Posted: 5 February 2010, 09:12 Jak ustawić Voice VLAN na telefonie IP
Czy może mi ktoś doradzić jak ustawić Voice Vlan na telefonie IP cisco?
Sprawa wygląda tak:
mam przełącznik (niestety Linksysa) chce podłączyć do niego telefon IP tylko, że nie wiem jak ustawić na niem do jakiego Vlanu ma należeć telefon a do jakiego komputer podłączony przez telefon. Telefon jest konfigurowany przez SCCP więc nie mogę nim zarządzać. Jak centralkę voip mam router 1861.
Jeśli przełącznik nie ma funkcjonalności VOICE VLAN to skonfiguruj port w trybie trunk:
np. z nietagowanym vlan 1 (VLAN PC)
i taggowanym vlan np. 2 (w zależności jaki VLAN ustawiłeś dla VOICE VLAN na przełącznikach Cisco).
Jeśli jest możliwość to tak ustaw telefon żeby znakował ramki priorytetem 6/7 802.1p, niech porty Linksysa ufają priorytetom.
Telefon może dowiadywać się o taggowaniu ramek głosowych via opcja DHCP lub po konfiguracji manualnej. Wiem że protokół LLDP-MED również może poinformować telefon o odpowiednim taggu VLANu czy Cisco CDP tego nie wiem.
Jeśli telefon IP Cisco podłączony jest do przełącznika Cisco i jest na nim skonfigurowany Voice VLAN to właśnie z CDP telefon uzyskuje informację który VLAN (VLAN ID) jest VLAN'em Voice.
Jeśli przełącznik nie ma funkcjonalności VOICE VLAN to skonfiguruj port w trybie trunk:
np. z nietagowanym vlan 1 (VLAN PC)
i taggowanym vlan np. 2 (w zależności jaki VLAN ustawiłeś dla VOICE VLAN na przełącznikach Cisco).
Jeśli jest możliwość to tak ustaw telefon żeby znakował ramki priorytetem 6/7 802.1p, niech porty Linksysa ufają priorytetom.
Telefon może dowiadywać się o taggowaniu ramek głosowych via opcja DHCP lub po konfiguracji manualnej. Wiem że protokół LLDP-MED również może poinformować telefon o odpowiednim taggu VLANu czy Cisco CDP tego nie wiem.
Wszystko wygląda dobrze też tak próbowałem tylko mam problem z tym, że
Sieć data (192.168.1.0) jest przypisana do interfejsu VLAN 1 native natomiast sieć Voice (10.0.0.0) jest przypisana do VLAN2. Telefon zapytanie o adres wysyła przez native vlan dlatego mogę mu jedynie dać adres z vlanu1 a potrzebuję dać mu adres z vlanu2
Pewnie coś robię źle.
Code:
ip dhcp pool telefon
host 10.0.0.10 255.255.255.0
client-identifier 0100.xxxx.xxxx.xx
default-router 10.0.0.1
option 132 hex 0000.0002
Po pierwsze powinny być zdefiniowane dwa DHCP w VLAN DATA i Voice. Opcja 132 powinna być ustawiona w VLAN DATA. Telefon po otrzymaniu adresu restartuje się (PC ignorują opcje 132). Po podniesieniu telefon zaczyna taggować pakiety w VLANie z opcji. Dostaje nowy adres IP w VLAN VOICE.
Port na linksysie powinien być skonfigurowany w ten sposób:
W momencie jeśli chcemy zrezygnować z opcji DHCP lub konfiguracji manualnej jak również nie mamy CDP i predefiniowanego Voice VLANu możemy próbować z profilami LLDP-MED (jeśli telefon i switch wspierają LLDP-MED). Poniżej konfiguracja na Cisco 3750E i 3560E.
niestety ten przełącznik nie obsługuje LLDP-MED ani CDP.
Pozatym tak opcja 132 DHCP tez mi nie ustawia vlanu na telefonie.
Czy ktoś kiedyś tą opcję testował na telefonie cisco bo w necie nic nie znalazłem na ten temat. Ta opcja była tylko gdzieś opisana na telefonie mitela.
Mam wrażenie, że będę musiał ręcznie na telefonach ustawić vlan.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries.