CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 21 Jan 2017, 14:14

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 30 posts ]  Go to page 1 2 Next
Author Message
 Post subject: Intel NUC lub podobne
Post #1 Posted: 18 May 2016, 13:35 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 807
Location: Farszafka
Elo,

Mam zamiar kupić do domu NUCa pod wirtualizację (kilka lunuxów, może jakiś testowy windows, bez ogromnych wymagań). Ktoś się tym bawił? Jakieś opinie, rekomendacje, alternatywa?

Pozdr,
xal

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
Post #2 Posted: 18 May 2016, 13:44 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 31 Oct 2008, 16:05
Posts: 1345
Location: UK
xal wrote:
Elo,

Mam zamiar kupić do domu NUCa pod wirtualizację (kilka lunuxów, może jakiś testowy windows, bez ogromnych wymagań). Ktoś się tym bawił? Jakieś opinie, rekomendacje, alternatywa?

Pozdr,
xal


Poza cena o ile to nie jest bariera, to jest ok. Wada tylko jeden NIC. Przesiaduje tez na hardforum i reddit. Duzo jest fajnych projekow (HA, VSANY i inne fajne ficzery) gdzie ludzie sobie labuja na NUCach. Oprocz liczby NIC, kolejnym ograniczeniem moze byc RAM, zdaje sie maximum 32GB

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Top
   
Post #3 Posted: 18 May 2016, 13:54 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 807
Location: Farszafka
No właśnie jeden NIC i 32GB RAM mi styka. Chcę tam wsadzić dysk 2,5" 1T. Bardziej mnie martwią procki, które tam są, bo tylko 2C :-(

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
Post #4 Posted: 18 May 2016, 14:15 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 31 Oct 2008, 16:05
Posts: 1345
Location: UK
xal wrote:
No właśnie jeden NIC i 32GB RAM mi styka. Chcę tam wsadzić dysk 2,5" 1T. Bardziej mnie martwią procki, które tam są, bo tylko 2C :-(


http://www.intel.com/content/www/us/en/ ... rison.html

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Top
   
Post #5 Posted: 18 May 2016, 14:47 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 03 Jun 2009, 16:23
Posts: 162
Location: Berlin
Wojtachinho wrote:


Warto tylko zwrocic uwage, ze ten model z 4-corowym i7 to juz inna obudowe ma.


Top
   
Post #6 Posted: 18 May 2016, 14:50 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 807
Location: Farszafka
No właśnie widziałem to porównanie. Zastanawiam się czemu przy i7 jest DDR3 :-/ Choć wydaje mi się, że chyba dla takiego zastosowania nie ma to za dużego znaczenia.

Tak czy inaczej rozumiem, że ludzie chwalą i warto? :-)

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
Post #7 Posted: 18 May 2016, 15:26 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 31 Oct 2008, 16:05
Posts: 1345
Location: UK
xal wrote:
No właśnie widziałem to porównanie. Zastanawiam się czemu przy i7 jest DDR3 :-/ Choć wydaje mi się, że chyba dla takiego zastosowania nie ma to za dużego znaczenia.

Tak czy inaczej rozumiem, że ludzie chwalą i warto? :-)


Jest ok. Tylko zostac przy SSD. Przy HDD inaczej temp moze wygaldac.

ps. Sam chce kupic NUCa ale bardziej aby po HDMI podpiac do TV. Obecnie mam tylko PLEX po LAN.

Jak dla mnie bomba :)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Top
   
Post #8 Posted: 18 May 2016, 16:22 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 807
Location: Farszafka
Super, dzięki :-) Zatem kupuję ,tylko dobiorę sobie jeszcze model i wyposażenie.

A, jeszcze pytanko, bo widzę, że większość z pudełek (np, na morele.net) nie ma RAMu, trzeba dokupić osobno. Z tego co widziałem to to są kości SODIMM, takie jak do laptopów czy jakieś specjalistyczne?

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
Post #9 Posted: 18 May 2016, 16:28 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 03 Jun 2009, 16:23
Posts: 162
Location: Berlin
SO-DIMM, dokladnie jest podane w specyfikacji kazdego modelu.


Top
   
Post #10 Posted: 19 May 2016, 12:44 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 807
Location: Farszafka
To jeszcze zapytam o jedną rzecz. Będę odpalał głównie Linuxy, ale chciałbym na jednej VMce na tym NUCu odpalić Windows z grami (głównie dla dzieciaków, bez wielkich wymagań, ale sam pewnie pogram w jakieś swoje ulubione, ale głównie starsze gry). W tym NUCu jest Intel® Iris™ graphics 540. Popatrzyłem sobie na FPSy w różnych nowszych grach i nie wygląda tragicznie. Przy czym, będzie to VMka, dostępna przez RDP. Ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda wtedy wydajność?

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
Post #11 Posted: 19 May 2016, 13:03 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 31 Oct 2008, 16:05
Posts: 1345
Location: UK
xal wrote:
To jeszcze zapytam o jedną rzecz. Będę odpalał głównie Linuxy, ale chciałbym na jednej VMce na tym NUCu odpalić Windows z grami (głównie dla dzieciaków, bez wielkich wymagań, ale sam pewnie pogram w jakieś swoje ulubione, ale głównie starsze gry). W tym NUCu jest Intel® Iris™ graphics 540. Popatrzyłem sobie na FPSy w różnych nowszych grach i nie wygląda tragicznie. Przy czym, będzie to VMka, dostępna przez RDP. Ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda wtedy wydajność?


Co do grafiki i gier to nie wiem. Raczej nie oczekuj mega wydajnosci.... (jezeli oczekujesz konkretnego FPS)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Top
   
Post #12 Posted: 19 May 2016, 13:28 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 807
Location: Farszafka
Wojtachinho wrote:
xal wrote:
To jeszcze zapytam o jedną rzecz. Będę odpalał głównie Linuxy, ale chciałbym na jednej VMce na tym NUCu odpalić Windows z grami (głównie dla dzieciaków, bez wielkich wymagań, ale sam pewnie pogram w jakieś swoje ulubione, ale głównie starsze gry). W tym NUCu jest Intel® Iris™ graphics 540. Popatrzyłem sobie na FPSy w różnych nowszych grach i nie wygląda tragicznie. Przy czym, będzie to VMka, dostępna przez RDP. Ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda wtedy wydajność?


Co do grafiki i gier to nie wiem. Raczej nie oczekuj mega wydajnosci.... (jezeli oczekujesz konkretnego FPS)


No właśnie nie oczekuję, bo dzieciaki to w jakieś edukacyjne pykają, może jakaś platformówka, a ja to co najwyżej mafia, cywilizacja :-) Chodzi o to, czy to kompletnie nie klęknie z racji tego, że jest ten poziom wirtualizacji (jak np działa DirectX przy VMce?) - nie mam jak sprawdzić w swoim labie, bo mamy same UCSy, więc zupełnie inny procek.

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
Post #13 Posted: 19 May 2016, 13:47 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 31 Oct 2008, 16:05
Posts: 1345
Location: UK
xal wrote:
Wojtachinho wrote:
xal wrote:
To jeszcze zapytam o jedną rzecz. Będę odpalał głównie Linuxy, ale chciałbym na jednej VMce na tym NUCu odpalić Windows z grami (głównie dla dzieciaków, bez wielkich wymagań, ale sam pewnie pogram w jakieś swoje ulubione, ale głównie starsze gry). W tym NUCu jest Intel® Iris™ graphics 540. Popatrzyłem sobie na FPSy w różnych nowszych grach i nie wygląda tragicznie. Przy czym, będzie to VMka, dostępna przez RDP. Ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda wtedy wydajność?


Co do grafiki i gier to nie wiem. Raczej nie oczekuj mega wydajnosci.... (jezeli oczekujesz konkretnego FPS)


No właśnie nie oczekuję, bo dzieciaki to w jakieś edukacyjne pykają, może jakaś platformówka, a ja to co najwyżej mafia, cywilizacja :-) Chodzi o to, czy to kompletnie nie klęknie z racji tego, że jest ten poziom wirtualizacji (jak np działa DirectX przy VMce?) - nie mam jak sprawdzić w swoim labie, bo mamy same UCSy, więc zupełnie inny procek.


ahh ty chcesz zrobic passthrough z VMki na windowsie do monitora?
Jezeli tak, moze byc problem, nie wiem czy ci system a raczej BIOS wystartuje jezeli karta graficzna nie bedzie obecna.
Jezeli mialbys IPMI/iLO to spokojnie.

Ale jezeli chcesz wspoldzielic karte graficzna dla hypervizora oraz VMki. Moim zdaniem moze byc zgrzyt.
Do passthrough uzywa sie dedykowanej (osobnej karty graficznej)

Albo przemysl inny koncpet, budowy wlasnego serwera i tyle :)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Top
   
Post #14 Posted: 19 May 2016, 13:59 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 807
Location: Farszafka
Wojtachinho wrote:
Albo przemysl inny koncpet, budowy wlasnego serwera i tyle :)


Od tego zacząłem, ale widzę, że będę musiał wrócić :-)

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
Post #15 Posted: 19 May 2016, 14:38 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 31 Oct 2008, 16:05
Posts: 1345
Location: UK
xal wrote:
Wojtachinho wrote:
Albo przemysl inny koncpet, budowy wlasnego serwera i tyle :)


Od tego zacząłem, ale widzę, że będę musiał wrócić :-)


Ja u siebie mam wszystko na plytach supermicro, tanie i nie zawodne, dodatowo masz slot PCIEX. Dajesz karte graficzna i wio.

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 30 posts ]  Go to page 1 2 Next

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited