Forum index CCIE.pl
site 4 CCIE wannabies

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups     StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum

Previous topic «» Next topic
klasa polaczeniowa vs klasa uslugowa TP SA na ISR
Author Message
stentor
wannabe


Joined: 29 Jan 2007
Posts: 768
Posted: 23 April 2008, 10:52   klasa polaczeniowa vs klasa uslugowa TP SA na ISR

witam!
mam dosyc ciezki temat ktory musze rozwiazac.
proszę o podpowiedz...
Quote:
Należy zmienić adres IP routera ponieważ w obecnej konfiguracji nie ma możliwości utworzenia wpisu revDNS dla domeny xxx.pl.
Problem polega na tym, że TP S.A. daje dla klienta dwie klasy adresowe. Jedną połączeniową (dwa adresy routerów brzegowych) i jedną usługową (pula adresów w ilości uzyskanej z RIPE). Jeżeli router ma dwa interfejsy i na interfejsie wewnętrznym mamy adres prywatny z klasy C to możemy skonfigurować połączenie do Internetu bez używania klasy usługowej. Ale używając tylko klasy połączeniowej nie mamy możliwości utworzenia wpisów revDNS, które są wymagane przez serwery pocztowe, ponieważ te są tylko dostępne dla klasy usługowej.


wiem wiem, ze nie lubicie tutaj "gotowcow" ale proszę o wskazanie drogi ktorą mam podązyc aby ten problem rozwiazac :)

pozdro
_________________
Nobody's perfect...
...I'm nobody
 
 
 
gangrena
CCIE/CCDE
#19476, #2012::7



Helped: 334 times
Joined: 08 Mar 2004
Posts: 2023
Posted: 23 April 2008, 11:39   Re: klasa polaczeniowa vs klasa uslugowa TP SA na ISR

stentor wrote:
wiem wiem, ze nie lubicie tutaj "gotowcow" ale proszę o wskazanie drogi ktorą mam podązyc aby ten problem rozwiazac :)

Wykorzystaj w konfiguracji swojego routera zarowno pule polaczeniowa, jak i uslugowa jednoczesnie. Zalozmy, ze masz interfejs FE0/0 od strony TPSA. Wowczas nadajesz mu adres IP z puli polaczeniowej. Konfigurujesz tez NAT, gdzie ip nat outside jest umieszczony wlasnie na FE0/0. Adresy z puli uslugowej beda wiec rowniez wystawione na interfejsie FE0/0. Router brzegowy TPSA powinien routowac do puli uslugowej poprzez adres polaczeniowy interfejsu FE0/0. Konfiguracja bedzie zalezec tez od topologii sieci w Twojej firmie oraz od wymaganych funkcjonalnosci. Jezeli masz dodatkowe routery w sieci korporacyjnej, to mozesz tez przeniesc pule uslugowa do wewnatrz sieci.
 
 
stentor
wannabe


Joined: 29 Jan 2007
Posts: 768
Posted: 23 April 2008, 11:59   

ok, gangrena
dokladnie wyglada to tak
Code:
interface FastEthernet0
 description Polaczenie sieci lokalnej$FW_INSIDE$
 ip address 213.77.xxx.xxx 255.255.255.248 secondary
 ip address 192.168.0.100 255.255.255.0
 ip access-group 102 in
 no ip redirects
 no ip unreachables
 no ip proxy-arp
 ip nat inside
 ip route-cache flow
 speed auto
!
interface Serial0
 description Polaczenie do Internetu$FW_OUTSIDE$
 bandwidth 2048
 ip address 80.50.xx.xxx 255.255.255.252
 ip access-group 101 in
 ip verify unicast reverse-path
 no ip redirects
 no ip unreachables
 no ip proxy-arp
 ip nat outside
 encapsulation frame-relay IETF
 ip route-cache flow
 no ip mroute-cache
 no arp frame-relay
 frame-relay interface-dlci 99
 frame-relay lmi-type ansi
!
ip classless
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 80.50.xx.xxx
!
ip http server
ip http access-class 1
ip http authentication local
ip http timeout-policy idle 600 life 86400 requests 10000
ip nat inside source list 100 interface Serial0 overload
_________________
Nobody's perfect...
...I'm nobody
 
 
 
gangrena
CCIE/CCDE
#19476, #2012::7



Helped: 334 times
Joined: 08 Mar 2004
Posts: 2023
Posted: 23 April 2008, 12:08   

stentor wrote:
ok, gangrena
dokladnie wyglada to tak

Przydaloby sie choc zdanie komentarza do tej konfiguracji. Co to za adresacja 213.77.xxx.xxx? Czy jest to adres z puli uslugowej? Jezeli tak, to usun go z interfejsu FastEthernet0. Stworz natomiast pule adresow do natowania oraz odpowiedni NAT, czyli zamiast:
Code:
ip nat inside source list 100 interface Serial0 overload
podaj:
Code:
ip nat pool PAT 213.77.xxx.xxx 213.77.xxx.xxx prefix 29
ip nat inside source list 100 pool PAT overload

Inne adresy z puli uslugowej mozesz wykorzystac na pozostale translacje statyczne lub dynamiczne.
 
 
stentor
wannabe


Joined: 29 Jan 2007
Posts: 768
Posted: 23 April 2008, 13:15   

klasa połączeniowa:
Code:
interface Serial0
 description Polaczenie do Internetu$FW_OUTSIDE$
 bandwidth 2048
 ip address 80.50.xx.xxx 255.255.255.252
 ip access-group 101 in


klasa uslugowa: 213.77.xxx.xxx / 255.255.255.248 - dla klasy usługowej (adres sieci, 8 adresów)
Code:
interface FastEthernet0
 description Polaczenie sieci lokalnej$FW_INSIDE$
 ip address 213.77.xxx.xxx 255.255.255.248 secondary
 ip address 192.168.0.100 255.255.255.0
 ip access-group 102 in

natowanie
Code:
ip nat inside source list 100 interface Serial0 overload


proszę mnie poprawić jeśli coś zle pisze ale po radach gangreny mam zamiar dopisac takie cos w configu
usunac z interface FastEthernet0
Code:
ip address 213.77.105.249 255.255.255.248 secondary

stworzyc pule adresow do natowania
Code:
ip nat pool PAT 213.77.105.248 213.77.105.252 prefix 29

NATowianie
Code:
ip nat inside source list 100 pool PAT overload


i do tego dopisze chyba
Code:
Router#restart in 15
_________________
Nobody's perfect...
...I'm nobody
 
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.