Layer 3 Switch - problem w konfiguracji

Pytania dt. certyfikacji CCNA i CCDA

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
cmdmaniek
fresh
fresh
Posty: 7
Rejestracja: 30 lis 2019, 01:18

Layer 3 Switch - problem w konfiguracji

#1

#1 Post autor: cmdmaniek » 01 mar 2020, 04:27

Witam.
Mam taką topologie:
Obrazek

Mam dwa Switche warstwy 3, na każdym z nich dwa Vlany, 100 i 200, spięte są ze sobą trunkiem. Switch te mają przypisane SVI(każdy switch 2 SVI) i uruchomiony routing na każdym ze switchy. No i to mi działa, hosty z różnych Vlanów, na różnych switchach komunikują sie ze sobą, jest ok. Teraz Switch B(ten po prawej) podłączyłem do routera. Na interfejsie switcha zrobiłem no switchport i przypisałem adres ip(192.168,10.1) na interfejsie routera również przypisałem(192.168.10.2), i hosty podlączone do tego switch mogą sie komunikowac z interfejsem routera, problem polega na tym że hosty podłączone do switch A, nie mogą komunikować się z routerem. Kombinowałem różne patenty, ale nie działa, straciłem pomysły. Może ktoś coś ?

Z góry dzięki :)

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1534
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: Layer 3 Switch - problem w konfiguracji

#2

#2 Post autor: drake » 01 mar 2020, 09:22

Wlacz routing na przelacznikach (ip routing) i dodaj trasy statyczne na default. Router tez musi znac te sieci vlan-owe - jak je routowac.... Powinno wystarczyc :)

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

https://iverion.de

cmdmaniek
fresh
fresh
Posty: 7
Rejestracja: 30 lis 2019, 01:18

Re: Layer 3 Switch - problem w konfiguracji

#3

#3 Post autor: cmdmaniek » 01 mar 2020, 12:31

Dzięki kolego za odpowiedz. na routerze mam trase statyczną 0.0.0.0 0.0.0.0 Fa0/3(interfejs podpięty do switha B), tylko co podać na switchu A ? Ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 i co jaką interfejs wyjsciowy, interfejs fizyczny(tego nie moge zrobić bo switch L3 chce int VLAN), może interfejs vlan, a może adres ip nastepnego skoku, czyli w tym wypadku adres Int VLan 100, lub adres int Vlan 200 ?

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4057
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Layer 3 Switch - problem w konfiguracji

#4

#4 Post autor: lbromirs » 01 mar 2020, 14:02

W sieciach rozgłoszeniowych, nie podawaj przy definicji routingu interfejsu a nie adresu next-hop.

cmdmaniek
fresh
fresh
Posty: 7
Rejestracja: 30 lis 2019, 01:18

Re: Layer 3 Switch - problem w konfiguracji

#5

#5 Post autor: cmdmaniek » 01 mar 2020, 14:10

Czyli w tym wypadku co dodałbys na switchu A, ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 ? Ja dodałem ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.1.1(czyli adres int Vlan 100, na switchu B), niby wszystko chodzi poprawnie, jest komunikacja poza router, czy sugerujesz ze jest zle, powiną się to zrobić innaczej ?

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 196
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Layer 3 Switch - problem w konfiguracji

#6

#6 Post autor: judge dredd » 03 mar 2020, 13:04

Cześć,

Lbromirsowi chodziło o to, żebyś w definicji trasy statycznej nie używał samego interfejsu, jeśli jest to interfejs sieci rozgłoszeniowej. Twoja druga propozycja (ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.1.1) już była lepsza, chociaż też ma pewne implikacje, o których warto wiedzieć. Poczytaj sobie o trasach statycznych - "directly connected static route" vs. "next-hop static route" vs. "fully specified static route".

To tak pobocznie. A jeśli chodzi o Twoją topologię, to musisz do tego podejść systematycznie - zacznij od tego jaką bramę mają ustawione komputery podłączone do switcha A i czy ten adres jest osiągalny dla nich. Jak już to ogarniesz to kolejnym krokiem będzie sprawdzenie czy z tej bramy jest osiągalna sieć do której chcesz się połączyć. Krok po kroku.

Pozdrawiam!

JD

ODPOWIEDZ