Jak z gns3?

Pytania dt. certyfikacji CCNA i CCDA

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Jak z gns3?

#1

#1 Post autor: nowyk123 »

Cześć.
Chciałbym do gns3 mieć jakiś ios do np. routera Cisco gdzie mógłbym go kupić? Na packet tracer jak chciałem potestowac pvlan nie da rady...

seba766
wannabe
wannabe
Posty: 86
Rejestracja: 19 lut 2016, 12:26

Re: Jak z gns3?

#2

#2 Post autor: seba766 »

hej,
oficjalnie to samych obrazów chyba nie kupisz. No chyba, że virtualne routery.
Oczywiście nie namawiam ale jest masa IOSów dostępna do ściągnięcia z internetu metodami chałupniczymi :)

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Jak z gns3?

#3

#3 Post autor: nowyk123 »

seba766 pisze: 15 lut 2021, 09:39
Oczywiście nie namawiam ale jest masa IOSów dostępna do ściągnięcia z internetu metodami chałupniczymi :)
Chcialbym jakos legalnie pobrac :)
Moge pracowac w innym programie jak GNS3 - ale zalezy mi na jakims obrazie IOS wirtualnego routera np. cisco, mikrotik, junos. Jednak nie wiem w jaki sposob go pobrac i np. oplacic.
Jesli chodzi o wirtualny router - na jakiej zasadzie by dzialalo cos takiego i jak bym uruchamial w gns3 go?

Awatar użytkownika
cbr
member
member
Posty: 45
Rejestracja: 09 wrz 2015, 19:35

Re: Jak z gns3?

#4

#4 Post autor: cbr »

Zobacz Nexus 9000v

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Jak z gns3?

#5

#5 Post autor: nowyk123 »

cbr pisze: 15 lut 2021, 15:18 Zobacz Nexus 9000v
Sprawdzę.
Tylko co takiego byłby jakiś router na necie do gns3?

Awatar użytkownika
cbr
member
member
Posty: 45
Rejestracja: 09 wrz 2015, 19:35

Re: Jak z gns3?

#6

#6 Post autor: cbr »

N9kv odpalasz jako VM, nie potrzebujesz do tego GNS. Minus Nexusa jest taki, że niestety wymaga dość dużo RAMu

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Jak z gns3?

#7

#7 Post autor: nowyk123 »

@cbr dzieki.
Tylko skad pobrac tego N9kv - kwestia licencja i legalnosci jest w porzadku z tym?
Z tym ramem no tak trzeba by bylo miec...wincyj

Awatar użytkownika
cbr
member
member
Posty: 45
Rejestracja: 09 wrz 2015, 19:35

Re: Jak z gns3?

#8

#8 Post autor: cbr »

Chyba powinien być dostep bez problemu. Zerknij pod
https://software.cisco.com/download/hom ... se/10.1(1)

Licencja nie jest wymagana. Przynajmniej nigdy się z tym nie spotkałem, a całkiem sporo labowałem na 9000v

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Jak z gns3?

#9

#9 Post autor: nowyk123 »

Poszukam software.cisco.com
Tam jest wymagane konto cisco...
Mam tam takie konto - jednak czy bede w stanie pobierac przez software cisco nie posiadajac zalozonej firmy? Nie ma tam zadnej blokady tzw. masz konto na cisco, ale nie masz firmy swojej wowczas nie pobierasz :)
Jeszcze zostanie mi jednak może fizyczny sprzęt.
Jakbym wtedy miał operować? Podłączyć np. routery ze switchami i jeden z ciscowych routerow podłączyć do mojego routera tplinka skąd mam internet? Później coś działać w programie np. putty przez kable konsolowe?

Awatar użytkownika
cbr
member
member
Posty: 45
Rejestracja: 09 wrz 2015, 19:35

Re: Jak z gns3?

#10

#10 Post autor: cbr »

Do pobrania wystarczy zwykłe konto, nie trzeba mieć statusu partnerskiego

ODPOWIEDZ