CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 22 Jan 2017, 21:28

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: QoS pytanko
Post #1 Posted: 20 Nov 2016, 09:33 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 16 May 2014, 18:35
Posts: 95
Hejka ,
moze mi ktos objasnic pewna rzecz..
Mianowicie zaczalem bawic sie w QoS (narazie w Linuxie) i po przeczytaniu masy artykulow wszedzie pisza ze mozna robic tylko traffic shapping na wychodzacym interfejsie a 'policing' czyli ucinanie ruchu do sciagania na przychodzacym. Brzmi to wszystko logicznie ,bo engress Qos bedzie w bufferze interfejsu a ingress po prostu odrzuca pakiety , ale zalozymy ze mamy taka prosta topologie
LAN ---> eth0 ROUTER--> ppoa-wan ---> INTERNET ,

czy w takiej sytacji mozna skonfigurowac traffic shaping dla wychodzacych przez pppoa-wan tak jak domyslnie pokazuja wszystkie tutoriale i zamiast ingress policing na pppoa-wan ,skonfigurwac drugi raz traffic shapping ,np HTB na eth0. Bo teoretycznie tez to bedzie ruch wychodzacy ? Mam nadzieje ze wiadomo ocb


Top
   
Post #2 Posted: 20 Nov 2016, 18:21 
Offline
CCIE/CCDE
CCIE/CCDE
User avatar

Joined: 08 Mar 2004, 12:17
Posts: 2283
Location: Wawa
qligowski wrote:
czy w takiej sytacji mozna skonfigurowac traffic shaping dla wychodzacych przez pppoa-wan tak jak domyslnie pokazuja wszystkie tutoriale i zamiast ingress policing na pppoa-wan ,skonfigurwac drugi raz traffic shapping ,np HTB na eth0. Bo teoretycznie tez to bedzie ruch wychodzacy ? Mam nadzieje ze wiadomo ocb

Możesz zrobić cokolwiek tylko jest wspierane na urządzeniach. Możesz zrobić tak, jak powiedziałeś. Traffic shaping na out na przeciwległych końcach lub na tym samym interfejsie, jeżeli hw to wspiera.


Top
   
 Post subject: Re: QoS pytanko
Post #3 Posted: 21 Nov 2016, 10:13 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 16 May 2014, 18:35
Posts: 95
Dzieki ,czyli jak dobrze rozumiem to moge ustawic traffic shapping na interfejsie wychodzacym(upload) do internetu oraz na lokalnym lanie (download) ,tak zeby ograniczac / wyrownywac ruch w obu kierunkach ,zamiast go tyko ucinac ?


Top
   
 Post subject: Re: QoS pytanko
Post #4 Posted: 22 Nov 2016, 00:42 
Offline
CCIE/CCDE
CCIE/CCDE
User avatar

Joined: 08 Mar 2004, 12:17
Posts: 2283
Location: Wawa
Tak. Tą odpowiedzią potwierdzam techniczne możliwości, ale nie sensowności. Choć nie zakładam też, że sensowności nie ma.


Top
   
 Post subject: Re: QoS pytanko
Post #5 Posted: 22 Nov 2016, 08:12 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 16 May 2014, 18:35
Posts: 95
Dzieki


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited