CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 18 Jan 2017, 23:09

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 18 posts ]  Go to page 1 2 Next
Author Message
Post #1 Posted: 03 Apr 2016, 12:29 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 15 Mar 2011, 15:55
Posts: 140
Witam,

Z racji tego ze nie jestem ekspertem od FibreChannel mam pare pytan o design i konfiguracje FC na Nexus5k i UCS:)

Diagram: - http://imgur.com/st0E14h

Mamy 3 x UCS5108 z 6 serwerami kazda i chcielibysmy dodac FC storage do calego systemu.
Wszystkie UCs5108 sa podlaczone do FIA i FIB - 6248, do tego L2 jest robiony przez pare Nexus5k6572UP.

Obecnie istnieja tylko polaczenia Ethernet (niebieski kolor) gdyz nie bylo planu na FC storage. Oczywisce plan na FC sie pojawil wiec mamy problem.

Czy dodanie polaczen FC (czerwony kolor) w takim ksztalcie jak na diagramie bedzie mialo sens?

Czy istnieje mozliwosc podlaczenia NetAPP (nie wiemy jeszcze jaki dokladnie model) bezposrednio do Nexus5k poprzez FibreChannel? Chodzi o to zeby na N5k utworzyc FC zoning.

Czy do calego zestawu potrzebujemy jeszcze switche MDS?

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam,
Michal


Top
   
 Post subject:
Post #2 Posted: 03 Apr 2016, 13:03 
Online
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 805
Location: Farszafka
Design do poprawy. Jeżeli to są dwie macierze NetApp to kazda powinna być podłączona do obu N56K (Fabric A i Fabric B) z każdego SP. Absolutnie nie może być połączenia FC między dwoma N56K. Dla bezpieczeństwa skonfiguruj na jednym N56K VSAN, a na drugim inny (właśnie gdyby komuś przyszło do głowy łączyć te Nexusy ze sobą po FC).

MDSy nie są Ci potrzebne, bo masz 5672UP, na których możesz zrobić porty FC i zoning. Wymagana jest jednak licencja Storage.

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
 Post subject:
Post #3 Posted: 03 Apr 2016, 17:11 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 15 Mar 2011, 15:55
Posts: 140
xal, wielkie dzieki za input.

Rozumiem ze design powininen wygladac mniej wiecej tak: http://imgur.com/ebRndoz


Top
   
 Post subject:
Post #4 Posted: 03 Apr 2016, 17:19 
Online
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 805
Location: Farszafka
Dokładnie tak. Chodzi o to, że w przeciwieństwie do sieci LAN, sieci SAN muszą mieć galwaniczną separację między Fabric-A i Fabric-B. FI jest częścią ścieżki z vFC, więc też są podłączone pojedynczo (choć widziałem już różne scenariusze podpinania na wskroś). A dlaczego macierze podwójnie? Otóż (z tego co wiem, to w każdej macierzy) każdy LUN przypięty jest jest do konkretnego SP i jak padnie link przez Fabric-A i ruch musi iść przez SP-B to masz LUN Traversal przez wewnętrzny link, który jest wąskim gardłem (inteligentne przerzucenie LUNa porwafi soft EMC PowerPath, ale nie jest za free). Dlatego podłączenie SP-A do Fabric-B.

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
 Post subject:
Post #5 Posted: 03 Apr 2016, 17:35 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 17 Dec 2010, 15:23
Posts: 720
Location: Dublin
Witam,

Zerknij sobie na Cisco live link

Pozdro,


Top
   
 Post subject:
Post #6 Posted: 03 Apr 2016, 18:27 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 15 Mar 2011, 15:55
Posts: 140
rozumiem ze konfiguracja i zarzadzanie "zones" odbywa sie na posimie N5k?

UCS Manager nie ma z tym nic wspolnego, oprocz konfiguracji portow na FIA i FIB z Ethernet na FC ?


Top
   
 Post subject:
Post #7 Posted: 03 Apr 2016, 19:57 
Online
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 805
Location: Farszafka
Dokładnie tak, zoning konfigurujesz na N5K. Jeżeli masz FI w domyślnym trybie End Host dla FC to UCS "zassie" sobie zoning z Nexusa i nie musisz tam nic ustawiać w tym zakresie.

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
 Post subject:
Post #8 Posted: 04 Apr 2016, 11:07 
Offline
member
member

Joined: 28 Jan 2011, 15:05
Posts: 43
A masz licencje storage do 5672?

Jesli nie to zawsze mozesz podlaczyc macierze bezposrednio do FI (fc switching mode i wtedy zoning na fi).


Top
   
 Post subject:
Post #9 Posted: 04 Apr 2016, 11:13 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 15 Mar 2011, 15:55
Posts: 140
Licencji storage nie ma nigdzie jeszcze, ale to nie problem.

z punktu widzenia designu zastanawiam sie czy lepiej byloby podlaczyc NetApp bezposrednio do FI, czy zostawic na N5k.

Za podlaczeniem bezposrednio do FI przemawia fakt ze management (zoning) moglby sie odbywac z poziomu UCS Managera a nie z CLI tak jak w przypadku podlaczenia do N5k. Nie wiem tylko czy takie rozwiazanie nie bedzie mialo jakis ograniczen w skalowalnosci albo wydajnosci.

Obecnie 6248 sa w end-host mode. Czy stanowi to jakis problem przy podlaczeniu NetApp bezposrednio do FI?


Top
   
 Post subject:
Post #10 Posted: 04 Apr 2016, 11:19 
Offline
member
member

Joined: 28 Jan 2011, 15:05
Posts: 43
mikey81 wrote:
Licencji storage nie ma nigdzie jeszcze, ale to nie problem.

z punktu widzenia designu zastanawiam sie czy lepiej byloby podlaczyc NetApp bezposrednio do FI, czy zostawic na N5k.

Za podlaczeniem bezposrednio do FI przemawia fakt ze management (zoning) moglby sie odbywac z poziomu UCS Managera a nie z CLI tak jak w przypadku podlaczenia do N5k. Nie wiem tylko czy takie rozwiazanie nie bedzie mialo jakis ograniczen w skalowalnosci albo wydajnosci.

Obecnie 6248 sa w end-host mode. Czy stanowi to jakis problem przy podlaczeniu NetApp bezposrednio do FI?


Zawsze lepiej podlaczyc do 5672 bo masz lepsza skalowalnosc "dalej" zeby dorzucic w przyszlosci np. serwery rack, ktore beda mogly chciec korzystac z tej macierzy.

Jak zrobisz zoning na FI, to problem bedzie taki ze ten storage bedzie tylko pod ucsy wiec jest to dosc nieoptymalne rozwiazanie jesli masz duza infrastukture, ale bedzie dzialac bezproblemowo. Zeby robic zoning na FI, musi byc FC switching mode.


Top
   
 Post subject:
Post #11 Posted: 04 Apr 2016, 11:29 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 15 Mar 2011, 15:55
Posts: 140
dzieki za info.

Czy FI wspiera 2 rozne "modes" dla FC i Etherent?

Czy mozna skonfigurowac Ethernet End-Host mode i FC switching mode w tym samym systemie?


Top
   
 Post subject:
Post #12 Posted: 04 Apr 2016, 11:35 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 23 Jan 2008, 14:21
Posts: 218
Location: Singapore, SG
mikey81 wrote:
Czy mozna skonfigurowac Ethernet End-Host mode i FC switching mode w tym samym systemie?

Można, ale z reguły to zły pomysł. Na palcach jednej ręki można wymienić przykłady "czemu powinienem być w switch-mode".


Top
   
 Post subject:
Post #13 Posted: 04 Apr 2016, 12:54 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 15 Mar 2011, 15:55
Posts: 140
mozesz przyblizyc dlaczego?


Top
   
 Post subject:
Post #14 Posted: 05 Apr 2016, 14:00 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 23 Jan 2008, 14:21
Posts: 218
Location: Singapore, SG
mikey81 wrote:
mozesz przyblizyc dlaczego?

W wielkim skrócie (i na bank coś pominąłem):
1. ethernet switch mode: zaczynasz być członkiem domeny STP, nie masz możliwości żadnej konfiguracji na FI, obyś nie został STP rootem (się zdarza przy niedokonfigurowanych sieciach). Dodatkowo - zaczynasz się uczyć MAC adresów "z góry" (z uplinków), co często minimalizuje ilość serwerów/VM które możesz mieć w domenie UCS (bo FI 62xx może 'przyjąć na klatę' około 25k MAC adresów, potem masz przepełnienie TCAMu).
2. fibre channel switch mode: właściwie tylko do mini-instalacji lub labu. Czemu? Bo zoning zrobiony na FI (w service profile) jest kompletnie niekompatybilny z normalnym zoningiem. Jasne, możesz niby nie robić FI-zoningu i zezwolić mu 'zassanie' z upstreamowego MDSa, ale w takim wypadku po cholerę w ogóle być switchem (jesteś kolejnym węzłem w FSPF, dłuższe czasy rekonfiguracji sieci, wyboru principal switcha itd itp). W dodatku nie możesz się podpiąć do Brokejda.
To tak na chybcika.


Top
   
 Post subject:
Post #15 Posted: 05 Apr 2016, 22:55 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 19 Feb 2009, 00:31
Posts: 91
konradrz wrote:
W dodatku nie możesz się podpiąć do Brokejda

Ale Brokejd i tak duzo traci jak sie go podepnie pod FI nawet w hostmode. Monitoringu nie ma i wgladu co sie dzieje w traffikiem i chyba tez inne funkcje brokejdowe cierpią.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 18 posts ]  Go to page 1 2 Next

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited