bedzie widoczny w systemie?
Z góry dzięki za pomoc.

Pzdr
mHuba


Top
   
Post #2 Posted: 19 Jul 2016, 12:29 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
User avatar

Joined: 13 Aug 2004, 12:19
Posts: 4694
Location: Warsaw, PL
Nie próbowałem ale o ile pamiętam z jakiś wypowiedzi na różnych forach to taka konfiguracja nie działa

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper Blog: http://ccieplayground.wordpress.com

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Top
   
Post #3 Posted: 19 Jul 2016, 18:59 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Joined: 15 Jul 2004, 20:35
Posts: 6170
Location: Warsaw, PL
Oficjalnie wspierane są wyłącznie oryginalne dyski z PN Cisco, a czy zadziała inny to już inna dyskusja...

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein


Top
   
Post #4 Posted: 20 Jul 2016, 23:09 
Offline
member
member

Joined: 28 Jan 2011, 15:05
Posts: 43
Miałem ostatnio taki dysk do ASY - to zwykły Crucial M500 120GB SATA + naklejka z P/N Cisco wiec fizycznie wsadzenie takiego dysku jest na 100% możliwe.


Top
   
Post #5 Posted: 15 Dec 2016, 19:52 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 10 Apr 2006, 10:37
Posts: 588
Location: Scotland
alhaz wrote:
Miałem ostatnio taki dysk do ASY - to zwykły Crucial M500 120GB SATA + naklejka z P/N Cisco wiec fizycznie wsadzenie takiego dysku jest na 100% możliwe.


ale jak Seba pisze, życzę powodzenia z ticketami w TACu, a przy FP czasem trzeba.

_________________
ML


Top
   
Post #6 Posted: 20 Dec 2016, 20:01 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 01 Sep 2014, 10:46
Posts: 119
Podepnę się,
czy Cisco podaje gdzieś parametry jakie powienin mieć FPMC aby działał dobrze?
Tzn. mam ASA 5516-X i teraz ile RAM i CPU powinien mieć przypisane?

Kolejne pytanie to "szybki storage" co to znaczy? że dyski SSD czy np. 15K czy 10K wystarczą ( czy np. musi być storage czy cisco UCS z dyskami SSD,10K lub 15K da radę)?

Zależy ile ruchu? Dużo załączników i cały czas ruch FTP(około 10 Mb/s cały czas) + 7-17 ruch www, poczta itp... (jak normalna państwówka:p) - jak patrzyłem na NFSEN to około 50-70 Mbps średnio całościowego ruchu w godzinach (7-17)


Top
   
Post #7 Posted: 20 Dec 2016, 20:06 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Joined: 15 Jul 2004, 20:35
Posts: 6170
Location: Warsaw, PL
Oczywiście są zalecenia, ale jak sam piszesz środowiska i struktura ruchu mogą być bardzo różne, to nie jest nigdy jeden zestaw parametrów dla każdego.
Rzuć okiem na sekcję Install Guide, z odpowiednim dokumentem zależnym od tego na czym to wdrażasz - http://www.cisco.com/c/en/us/support/se ... -list.html

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

A. Einstein


Top
   
Post #8 Posted: 20 Dec 2016, 20:16 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 01 Sep 2014, 10:46
Posts: 119
mam to na VMware ESXi 5.5 (vSphere 5.5)

i mam UCS C240 M3L z dyskami 15K i mam wrażenie, że nie dają rady..


Top
   
Post #9 Posted: 20 Dec 2016, 20:16 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Joined: 15 Jul 2004, 20:35
Posts: 6170
Location: Warsaw, PL
Ile vCPU i RAM?

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

A. Einstein


Top
   
Post #10 Posted: 20 Dec 2016, 20:23 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 01 Sep 2014, 10:46
Posts: 119
24 GB RAM

Number of virtual sockets: 4
Number of cores per socket 2
Total number of cores: 8

Czasem przy deploy policy mam CPU2/CPU3 np. po 96% (WARNING) w FPMC ;)

jedynie vmware stoi na wolniejszych dyskach, bo te 15k były potem dołożone..


Top
   
Post #11 Posted: 20 Dec 2016, 23:42 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 04 Jul 2011, 10:25
Posts: 317
piter1789 wrote:

i mam UCS C240 M3L z dyskami 15K i mam wrażenie, że nie dają rady..


Co to znaczy nie dają rady ? muli Ci ten system do zarządzania jak przełączasz zakładki/strony ?

_________________
Ups I switched again =)


Top
   
Post #12 Posted: 21 Dec 2016, 00:07 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 01 Sep 2014, 10:46
Posts: 119
może tak, że przy pobierania plików zwalnia, takie odczucie i end userów;), ale testuje jeszcze;)


Top
   
Post #13 Posted: 21 Dec 2016, 00:15 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 04 Jul 2011, 10:25
Posts: 317
Hmm, a to ja tak nie mam ale może rzeczywiście coś z CPU. ile masz przydzielonych do tej wirtualki corów ?

_________________
Ups I switched again =)


Top
   
Post #14 Posted: 21 Dec 2016, 06:40 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 01 Sep 2014, 10:46
Posts: 119
Number of virtual sockets: 4
Number of cores per socket 2
Total number of cores: 8


Top
   
Post #15 Posted: 21 Dec 2016, 07:27 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 04 Jul 2011, 10:25
Posts: 317
Właśnie doczytałem, że już wyżej o tym pisałeś. Masz supporta ? skorzystaj z TAC :) Co do mulenia, ja mam wrażenie że cały ten interfejs działa bardzo ociężale, pomimo tego że stoi to u mnie na dedykowanej maszynie.

_________________
Ups I switched again =)


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 21 posts ]  Go to page 1 2 Next

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited