CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 23 Jan 2017, 15:45

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 54 posts ]  Go to page Previous 1 2 3 4
Author Message
 Post subject:
Post #46 Posted: 04 Mar 2016, 09:08 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 19 Feb 2009, 00:31
Posts: 91
Wrazenia?
Bylo gdzies kolo 15.00 i tak mysle, nosz ku... znowu obleje
Brakowalo mi jednego pytanie ze storage sekcji. Bez niego nie mialbym wielu punktow w UCS i Nexus 1000v. Napewno byloby oblale. To samo mialem poprzednim razem, tylko teraz zrobilem jeden krok wiecej. Magiczny reboot jednego switcha.

Cos jest wyjatkowo nie tak. Po reboocie pyk i wszystko ok. Takze to jedno pytanie zajelo mi ponad godzine, bo probowalem juz takie konfiguracje nie majace sensu, ze az wstyd.

Jesli chodzi o pytania, niektore nie sa zbyt jasne i czasami sie nawzajem wykluczaja. Gadam z proktorem i mowie, ze to nie ma sensu, a on mi tlumaczy ze ten kto uklada te pytanie, mysli ze jakos to wykombinujesz, czy cos, bo masz wszystko co potrzebe. Troche to dla mnie nie jest zbyt madre. Panika jest, bo zmieniasz konfiguracje powiedzmy takiego VPC czy FP bo kolejne pytanie wymaga czegos wiecej i nie wiesz czy pytanie wczesniejsze bedzie oblane czy nie.
Robilem laby z Red Hata i VMware i tam nie probuja cie wszelkimi sposobami udupic. Wiadomo, ze to troche nie ten level.

Nie wiem jak jest w innych sciezkach, ale te 4 sekcje w sciezce Data Center i to ze trzeba miec 80% z kazdej, to troche nie tak.
O ile UCS i Nexus maja duzo pytan, to taki Nexus100V jak nie bedziesz mial wszystko OK, to oblany. W storage podobnie. Te sekcje maja za malo pytan. To jak juz mam miec te 80% z kazdej sekcji, to dajcie mi szanse czegos nie wiedziec.

Byla tylko jedna osoba wczoraj procz mnie, wiec wyniki dostalem godzine po. Szybciutko!
Szczesliwy oczywiscie na maxa jestem, bo to kosztowna przyjemnosc. Moj excel sheet mowi ze prawie 40k pln wydalem na caly proces.

Czego uzywalem:
Cisco Storage Networking Cookbook: For NX-OS release 5.2 MDS and Nexus Families of Switches
X-OS and Cisco Nexus Switching: Next-generation Data Center Architectures (Networking Technology)
Cisco Unified Computing System (UCS) (Data Center): A Complete Reference Guide to the Cisco Data Center Virtualization
Data Center Virtualization Fundamentals: Understanding Techniques and Designs for Highly Efficient Data Centers
Fibre Channel Switched Fabric
Fibre Channel A Comprehensive Introduction
Nie wiem czemu ale dwie ostatnie pozycje drogie, jakos 100 dolcow za kazda.

Laby
100h labow z IPexpert - dobre do przygotowania do laba, ale support.. litosci. Wszystko na mocki wykorzystalem.
1800 tokenow z INE - dobre do nauki technologi, super support. Ciezko zliczyc ile h dostalem za free, poniewaz czesto im cos nie dzialalo.
INE Lab Cram - ciekawa sesje Briana jak robi mocka i na co zwrocic uwage. Chociaz ja calkowiecie inaczej podszedlem do laba.

Ciekawe czy Cisco zrobi CCIE Cloud, bo narazie tylko CCNP jest. Do tego czasu nie odwiedzam Brukseli :lol:


Top
   
 Post subject:
Post #47 Posted: 04 Mar 2016, 14:40 
Offline
member
member

Joined: 28 Jan 2011, 15:05
Posts: 43
Za którym razem się udało zdać? 40k pln to juz naprawdę niezła suma...

Gratuluje! :)


Top
   
 Post subject:
Post #48 Posted: 04 Mar 2016, 22:44 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 19 Feb 2009, 00:31
Posts: 91
3rd


Top
   
Post #49 Posted: 02 Aug 2016, 16:34 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 31 Jul 2012, 09:16
Posts: 284
No to tak z ciekawości - zwróci Ci się ten cert tak w "prostym rozumieniu"? Czyli np. dostaniesz awans/podwyżkę/zmieniasz pracę i w ciągu roku dostanie 40k więcej?
Czy to raczej jest taka inwestycja podtrzymywania swojej wartości jako pracownika, a może kiedyś jakaś lepsza praca się kiedyś trafi, albo będzie mi łatwiej jak tą sptracę?
Rozumiem, że już pracujesz w jakimś Data Center?


Top
   
Post #50 Posted: 03 Aug 2016, 10:23 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 19 Feb 2009, 00:31
Posts: 91
W obecnej firmie teraz juz skilla nie wykorzystam. Wlasnie ostatnio byl projekt usuniecia starej infra z UCS i juz pozamiatane. Nie zdołalem przekonac CIO zeby dalej ciagnac temat UCS, wiec idziemy drogą HP C7000. Dodatkowo network dept nie lubi Cisco i ACI. Tylko Junos.

Czy cert sie zwroci? Awans dostalem, podwyzke tez, to chyba tak. Ale to bardziej robilem tez dla siebie i jak wspomniales podtrzymania swojej wartosci. Tylko lipa ze juz UCS nie mam. Teraz zeby nie zapomniec to siedze w doc'ach i czekam na nowe workbooki od INE i bedziem labowac tak o :)
Teraz mam projekt pod VCDX, wiec pewnie po obronie zmienie robote. Szkoda bo firma jest naprawde super, jest co robic bo 500 hostow jest, NSX prawie w produkcji i wiele innych fajnych zabawek.


Top
   
Post #51 Posted: 03 Aug 2016, 13:09 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 07 Feb 2008, 17:56
Posts: 202
C7000 ze switchami zarządzalnymi przez WWW czy Comware'owe ? A może Nexusy B22HP ? Bo JunOS'owego switcha do blade'ówych obudów nigdy nie było i nie będzie :)

Mi zawsze w Blade'ach przeszkadza ułomność przełączników vendorów (szczególnie np. Fujitsu). Wrzucając B22HP czy podobne rozwiązujemy problem. Aczkolwiek jakoś nie widzę zalet takiego mieszania vs UCS.


Top
   
Post #52 Posted: 03 Aug 2016, 13:29 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 19 Feb 2009, 00:31
Posts: 91
Comware.

Ja wiem ze C7000 jest ulomny i wkladanie 2xlan +2san modulow do chassis to jak zarzadanie rack serverami. Zero autoamatu. OpenView lipa. Z kolei VConnect jest tak ubogi, eh szkoda slow.
Sam tego nie rozumiem. Spedzilem miesiace na projekt, wiele spotkan z Cisco i HP. Duzo spotkan w firmie. Wszystko bylo jak na talerzu. Cisco bylo lepsze, tansze a co ci chcieli Junos, dalej go mogli miec. A juz nie wspomne o Storage team i managerze ktory uwaza ze FCoE zginie, ale on chyba nie rozumial ze ja calego toru FCoE nie chcialem.
Dodatkowo cholera uruchamiamy teraz Hyper-v i kupili do tego C7000 i teraz chca dzielic koszty miedzy team VMware i MS i zebysmy korzystali z tego samego HW.

Wiec czas na zmiany. Moze pojde do norweskiej Policji, tam same Cisco i od groma UCS :)


Top
   
Post #53 Posted: 03 Aug 2016, 13:39 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 07 Feb 2008, 17:56
Posts: 202
O ile SAN + LAN jak w rack serwerach jest to zautomatyzowania. To o tyle zamiana UCS'ow na Comware + HP + JunOS to jakas masakra operacyjna.

Ale nie jesteście pierwszą firmą która robi migrację w stronę takiego pierdolniuku :)
Tylko jaki jest powód ? Niby HP było tańsze ? Jakoś nie wierze... jeśli nawet to po drugie koszty operacyjne zarządzania tym małe nie będą.

Sami mamy sporo serwerów HP, ale nie korzystamy z Blade'ów tylko racki własnie ze względu na dziwne switche (Comware i itd).


Top
   
Post #54 Posted: 21 Nov 2016, 13:31 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 19 Feb 2009, 00:31
Posts: 91
HP nie wyszlo tansze, UCS z ACI bylo.
Jednak inhouse mamy rozwiazanie ktore dziala podobnie jak ACI. Provisioning firewall, LB i sieci odbywa sie wlasnie z tego narzedzia. Jest ono od poczatku zalozenia firmy i sa bardzo do niego przywiazani. Owo narzedzie dziala najlepiej z Junos wiadomo :)

Milego kilka miesiecy i juz bladow HP dla VMware nie bedzie. Takze bitwa wygrana, ale wojna dalej sie toczy :). Dalej rackmount i na nich NSX, ktory jeszcze troche bieduje, ale wersja T, powinna nam pomoc.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 54 posts ]  Go to page Previous 1 2 3 4

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited