Witam
Pewnego razu był restart routera i juz nie wstał. Tyle wyrzuca przy bootowaniu
Code:
c2811 processor with 262144 Kbytes of main memory
Main memory is configured to 64 bit mode with ECC enabled
Readonly ROMMON initialized
program load complete, entry point: 0x8000f000, size: 0xc940
program load complete, entry point: 0x8000f000, size: 0x24b098c
Error : compressed image checksum is incorrect 0x595252A8
Expected a checksum of 0x597112A8
*** System received a Software forced crash ***
signal= 0x17, code= 0x5, context= 0x80014e00
PC = 0x8000f0d4, Cause = 0x20, Status Reg = 0x3040a803
program load complete, entry point: 0x8000f000, size: 0x24b098c
Error : compressed image checksum is incorrect 0x595252A8
Expected a checksum of 0x597112A8
*** System received a Software forced crash ***
signal= 0x17, code= 0x5, context= 0x80014e00
PC = 0x8000f0d4, Cause = 0x20, Status Reg = 0x3040a803
Witaj, sumy kontrolne się nie zgadzają , spróbuj wgrać soft jeszcze raz
_________________ "W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."
No moze byc Flash, ale rownie dobrze moze byc problem z samym IOS. Tak jak zalecil bugi, wrzuc software ponownie, ale moze sprobuj z innym softem, albo sciagnij ten sam jeszcze raz, bo moze poprostu podczas sciagania cos poszlo nie tak.
Daj pelna nazwe pliku, to mozna bedzie sprawdzic dokladny rozmiar, etc.
_________________ "Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein
włożyłem i widzę wszystkie pliki. Jak formatowac to czym? FAT?
a przez rommon próbowałeś ?? po co kombinujesz ?
_________________ "W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."
Wgralem stary ios na flash....ruszyl router. Ale mam nowszy IOS na ten router i chcilabym jego uruchomic wiec wgralem go rowniez na flasha(miejsce jest) jak mam teraz zminiec zeby bootowal sie z tego obrazu?
Wgralem stary ios na flash....ruszyl router. Ale mam nowszy IOS na ten router i chcilabym jego uruchomic wiec wgralem go rowniez na flasha(miejsce jest) jak mam teraz zminiec zeby bootowal sie z tego obrazu?
Myslalem ze tak jak ponizej ale nie dziala!
Code:
no boot system flash
boot system flash nazwa
config-register jest na 0x2101
jak zminie na 0x2102 to laduje sie z tftp
Code:
boot system flash:pełna_nazwa
config-reg 0x2102
wr
reload
i musi działać
pzdr
Jest tak ze jak wrzucę obraz i logowuje sie z flasha to po restarcie jest błąd z sumami kontrolnymi. ale jak bootuję z TFTP to działa. Probowałem kilka razy i kilka obrazów i to samo.
Flash jest uszkodzony?
Jakiego flasza powinniem kupić? takiego całkiem "normalnego", innej firmy niz cisco?
Wrzucilem dwa obrazy na flasha, ustawilem boot system najpier na tftp pozniej na jeden obra a pozniej na drugi obraz i rejestr na 0x2102. Wylaczylem tftp.
Reaload nr.1
od razu do rommon wlazł
jak dalem boot to napisalem za chechsum sie nie zgadza z obrazem nr 1 na flashu i bootowal nr.2
reload nr.2
wlazl do obrazu nr.2 od razu
reload nr.3
wlazl do obrazu nr.1 od razu.
O co chodzi?? raz wywala ze checksum sie nie zgadza a raz wchodzi z automatu?
dodam ze jak dam dir flash w rommon to nie ma takiego urzadzenia
Jest tak ze jak wrzucę obraz i logowuje sie z flasha to po restarcie jest błąd z sumami kontrolnymi. ale jak bootuję z TFTP to działa. Probowałem kilka razy i kilka obrazów i to samo.
Flash jest uszkodzony?
Jakiego flasza powinniem kupić? takiego całkiem "normalnego", innej firmy niz cisco?
jesli kupic flash made by cisco to w razie problemow (o ile masz wykupiony smartnet ;> ) cisco pomoze inaczej mozesz stracic gwarancje etc
realia sa takie : u mnie w 2800 jest flash za 20PLN a nie za 1700pln i nie ma problemow ;/
kupilem sobie na allegro CF 128MB i dziala
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries.