CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 21 Jan 2017, 14:16

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
 Post subject: 2621XM i symulacja PSTN
Post #1 Posted: 03 Oct 2016, 11:42 
Offline
member
member

Joined: 17 Mar 2011, 21:41
Posts: 25
Czolem,
chcialbym wykorzystac posiadany 2621 do zrobienia symulowanego linku PSTN z drugim routerem (2821) poprzez e1.
Na 2821 jest pvdm2-16 i wszystko dziala.
Na 2621 jest NM-2V w ktorym jest VIC-2FXS i do tego podlaczony jest telefon PSTN (dla tsamego pomysłu emulacji linku PSTN to chyba nieistotne).
Niestety przy probie konfiguracji timeslotow na e1 zasoby DSP nie sa alokowane:

R4(config-controller)#pri-group timeslots 1
%No HDLC resource available.
%Insufficient resources to create pri-group - it has been removed



DSP do FXS ( i do innych kart np FXO) alokowane sa prawidlowo:
R4(config-controller)#do show voice dsp
DSP DSP DSPWARE CURR BOOT PAK TX/RX
TYPE NUM CH CODEC VERSION STATE STATE RST AI VOICEPORT TS ABORT PACK COUNT
==== === == ======== ========== ===== ======= === == ========= == ===== ============
C542 001 01 None 9.4.7 IDLE idle 0 0 1/1/0 NA 0 601/611
C542 002 01 None 9.4.7 IDLE idle 0 0 1/1/1 NA 0 593/590

Wersja softu 12.4(15)T14. Wie ktos jak zmusic 2621 do przydzielenia DSP do e1?

Ponizej show inv:
R4#show inv
NAME: "2621XM chassis", DESCR: "2621XM chassis"
PID: C2621XM-2FE , VID: 1.0, SN: XXX

NAME: "Two port E1 voice interface daughtercard on Slot 0 Subslot 1", DESCR: "Two port E1 voice interface daughtercard"
PID: VWIC-2MFT-E1= , VID: 1.0, SN: XXX

NAME: "ATM AIM 0", DESCR: "ATM AIM"
PID: 58-06 , VID: V01 , SN: XXX

NAME: "C2600 4 port Voice PM on Slot 1", DESCR: "C2600 4 port Voice PM"
PID: NM-2V= , VID: 1.1, SN: XXX

NAME: "Two port FXS voice interface daughtercard on Slot 1 Subslot 1", DESCR: "Two port FXS voice interface daughtercard"
PID: VIC-2FXS= , VID: 1.1, SN: XXX


Top
   
Post #2 Posted: 03 Oct 2016, 11:50 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 10 Jun 2007, 12:08
Posts: 51
Location: Kraków
Nie masz PVDMa na tym 2621. Dlatego też informacja o braku zasobów do tego celu.

EDIT. Jest tam coś jednak dopiero teraz zauważyłem. Jest szansa na
Code:
sh run
?


Top
   
Post #3 Posted: 03 Oct 2016, 11:54 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 18 Feb 2011, 12:28
Posts: 163
Z tego co pamiętam, to NM-2V ma w sobie DSP, ale tylko do obsługi FXS/FXO, które są w niego wsadzone bo ma 4/8 kanałów. Do E1 potrzebujesz NM-HDV + DSP.


Top
   
Post #4 Posted: 03 Oct 2016, 12:09 
Offline
member
member

Joined: 17 Mar 2011, 21:41
Posts: 25
To by sprawę wyjaśniało. Dziękuję.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited