CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 23 Jan 2017, 15:44

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 30 posts ]  Go to page Previous 1 2
Author Message
Post #16 Posted: 19 May 2016, 20:24 
Offline
member
member

Joined: 18 Apr 2016, 21:04
Posts: 38
Location: CCIE
xal wrote:
Wojtachinho wrote:
Albo przemysl inny koncpet, budowy wlasnego serwera i tyle :)


Od tego zacząłem, ale widzę, że będę musiał wrócić :-)


Xal ty sie do mnie odezwij powiem ci co i jak. Od dawna mam white boxa ESXi
i wiem jak sie te klocki sklada.


Top
   
Post #17 Posted: 20 May 2016, 23:58 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 05 Sep 2004, 16:25
Posts: 354
Location: waw@pl
Jeżeli 16GB ci wystarczy to może mac mini?
W połączeniu z SSD jest mały i przenośny i bardzo cichy.
Kabelek zasilający jak od radio z naszego dzieciństwa itd.

Bardzo wygodne do plecaka - jak trzeba gdzieś go zabrać albo gry dzieci zabrać na wakacje ;)

_________________
Infoblox - Zarządzanie IPv4/v6, DNS/DHCP oraz Network Discovery z VRF
NetMRI-Zarządzanie sieciami multi-Vendor i VRF-aware
Infoblox DNS Firewall Advanced DNS Protection, DDoS proof DNS, wykrywanie tuneli DNS, DNS Exfiltration


Top
   
Post #18 Posted: 21 May 2016, 00:54 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 31 Oct 2008, 16:05
Posts: 1345
Location: UK
awo wrote:
Jeżeli 16GB ci wystarczy to może mac mini?
W połączeniu z SSD jest mały i przenośny i bardzo cichy.
Kabelek zasilający jak od radio z naszego dzieciństwa itd.

Bardzo wygodne do plecaka - jak trzeba gdzieś go zabrać albo gry dzieci zabrać na wakacje ;)


Raczej ciscowe pudelka o ile xal zdecyduje sie na jakies laby, 16 GB to za malo. Co do gier sie nie wypowiadam, moja mala jeszcze troche podrosnie to zobacze jakie trendy panuja hehe :D

Co do laba o ile kolega planuje, fajna opcja do staly adres IP czy tam dyndns, narzedzie sie nazywa UNL. Wszystko zarzadzalne przez przegladarke :)

Tu jest moj UNL na VMware z 64GB ramu :)
http://unl.virtualolivia.com/

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Top
   
Post #19 Posted: 21 May 2016, 19:35 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 04 Aug 2012, 22:52
Posts: 221
Location: Manchester/UK
Wojtachinho wrote:
awo wrote:
Jeżeli 16GB ci wystarczy to może mac mini?
W połączeniu z SSD jest mały i przenośny i bardzo cichy.
Kabelek zasilający jak od radio z naszego dzieciństwa itd.

Bardzo wygodne do plecaka - jak trzeba gdzieś go zabrać albo gry dzieci zabrać na wakacje ;)


Raczej ciscowe pudelka o ile xal zdecyduje sie na jakies laby, 16 GB to za malo. Co do gier sie nie wypowiadam, moja mala jeszcze troche podrosnie to zobacze jakie trendy panuja hehe :D

Co do laba o ile kolega planuje, fajna opcja do staly adres IP czy tam dyndns, narzedzie sie nazywa UNL. Wszystko zarzadzalne przez przegladarke :)

Tu jest moj UNL na VMware z 64GB ramu :)
http://unl.virtualolivia.com/


z tego co napisal to szuka laba pod linuxy,

Duzo osob sklada normalne PC, teraz nawet i5 obsluguja 64GB RAM i uzywa Windowsa + VMware workstation. Mozna zbudowac niedrogim kosztem, a dorzucasz grafike i masz maszyne do grania :)


Top
   
Post #20 Posted: 21 May 2016, 20:34 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 807
Location: Farszafka
Laba pod linuxy, appliance, ale też szukam rozwiązania, żeby można było odpalić windows workstation do grania (zdalnie po rdp, jeżeli się oczywiście da).

