Jak chcesz tylko pingować to zrób sobie loopabacki na każdym z routerów i potem z polecenia ping ustaw interfejs źródłowy. Ewentualnie możesz połączyć routery z twoim pc i wtedy pingować. Jednak pierwszy sposób jest łatwiejszy i szybszy.
jesli masz odpowiednio mocny sprzet to mozesz uzyc vmware'a do zwirtualizowania tych pc'tow i podpiac je pod routery w dynamipsie, wtedy masz i ping, i inne dobrodziejstwa ....
4x pc + 3x RTR to mozna od biedy i na wingrozie puscic bez wiekszego zgrzytu
jesli masz odpowiednio mocny sprzet to mozesz uzyc vmware'a do zwirtualizowania tych pc'tow i podpiac je pod routery w dynamipsie, wtedy masz i ping, i inne dobrodziejstwa ....
V.
Na WinXP 32 bity śmiga sobie 16 routerów(topologia pod MPLS) + 1 PC na VMware(ACS) zajętość ramu 2,4 Giga procek na 75-80%
link do topologii http://zadura.eu/ccie/labik2.jpg
(PC jest do R13 dopięty )
Więc ta wingroza nie taka zła
_________________ Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.
V.
Na WinXP 32 bity śmiga sobie 16 routerów(topologia pod MPLS) + 1 PC na VMware(ACS) zajętość ramu 2,4 Giga procek na 75-80%
Więc ta wingroza nie taka zła :)
tak ale masz 1x vmware ja na swoim labie do mpls'a odpalalem do kazdej brzegowki klienta po jednym wirtualnym pc'cie na ktorym chodzily uslugi (smtp,www etc.) i winda zaczynala kulec - niestety vista x64 i win7 x64, przenioslem to na linuxa x64 i wszystko chodzi jak trzeba
V.
Więc ta wingroza nie taka zła
tak ale masz 1x vmware ja na swoim labie do mpls'a odpalalem do kazdej brzegowki klienta po jednym wirtualnym pc'cie na ktorym chodzily uslugi (smtp,www etc.) i winda zaczynala kulec - niestety vista x64 i win7 x64, przenioslem to na linuxa x64 i wszystko chodzi jak trzeba
V.
Do takiego poziomu jeszcze nie doszedłem
Ja jestem na etapie routingów między CE a PE
_________________ Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.
V.
Pochwal się lepiej na czym to odpalasz że nie ma żadnych problemów
V.
Pochwal się lepiej na czym to odpalasz że nie ma żadnych problemów :mrgreen:
QuadCore 2.6 + 8gb ram + debian x64
ale robie migracje na i7 2.6 + 24gb ram wiec beda wieksze mozliwosci ;/
Gdzie znajdę dokładny opis? . A może ktoś w temacie podpowie szybko.
wystarczy vmware workstation - 2 systemy operacyjne i zmapowanie kart vmware do dynagena i po sprawie, opis masz w helpie dynagena .
pozdrawiam
_________________ "W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."
Możesz używać również użyć interfejsów fa na routerze z tym, że wyłączasz mechanizm:
Code:
no keepalive
później wykorzystujesz extended ping podając jako source adres interfejsu fa.
Lub możesz używać zamiast PC routerów np 2600, z jakimś obrazem 12.0.
Efekt wydaje mi się najabrdziej optymalny, jeśli chcesz tylko testować pingi
_________________ "....Inwestowanie w wiedzę daje największe dywidendy."
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries.