CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 24 Jan 2017, 14:22

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 11 posts ] 
Author Message
 Post subject: EMC 5400 - mirror view
Post #1 Posted: 30 Aug 2016, 18:33 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 01 Sep 2014, 10:46
Posts: 122
Witam,

Czy spotkał się ktoś z tematem:
EMC 5400 i Cisco Nexus serii 5000.
Dwie lokalizacje spięte bezpośrednio po 10G. I chciałem uruchomić mirror view.
Komunikacja pomiędzy EMC a Nexus po FCoE.

Czy próbował ktoś tego?


Top
   
Post #2 Posted: 31 Aug 2016, 06:43 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 23 Jan 2008, 14:21
Posts: 218
Location: Singapore, SG
Czołem,
piter1789 wrote:
Dwie lokalizacje spięte bezpośrednio po 10G. I chciałem uruchomić mirror view.
Komunikacja pomiędzy EMC a Nexus po FCoE.
Czy próbował ktoś tego?

No więc tak -- tak, ktoś tego próbował :)

Mirrorview -> Clariion. (ważne info, serio) Oh, teraz się VNX nazywa.
Clariion-5k po FCoE, OK -- ale co między sajtami jest (mówisz 10G, ale co - Eth? fiber?)? Czyste FC? FCoE? Jaki dystans? Jakie 5k (są DUŻE różnice)? Jaki soft do Clar^WVNXa?

Piter, daj detale.


Top
   
Post #3 Posted: 31 Aug 2016, 20:54 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 01 Sep 2014, 10:46
Posts: 122
Jeśli chodzi o połączenia pomiędzy Nexus to jest Ethernet(po światełku:p) i na nim FCoE ;)

Nexus 5672UP

Jeśli chodzi o EMC 5400 to soft w wersji: 05.33.008.5.119
jeśli chodzi o połączenie pomiędzy Nexus to około 10-12 km.


Top
   
Post #4 Posted: 01 Sep 2016, 10:58 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 23 Jan 2008, 14:21
Posts: 218
Location: Singapore, SG
piter1789 wrote:
Jeśli chodzi o połączenia pomiędzy Nexus to jest Ethernet(po światełku:p) i na nim FCoE ;)

Nie do końca rozumiem. Masz dark fiber, czy jakiś operator Ci udostępnił port ethernetowy 10g?
Jeśli to pierwsze, to czemu nie 40Gbit (z laserami ER), skoro masz porty?
Jeśli to drugie, upewnij się że operator wspiera jumbo frames (min MTU 2300) i DCB (data center bridging).

piter1789 wrote:
[Nexus 5672UP (...) jeśli chodzi o połączenie pomiędzy Nexus to około 10-12 km.

Zadziałać - zadziała, ale będziesz musiał stjunować (co za słowo heh) bufory. Bez tego nie pójdzie.
FCoE nie przepada za długimi dystansami (delikatnie powiedziane), spodziewaj się dużej ilości PFC on/off. (coś jak pauza ethernetowa; dlatego właśnie DCB jest wymagane)
Co do buffer-tuningu, ustaw wielgachne bufory dla interfejsów VE (czyli portów między N56), wcale niegłupie też by duże bufory były dla interfejsów VF (tych idących do maciorki), bo MirrorView lubi burstować.
Dla osiągnięcia maksymalnego bufora, umieść VNX w innym UPC (Unified Port Controller) niż linki między sajtami. Bo wiszpan, ten UPC ma 25MB bufora (16MB ingress, 9MB egress) współdzielonego między portami. Porty 1-12 to jeden UPC, 13-24 to kolejny UPC itd. O, dam Ci obrazek.

Image i Image

piter1789 wrote:
Jeśli chodzi o EMC 5400 to soft w wersji: 05.33.008.5.119

Pogadaj ze swoim EMC-partnerem, czy nie wiedzą o jakichś bugach w implementacji, czy nie lepiej by było zaplanować apgrejd.


Top
   
Post #5 Posted: 01 Sep 2016, 11:35 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 01 Sep 2014, 10:46
Posts: 122
Quote:
konradrz wrote:
piter1789 wrote:
Jeśli chodzi o połączenia pomiędzy Nexus to jest Ethernet(po światełku:p) i na nim FCoE ;)

Nie do końca rozumiem. Masz dark fiber, czy jakiś operator Ci udostępnił port ethernetowy 10g?
Jeśli to pierwsze, to czemu nie 40Gbit (z laserami ER), skoro masz porty?
Jeśli to drugie, upewnij się że operator wspiera jumbo frames (min MTU 2300) i DCB (data center bridging).


Hehe, mam swoje światełko;) bo kasy nie dali na wkładki;)
Z tymi u góry ciężko się rozmawia;)


Quote:
piter1789 wrote:
[Nexus 5672UP (...) jeśli chodzi o połączenie pomiędzy Nexus to około 10-12 km.

Zadziałać - zadziała, ale będziesz musiał stjunować (co za słowo heh) bufory. Bez tego nie pójdzie.
FCoE nie przepada za długimi dystansami (delikatnie powiedziane), spodziewaj się dużej ilości PFC on/off. (coś jak pauza ethernetowa; dlatego właśnie DCB jest wymagane)
Co do buffer-tuningu, ustaw wielgachne bufory dla interfejsów VE (czyli portów między N56), wcale niegłupie też by duże bufory były dla interfejsów VF (tych idących do maciorki), bo MirrorView lubi burstować.
Dla osiągnięcia maksymalnego bufora, umieść VNX w innym UPC (Unified Port Controller) niż linki między sajtami. Bo wiszpan, ten UPC ma 25MB bufora (16MB ingress, 9MB egress) współdzielonego między portami. Porty 1-12 to jeden UPC, 13-24 to kolejny UPC itd. O, dam Ci obrazek.

Image i Image


sprawdzę konfig i dam znać jak to wygląda u mnie.

piter1789 wrote:
Jeśli chodzi o EMC 5400 to soft w wersji: 05.33.008.5.119

Pogadaj ze swoim EMC-partnerem, czy nie wiedzą o jakichś bugach w implementacji, czy nie lepiej by było zaplanować apgrejd.


Top
   
Post #6 Posted: 01 Sep 2016, 21:14 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 01 Sep 2014, 10:46
Posts: 122
Ale czy FCoE można na VSAN zrobić czy musi być na fizycznym porcie? w sensie samej replikacji ;)


Top
   
Post #7 Posted: 02 Sep 2016, 16:23 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 23 Jan 2008, 14:21
Posts: 218
Location: Singapore, SG
piter1789 wrote:
Ale czy FCoE można na VSAN zrobić

Nnnnnie rozumiem pytania.
Musisz mieć i VSAN skonfigurowany, i konfigurację VE/VF przypiętą do fizycznych interfejsów. A fizyczne interfejsy muszą mieć (ręcznie) ustawione wielgachne bufory, i system musi być odpowiednio skonfigurowany pod MTU i FCoE.

Jeśli nigdy tego nie robiłeś, może pobaw się najpierw w labie.


Top
   
Post #8 Posted: 12 Sep 2016, 22:46 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 17 Dec 2010, 15:23
Posts: 721
Location: Dublin
Witam,

To ja się podepnę pod temat. Jaki jest maksymalny dystans dla FCoE platforma N5600. Widziałem jakąś prezentacje z Cisco Live i mówią o 3km. Czy jest to dalej limit dla tej platformy, czy może się cos zmieniło ostatnio w zależności od zastosowanego SFP?

Pozdro,


Top
   
Post #9 Posted: 12 Sep 2016, 23:28 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 23 Jan 2008, 14:21
Posts: 218
Location: Singapore, SG
martino76 wrote:
Jaki jest maksymalny dystans dla FCoE platforma N5600.

Wg tego dokumentu: "PFC link distance support: 20 km".


Top
   
Post #10 Posted: 13 Sep 2016, 10:04 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 17 Dec 2010, 15:23
Posts: 721
Location: Dublin
konradrz wrote:
martino76 wrote:
Jaki jest maksymalny dystans dla FCoE platforma N5600.

Wg tego dokumentu: "PFC link distance support: 20 km".


Konrad to rozumiem, ze z odpowiednimi wkładkami SFP oraz SMF można puścić FCoE do 20km. Czy trzeba, modyfikować bufory jak to ma miejsce w p[przypadku natywnego FC?

Pozdro,


Top
   
Post #11 Posted: 14 Sep 2016, 09:04 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 23 Jan 2008, 14:21
Posts: 218
Location: Singapore, SG
martino76 wrote:
Czy trzeba, modyfikować bufory jak to ma miejsce w p[przypadku natywnego FC?

Trzeba. I ze względu na inną architekturę wewnętrzną, robi się trochę inaczej niż z 55xx -- też trzeba system queuing zmienić (inne - większe - wartości), dodatkowo jeszcze wypada zmienić ustawienia portu VE (żeby więcej dedykowanego bufora, a mniej shared).


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 11 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited