CCIE.pl
http://ccie.pl/

CUCM a zdalna lokalizacja
http://ccie.pl/viewtopic.php?f=45&t=23097
Page 1 of 1

Author:  zakrz [ 09 Jan 2017, 20:52 ]
Post subject:  CUCM a zdalna lokalizacja

Witam Wszystkich!

Mam zdalną lokalizację na 100 użytkowników w której jest potrzeba uruchomienia telefonii IP.
Z centrali do niej RTT wynosi w okolicach 190-200ms a więc bardzo słabo.
Centrala ma klaster CUCM'a z 1 Pub i 2 Sub

Z mojego punktu widzenia to zainstalowałbym tam router z łączem ISDN, kolejnego subscribera i logował do niego telefony.
Z dokumentacji Cisco wyczytałem, że opóźnienia dla Cluster over WAN nie powinny przekraczać 80ms więc moje rozwiązanie jest do kosza?

Może ktoś coś zaproponować?

Author:  Kyniu [ 09 Jan 2017, 21:34 ]
Post subject:  Re: CUCM a zdalna lokalizacja

Ja bym lokalnie postawił router z CUCME. Opóźnienie zalecane dla telefonii to 150 ms ale praktyka pokazuje, że bardziej istotne jest by jitter był mały. To znaczy opóźnienie może być wysokie, chociaż im większe tym rozmowa przypomina bardziej komunikację przez simpleksowe radio, byle możliwie stałe. Duża zmienność opóźnienia czyli właśnie jitter praktycznie dyskwalifikuje takie łącze z zastosowania do jakiejkolwiek usługi głosowej.

Author:  zakrz [ 09 Jan 2017, 21:50 ]
Post subject:  Re: CUCM a zdalna lokalizacja

Dobry pomysł, też myślałem o tym ale w przypadku CME nie można zaimportować np. kont z AD
Zarządzanie jest w innym miejscu.
Chciałbym aby telefony były jednak zarejestrowane w CUCM jeśli nie lokalnie w oddziale to może do centrali?
Tylko czy wtedy wysokie RTT nie będzie przeszkadzać telefonom?

Author:  ukarz [ 10 Jan 2017, 11:44 ]
Post subject:  Re: CUCM a zdalna lokalizacja

Być może dobrym rozwiązaniem byłoby postawienie w zdalnej lokalizacji routera z SRST. Jeśli dobrze pamiętam to dla SRST nie ma tak restrykcyjnych wymagań jak dla Clustering over WAN.

Page 1 of 1 All times are UTC+01:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/