HSRP - problem ?

Pytania dt. certyfikacji CCNA i CCDA

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
cmdmaniek
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 30 lis 2019, 01:18

HSRP - problem ?

#1

#1 Post autor: cmdmaniek »

Witam:

Mam taki lab: Obrazek

Skonfigurowałem HSRP na R1 i R2 na interface eth 0/0, oraz track interface eth0/1. Dodatkowa na wszystkich routerach jest routing statyczny, dla R1 i R2 ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 eth0/1, a dla R3 ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 eth0/0. I teraz wszystko chodzi ok, gdy wyłączę eth0/0, lub eth0/1 na R2 wszystko działa prawidłowo, R1 staje się Active i działa. Gdy natomiast wyłączę eth0/0 na R1, dalej jest ok, R2 staje się Active, z PC mogę pingować R3, jest ok. Natomiast gdy wyłączę już eth0/1 na R1, R2 przejmuje role Active, ale już nic spoza niego nie wychodzi, nie mogę spingować wtedy R3. Ktoś coś podpowie, z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 113
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: HSRP - problem ?

#2

#2 Post autor: nowyk123 »

Czesc.
Dodasz rysunek tego? Robisz hsrp w jakims symulatorze sieci? a moze tracking nie ustawiles tzw komenda ,,track"

psles
wannabe
wannabe
Posty: 122
Rejestracja: 04 sie 2011, 06:09
Lokalizacja: STL, USA

Re: HSRP - problem ?

#3

#3 Post autor: psles »

Popatrz na tę sytuację z punktu widzenia R3. On nie ma Twojego aktywnego R2 w tablicy ARP. HSRP masz ustawione tylko od południa, od północy już nie. Jakbyś poczekał aż wpis w tablicy wygaśnie, to zaczęłoby działać przez R2.

Czyli ruch wychodzi poza R2, ale nie wraca i dlatego nie działa Ci Ping.
.ılı..ılı. CCNP

cmdmaniek
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 30 lis 2019, 01:18

Re: HSRP - problem ?

#4

#4 Post autor: cmdmaniek »

Nie jestem pewny czy dobrze myślę, ale problem jest w tym że R3 ma tylko trasę statyczną, z podanym wyjściowym interfejsem, i się gubi bo podstawia do ramki niewłaściwy adres MAC{zamiast MAC R2, to podstawia MAC R1, mimo że R1 nie działa) ?

cmdmaniek
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 30 lis 2019, 01:18

Re: HSRP - problem ?

#5

#5 Post autor: cmdmaniek »

nowyk123 pisze: 09 lis 2020, 08:19 Czesc.
Dodasz rysunek tego? Robisz hsrp w jakims symulatorze sieci? a moze tracking nie ustawiles tzw komenda ,,track"

Tak, robie to w Eve-ng. Track dodałem, a tu jest topologia: https://ibb.co/hmgvxCp. Jak trzeba, mogę podrzucić config.

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 113
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: HSRP - problem ?

#6

#6 Post autor: nowyk123 »

Na r1 i r2 powinien być na eth 0/0 stand by. Później z r3 powinien wychodzić ping z eth 0/0. Teraz jeszcze może do sprawdzenia czy komp pinguje wirtualna bramę. Dodatkowo może funkcja preemption może zwiększyć priorytet.
Co chcesz osiągnąć?
1 Kiedy łącze między kompem a r1 nie działa przechodzi wszystko przez r2 ping do r3
2 kiedy łącze między r1 a r3 nie działa ma przechodzić przez r2 ping do r3

Funkcje track myślę abyś skonfigurowal na jednym interfejsie

Może coś pomogą filmiki:
https://m.youtube.com/watch?v=sT9T0hla9qQ
https://m.youtube.com/watch?v=aVxFnAh2gFA

ODPOWIEDZ