Forum index CCIE.pl
site 4 CCIE wannabies

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups     StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum

Previous topic «» Next topic
Packet tracer
Author Message
kun4
fresh


Joined: 02 Sep 2006
Posts: 9
Posted: 13 March 2007, 07:04   Packet tracer

Czy jest jakas mozliwosc aby testowac aclki w packet tracerze? Polaczenia telnet www,25 ?
 
 
Seba
CCIE/CCDE Site Admin
RS/SEC/SP/WLAN #17541 CCDE#2012::9


Helped: 449 times
Joined: 15 Jul 2004
Posts: 5570
Posted: 13 March 2007, 08:38   

Packet Tracer na ASA/PIX dziala bardzo milo, zarowno na CLI, jak i ASDM. Jak cos jest nie tak, to dostaniesz klarowne (przewaznie) info czy to ACL, czy moze translacja, a moze z powodu bledow w routingu pakiet jest uwalany...
Jak chcesz cos wiecej info, to zdefiniuj problem nieco dokladniej.
_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein
 
 
 
Sindar
wannabe



Helped: 1
Joined: 11 Apr 2006
Posts: 184
Posted: 13 March 2007, 14:22   

Widze Seba CCIE ..nie pamieta jak to jest z podstawami :wink:

tak kun4 jest mozliwosc, packet tracer jest bardzo przejzysty..z linii konsoli definiujesz ACL..
jezeli chodzi o testowanie ping jak wiesz jest ( command prompt) , ale nie widzialam polecenia telnet nigdzie.. nawet w linnii polecen, podobnie www.. (ip http server)
ciekawe pytanie :wink:

Seba interface programu ..
command promtp> jest ping itd..nie ma telnetu :wink:
Router(config)#ip http server ..tez nie..
Tu CCNA :wink:
 
 
kaarol
wannabe



Helped: 4 times
Joined: 28 Dec 2006
Posts: 136
Posted: 13 March 2007, 14:33   

Polecam zawsze mieć najnowszą wersję bo już różne problemy z tym symulatorem widziałem. Ogólnie w wersji 4.0.1 definiowałem ACL i z tego co ja pamiętam to chodziło to tak jak chodzić powinno jednak, czasem skonfigurowanie reszty może powodować problemy.
_________________
People said I should accept the world. Bullshit! I don't accept the world.
 
 
kun4
fresh


Joined: 02 Sep 2006
Posts: 9
Posted: 13 March 2007, 17:14   

Podpiac AClki moge, standardowe jeszcze jestem w stanie przetestowac ale juz rozszerzonych nie.
 
 
sebu
CCIE / Instruktor CNAP
Security #23960



Helped: 23 times
Joined: 03 Jun 2005
Posts: 840
Posted: 13 March 2007, 17:46   

Sindar wrote:

Seba interface programu ..

no coz, nie kazdy rozumie dowcipy ccie :)
Sindar -> PACKET TRACER - UTILITY FOR RELIABLE SECURITY POLICY VALIDATION AND ENFORCEMENT on PIX/ASA
_________________
Jesteś ambitnym inżynierem i szukasz ciekawych projektów? Zapraszamy do współpracy w ramach NetFormers (stałej i projektowej). Info na PRV.

Work: http://netformers.pl
Linked-in: http://www.linkedin.com/in/strzelak
 
 
 
Sindar
wannabe



Helped: 1
Joined: 11 Apr 2006
Posts: 184
Posted: 13 March 2007, 19:03   

Sebu moze i tak, ale nie urodzil sie jeszcze taki co by wszystko wiedzial od razu..dochodzi sie do wszystkiego praca i praktyka, wiec łaskawie mozna od guru wymagac odrobine szacunku dla kazdego innego forumowicza, bo nie wiadomo co bedzie za kilka lat (wymiana pokoleniowa) i wtedy zobaczymy :wink:
Wiec w topicach o CCNA niech ludzie pisza o CCNA .. to forum ma pomagac a nie jest po to by kpic :wink: (tak mysle)
 
 
kt
wannabe
CCNP, CCDP


Helped: 43 times
Joined: 22 Feb 2006
Posts: 417
Posted: 13 March 2007, 21:59   Re: Packet tracer

kun4 wrote:
Czy jest jakas mozliwosc aby testowac aclki w packet tracerze? Polaczenia telnet www,25 ?

Przed chwilką ściągnąłem, zainstalowałem (v4.01). Hmm, i widzę tam po prawej taki przycisk 'Add complex PDU' (taki z kopertą), którym można sobie stworzyć pakiecik z konkretnym portem źródłowym i docelowym od wskazanej maszynki pod wskazany adres IP... :wink: Czy o to chodzi...?
 
 
 
Seba
CCIE/CCDE Site Admin
RS/SEC/SP/WLAN #17541 CCDE#2012::9


Helped: 449 times
Joined: 15 Jul 2004
Posts: 5570
Posted: 13 March 2007, 22:22   

Sorki za OT, ale zamiast rozwiazywac problem kolegi zrobili co niektorzy tutaj jakies sady czy cos. Ogolnie to w moim poscie nie bylo nawet ksztyny ataku na pierwszego postujacego, co niestety niektorzy widza. Maja chyba specjalna lupe do tego :wink:
No ale po kolei (chronologicznie):
- Sindbar - pamietam jak to bylo/jest z podstawami, i ogolnie nie widze zadnego elementu w moim poscie, ktory by atakowal to, ze ktos jest na poziomie poczatkujacym. Jak sie pozniej okazalo to chyba napisalem o innym Packet Tracer i tyle.
- Sindbar - Co ma polecenie ping, telnet czy ip http server do wspomnianego przeze mnie Packet Tracer z ASA/PIX, bo Twoja pierwsza odpowiedz, poza jedna linia byla raczej jakims odniesieniem do mojego posta, a niekoniecznie rozwiazaniem dylematow otwierajacego ten watek. Jak widze z dalszej tresci zamieszczonych w watku mowa jest chyba o innym Packet Tracer, ale to tym bardziej mojej odpowiedzi nie mozna uznac jako atak, bo wyraznie wspomnialem o jakim Feature pisze
- Sebu - ja nie zartowalem, nie zwrocilem uwagi na to, ze jest to pytanie w sekcji CCDA/CCNA i napisalem w calkowicie dobrej wierze o Packet Tracer z ASA/PIX
- Sindbar - jesli tym guru z ostatniego postu jestem niby ja, to spiesze z informacja, ze mam pelen szacunek dla innych inzynierow, niezaleznie od poziomu; na znikniecie tego szacunku trzeba sobie niezle "zapracowac". Moj post nie byl zadna kpina, a jak wszystko bylo jasne dla Ciebie, to czemu zamiast robic jakies jazdy nie napisalas poprostu "Seba mowimy o inny Packet Tracer" i sprawa bylaby jasna. A doszukiwanie sie w mojej odpowiedzi elementow ataku, kpiny czy osmieszania jest przynajmniej dziwne... bo i niby dlaczego mialbym to robic?
Jak dla mnie koniec dyskusji. Ogolnie na przyszlosc zalecam spokojniejsze podejscie do tematu, i nie doszukiwanie sie drugiego dna kiedy go poprostu nie ma.
Staram sie pomagac ludkom na tym forum od kilku lat, bo to ciekawe i bardzo rozwijajace, dla obu stron. I jakos nie widze potrzeby, aby kogokolwiek tutaj szkalowac, atakowac, a juz w ogole za to, ze wie mniej, czy wiecej ode mnie.
Cheers :mrgreen:
_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein
 
 
 
MarekVeol
rookie


Joined: 02 Mar 2009
Posts: 10
Posted: 3 October 2009, 19:03   

Witajcie. Mam do Was pytanie. Mam wersję Packet Tracer 5.1 ale nie widzę nigdzie urządzenia PIX. Możecie mi napisać czy ta wersja obsługuje to urządzenie ? i gdzie to znajdę ?
 
 
bugi
wannabe
CC[N S]P JNCIS-SEC ENT



Helped: 72 times
Joined: 09 Jul 2008
Posts: 1344
Posted: 3 October 2009, 20:37   

MarekVeol wrote:
Witajcie. Mam do Was pytanie. Mam wersję Packet Tracer 5.1 ale nie widzę nigdzie urządzenia PIX. Możecie mi napisać czy ta wersja obsługuje to urządzenie ? i gdzie to znajdę ?


witaj ,
PT nie obsługuje PIXa, natomiast pemu emulator obsługuje

pzdr
_________________
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."
http://www.linkedin.com/in/mariuszbugaj
 
 
grze
wannabe



Helped: 8 times
Joined: 09 Jun 2008
Posts: 375
Posted: 3 October 2009, 21:28   

MarekVeol wrote:
Witajcie. Mam do Was pytanie. Mam wersję Packet Tracer 5.1 ale nie widzę nigdzie urządzenia PIX. Możecie mi napisać czy ta wersja obsługuje to urządzenie ? i gdzie to znajdę ?
BTW pobierz wersję 5.2. Troszkę tam błędów naprawili.

Pzdr
_________________
It doesn't matter how many certs you've got... it's really all about the pure knowledge behind them...
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.