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
Post #21 Posted: 21 May 2016, 20:59 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 31 Oct 2008, 16:05
Posts: 1345
Location: UK
xal wrote:
Laba pod linuxy, appliance, ale też szukam rozwiązania, żeby można było odpalić windows workstation do grania (zdalnie po rdp, jeżeli się oczywiście da).


dedykowana karta graficzna.
Obecnie skladam podobny whitebox.
2 x SSD 256 Samsung Pro pod OS w RAID1 @ hw lsi
2 x SSD 256 Samsung Pro pod dysk gdzie m.in bede filmy montowac w RAID1 @ hw lsi

64 GB RAM/Xeon E5, Docelowo minimum 128 z racji ze mam jeszcze laby, i pare wewn systemow (AD, PLEX, P2P) wiekszosc to windows servery 2012 oraz 2008.
Ten vDesktop bedzie na windows 10 Pro 64 bit.

Moje GPU
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B00 ... ROKL5A1OLE

Moj cel: montaz filmow (vegas, premiere, after affects), czasami gry BF4 itp

Takze mega ograniczone mozliwosci NUCa ze wzgledu GPU. Buduj wlasny serwer i tyle :)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Top
   
Post #22 Posted: 21 Jun 2016, 22:18 
Offline
member
member

Joined: 27 Jun 2014, 17:11
Posts: 28
Czy ktoś ma Intel NUC? Poszukuje sprzętu do budowy laba (ESXi i vsrx). Zastanawiam się nad zakupem:
http://www.x-kom.pl/p/279338-nettop-mini-pc-intel-nuc-i3-6100u-4gb-128ssd-25sata-m2.html
http://www.komputronik.pl/product/245021/Elektronika/Części_PC/Crucial_DDR4_2x_8GB_2133MHz_CL15_DR.html?gclid=CIqt4MX2uc0CFeTPcgodNhMPQg&gclsrc=aw.ds- zamiast tych 4GB.
Czy warto inwestować w NUC czy lepiej złożyć coś swojego? Jeśli coś swojego to czy możecie polecić podzespoły z których można zbudować coś sensownego.
Podstawowe warunki to mały rozmiar i mały pobór prądu i cena do 2500zł.


Top
   
Post #23 Posted: 21 Jun 2016, 22:33 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 30 Nov 2006, 08:44
Posts: 3782
tmikolajek wrote:
Czy ktoś ma Intel NUC? Poszukuje sprzętu do budowy laba (ESXi i vsrx). Zastanawiam się nad zakupem:
http://www.x-kom.pl/p/279338-nettop-mini-pc-intel-nuc-i3-6100u-4gb-128ssd-25sata-m2.html
http://www.komputronik.pl/product/245021/Elektronika/Części_PC/Crucial_DDR4_2x_8GB_2133MHz_CL15_DR.html?gclid=CIqt4MX2uc0CFeTPcgodNhMPQg&gclsrc=aw.ds- zamiast tych 4GB.
Czy warto inwestować w NUC czy lepiej złożyć coś swojego? Jeśli coś swojego to czy możecie polecić podzespoły z których można zbudować coś sensownego.
Podstawowe warunki to mały rozmiar i mały pobór prądu i cena do 2500zł.


NUCi sprawdzaja sie dobrze, ale zdecydowanie lepiej miec i5 albo i i7 - wyszla wlasnie edycja 'Skull', NUC6. Co do skalowalnosci - nic tak sie nie skaluje jak wlasny build. A swoja droga - do NUCow wchodza pamieci 16GB, mozna sobie zrobic do 32GB.

Ja mam Asusa Z9PE-WS a ostatnio kupilem sobie Z10PE-D16. Do srodka trafi 2x2670v3 i 1TB RAMu. Ale mam tez dwa UCSy 220M3 w domu, wiec jestem nietypowy.

Odkrylem ostatnio ta strone - nie probowalem ich uslug (wysylaja rowniez z EU), ale opieraja sie o plyty SuperMicro, a one maja dobra marke.


Top
   
Post #24 Posted: 21 Jun 2016, 23:23 
Offline
member
member

Joined: 27 Jun 2014, 17:11
Posts: 28
A jeszcze jedno pytanie. Czy nadal są problemy z instalacja ESXi? Czytałem, że NIC w NUC powoduje problemy przy instalacji.


Top
   
Post #25 Posted: 22 Jun 2016, 00:09 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 30 Nov 2006, 08:44
Posts: 3782
tmikolajek wrote:
A jeszcze jedno pytanie. Czy nadal są problemy z instalacja ESXi? Czytałem, że NIC w NUC powoduje problemy przy instalacji.


Od U2 AFAIR nie. Ja instalowalem najnowsza wersje bez patchowania. Ale patchowanie jest proste i bezbolesne.

gangrena na pewno chetnie pomoze jakby co. Ja tez moge ;)


Top
   
Post #26 Posted: 22 Jun 2016, 07:54 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 807
Location: Farszafka
Ja zrezygnowałem z NUCa, poszedłem w składaka. Jak sobie pokalkulowałem, to NUC kompletnie się nie opłaca (znaczy fajne rozwiązanie, ale moim zdaniem jednak za drogie).

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
Post #27 Posted: 22 Jun 2016, 08:24 
Offline
member
member

Joined: 27 Jun 2014, 17:11
Posts: 28
xal wrote:
Ja zrezygnowałem z NUCa, poszedłem w składaka. Jak sobie pokalkulowałem, to NUC kompletnie się nie opłaca (znaczy fajne rozwiązanie, ale moim zdaniem jednak za drogie).


A Xal możesz powiedzieć co kupiłeś.


Top
   
Post #28 Posted: 22 Jun 2016, 10:29 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 31 Oct 2008, 16:05
Posts: 1345
Location: UK
xal wrote:
Ja zrezygnowałem z NUCa, poszedłem w składaka. Jak sobie pokalkulowałem, to NUC kompletnie się nie opłaca (znaczy fajne rozwiązanie, ale moim zdaniem jednak za drogie).


Tez jestem ciekaw, pochawal sie :)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Top
   
Post #29 Posted: 22 Jun 2016, 12:56 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 807
Location: Farszafka
Spokojnie, jakiegoś mega złotego środka nie znalazłem :-) Przekalkulowałem swoje potrzeby i doszedłem do wniosku, że nie potrzebuję do domu "serwera" pod masę VMek. Mam dość rozbudowanego laba w pracy, więc większość VMek stawiam tam. Do domu kupiłem sobie po prostu kompa z Xeonem (4C/8T) i płytą obsługującą 64GB RAM i RAID. Potrzebne mi rzeczy do nauki odpalam na VirtualBoxie. Póki co 16GB RAMu styka, a procek ma zapas na długo.

EDIT: Ale wiem, że horac skomponował sobie fajny zestaw domowo-serwerowy, może się pochwali :-)

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
Post #30 Posted: 22 Jun 2016, 13:15 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 31 Oct 2008, 16:05
Posts: 1345
Location: UK
xal wrote:
Spokojnie, jakiegoś mega złotego środka nie znalazłem :-) Przekalkulowałem swoje potrzeby i doszedłem do wniosku, że nie potrzebuję do domu "serwera" pod masę VMek. Mam dość rozbudowanego laba w pracy, więc większość VMek stawiam tam. Do domu kupiłem sobie po prostu kompa z Xeonem (4C/8T) i płytą obsługującą 64GB RAM i RAID. Potrzebne mi rzeczy do nauki odpalam na VirtualBoxie. Póki co 16GB RAMu styka, a procek ma zapas na długo.

EDIT: Ale wiem, że horac skomponował sobie fajny zestaw domowo-serwerowy, może się pochwali :-)


Znam horaca zestaw. Powiedzialbym ze standardowy pod potrzeby :)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 30 posts ]  Go to page Previous 1 2

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited