CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 24 lut 2018, 10:53

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 06 lut 2018, 09:42 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 06 lut 2018, 09:31
Posty: 7
Witam.

Od jakiegoś czasu uczę się do CCNA. Opanowałem około 80% materiału do CCENT jednak musiałem przerwać naukę.

Teraz chcę zacząć od nowa. Aby mnie symulowane laby nie nudziły postanowiłem kupić fizyczny sprzęt. Dokładnie decyzję przemyślałem. Do gns3 lub virl musiałbym cały komputer złożyć od nowa.

Kupiłem na ebay:
2x Cisco 1841 128/64 ( wiem muszę dokupić ram i flash)
2x Cisco 2960
1x Cisco 3560

Wszystko za 550zl i 100zl wysyłka.
Mam zamiar podczas pobytu w Polsce dokupić 1 router 1841 lub 2811.

Zdobyłem za darmo 2 switche Cisco 2950 I teraz nie wiem co z nimi zrobić. Sprzedać jak będę w Polsce za grosze czy jednak się przydadzą?

Jaka wygląda podstawowa topoligia z 3 routerami 2 switchami l2 I switche l3?

Jak symulować urządzenia końcowe?


Pozdrawiam


Na górę
Post #2 : 06 lut 2018, 10:12 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Posty: 1809
Lokalizacja: Edinburgh
3 switche w trójkąt i 3 routery w zupełności wystarczą. 2950 możesz wykorzystać do zabawy z STP jak chcesz jakieś bardziej skomplikowane topologie zrobić.
Nigdy nie kupuj routerów z małą ilością pamięci bo rozbudowa zazwyczaj wyniesie Cię więcej.
Urządzenia końcowe symulujesz jakimś laptopem starym albo ping source / telnet source :D

_________________
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów


Na górę
Post #3 : 06 lut 2018, 10:16 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 06 lut 2018, 09:31
Posty: 7
256 ramu do 1841 70zl i karta cf 128 60zl.

Używane na allegro.

Cena sprzętu w Polsce jest dość droga. Same routery w podstawowej konfiguracji liczą nieraz po 250zl za sztukę. Ja zamówiłem wszystko z uk za 650zl z wysyłka.


Jeżeli jest potencjał na użycie tych 2 Switch 2950 to je zostawiam.


Na górę
Post #4 : 06 lut 2018, 13:56 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3382
Cytuj:
Jeżeli jest potencjał na użycie tych 2 Switch 2950 to je zostawiam.
Jest nawet jako urządzenia końcowe z telnet/ssh/http/........

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #5 : 06 lut 2018, 14:45 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 06 lut 2018, 09:31
Posty: 7
Cytuj:
Cytuj:
Jeżeli jest potencjał na użycie tych 2 Switch 2950 to je zostawiam.
Jest nawet jako urządzenia końcowe z telnet/ssh/http/........
No to super. Jak tylko dostanę urządzenia Polski bo już z UK przyszly ( mieszkam na Islandii) to pewnie w przyszłości będę miał parę pytań.

Patrzę za 3 routerem Ale ceny są czasami kosmiczne. Niektórzy w podstawowej konfiguracji wołają 60% tego co wydałem na ten zestaw.

A pojedynczej sztuki z UK się nie opłaca. Muszę napisać na giełdzie, może akurat ktoś będzie miał.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka



Na górę
Post #6 : 12 lut 2018, 22:01 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23
Posty: 116
Cześć,

Ja tylko dodam z doświadczenia, że na 2950 wykonasz wszystko, co jest przewidziane programem CCNA - pod kątem programu CCNA nie różnią się zupełnie od 2960 (a są sporo tańsze). Jeśli chodzi o stacje końcowe, to jak byś bardzo chciał PC'ty to zerknij na ebayach na "HP ThinClient" albo samo "Thin Client" - bez systemu można kupić najtaniej i postawić linuxa, a ździebko drożej można nawet z Windowsami XPe lub WES7.

Jeszcze mała dygresja odnośnie interfejsów Serial, bo jest to temat rzeka dotyczący CCNA. Na wszystkich przykładowych labach do CCNA masz połączenia z wykorzystaniem interfejsów Serial, ale obecnie w życiu się ich raczej nie spotyka i w zasadzie na CCNA tylko jest przedstawiona ich geneza i drobna różnica w konfiguracji, a dalej są używane tak samo jak częściej dziś spotykane Ethernety. Moim zdaniem więc nie ma sensu inwestować w karty WIC-2T i kable serialowe, bo w porównaniu z ceną zestawu, który kupiłeś, będzie tego ponad dwa razy tyle, tylko bawić się na Ethernetach. Natomiast pod kątem egzaminu CCNA musisz wtedy doczytać o połączeniach szeregowych, zastosowaniu i specyfice konfiguracji interfejsów Serial, żeby wiedzieć o co chodzi.

A no i jeszcze jedno - dwa routery to trochę mało. Moim zdaniem do CCNA potrzebujesz min. 3, a optymalnie 4 - można wtedy poznać niuanse wyboru ścieżek protokołów routingu, zobaczyć na własne oczy działanie algorytmu DUAL w EIGRP i jeszcze kilka różnych rzeczy.

Pozdrawiam!

JD


Na górę
Post #7 : 12 lut 2018, 22:05 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 06 lut 2018, 09:31
Posty: 7
Cytuj:
Cześć,

Ja tylko dodam z doświadczenia, że na 2950 wykonasz wszystko, co jest przewidziane programem CCNA - pod kątem programu CCNA nie różnią się zupełnie od 2960 (a są sporo tańsze). Jeśli chodzi o stacje końcowe, to jak byś bardzo chciał PC'ty to zerknij na ebayach na "HP ThinClient" albo samo "Thin Client" - bez systemu można kupić najtaniej i postawić linuxa, a ździebko drożej można nawet z Windowsami XPe lub WES7.

Jeszcze mała dygresja odnośnie interfejsów Serial, bo jest to temat rzeka dotyczący CCNA. Na wszystkich przykładowych labach do CCNA masz połączenia z wykorzystaniem interfejsów Serial, ale obecnie w życiu się ich raczej nie spotyka i w zasadzie na CCNA tylko jest przedstawiona ich geneza i drobna różnica w konfiguracji, a dalej są używane tak samo jak częściej dziś spotykane Ethernety. Moim zdaniem więc nie ma sensu inwestować w karty WIC-2T i kable serialowe, bo w porównaniu z ceną zestawu, który kupiłeś, będzie tego ponad dwa razy tyle, tylko bawić się na Ethernetach. Natomiast pod kątem egzaminu CCNA musisz wtedy doczytać o połączeniach szeregowych, zastosowaniu i specyfice konfiguracji interfejsów Serial, żeby wiedzieć o co chodzi.

A no i jeszcze jedno - dwa routery to trochę mało. Moim zdaniem do CCNA potrzebujesz min. 3, a optymalnie 4 - można wtedy poznać niuanse wyboru ścieżek protokołów routingu, zobaczyć na własne oczy działanie algorytmu DUAL w EIGRP i jeszcze kilka różnych rzeczy.

Pozdrawiam!

JD
Dziękuję za cenne rady.
Już parę dni temu zrezygnowałem z połączeń serialowych. Przewody jak i karty wychodzą drogo. A utp 5e jest taniutki.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka



Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl