Prośba o wyjaśnienie domyślnej trasy statycznej

Pytania dt. certyfikacji CCNA i CCDA

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 155
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Prośba o wyjaśnienie domyślnej trasy statycznej

#1

#1 Post autor: nowyk123 »

Cześć, piszę z prośbą o wyjaśnienie o co chodzi w domyślnej trasie statycznej :)
Moja topologia wygląda w taki sposób:
https://ibb.co/tzD5zpG

R2
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 s0/0/1 - dodanie trasy domyślnej statycznej prawidłowo
ISP
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 serial 0/0/0 - dodanie trasy domyślnej statycznej prawidłowo

1 Co jest powodem, że do R2 błędne jest podanie domyślnej trasy statycznej w taki sposób(jako następny przeskok):
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 s0/0/0
2 Co jest powodem, że do ISP błędne jest podanie domyślnej trasy statycznej w taki sposób(jako następny przeskok):
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 serial 0/0/1
?
Tego tutaj nie rozumiem...

psles
wannabe
wannabe
Posty: 133
Rejestracja: 04 sie 2011, 06:09
Lokalizacja: Gdynia

Re: Prośba o wyjaśnienie domyślnej trasy statycznej

#2

#2 Post autor: psles »

Nie jestem pewien, czy dobrze rozumeim domyślna trasa powinna być skierowana z założenia do ISP, to podanie na R2 interfejsu wyjściowego na s0/0/0 spowodowałoby, że wszystkie pakiety, dla których IP docelowe nie pasuje do żadnej z sieci w tablicy routingu, zostałyby wysłane do R1 (bo s0/0/0 na R2 to interfejs w kierunku R1). W przypadku ISP to tam wcale nie widzę interfejsu s0/0/1, więc użycie tego interfejsu chyba nie miałoby sensu (skoro jest down/down, lub administratively shut down lub nie należy do topologii).

Teraz kwestia, czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie :)
.ılı..ılı.

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 155
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Prośba o wyjaśnienie domyślnej trasy statycznej

#3

#3 Post autor: nowyk123 »

psles pisze: 31 mar 2021, 19:44 Nie jestem pewien, czy dobrze rozumeim domyślna trasa powinna być skierowana z założenia do ISP, to podanie na R2 interfejsu wyjściowego na s0/0/0 spowodowałoby, że wszystkie pakiety, dla których IP docelowe nie pasuje do żadnej z sieci w tablicy routingu, zostałyby wysłane do R1 (bo s0/0/0 na R2 to interfejs w kierunku R1). W przypadku ISP to tam wcale nie widzę interfejsu s0/0/1, więc użycie tego interfejsu chyba nie miałoby sensu (skoro jest down/down, lub administratively shut down lub nie należy do topologii).
Teraz kwestia, czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie :)
Tak, dobrze zrozumiałeś pytanie :)
Dzięki za wyjaśnienie.
Co do ISP - rzeczywiście s0/0/1 w stanie down, z tego powodu zostaje jedynie s0/0/0.

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 155
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Prośba o wyjaśnienie domyślnej trasy statycznej

#4

#4 Post autor: nowyk123 »

psles pisze: 31 mar 2021, 19:44
Teraz kwestia, czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie :)
Tutaj może byś też jakoś wsparł :)
Jeszcze zostaje mi do wyjaśnienia kwestia R1 z tego rysunku.
Prawidłowa trasa domyślna statyczna na R1:
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 s0/0/0
Tylko o który s0/0/0 chodzi z mojego rysunku? R1 czy R2?
Mam adresy IP takie jak poniżej:
Router R1 - S0/0/0 192.168.0.2
Router R2 - S0/0/0 192.168.0.1'
Jakbym chciał dodać domyślną trasę statyczną na R1 przy użyciu IP jakby wpis by wyglądał prawidłowo:
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.0.2
czy
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.0.1
?
Myślę, że następny przeskok na R1 by dotyczył tego wpisu - ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.0.1

***EDIT
Przez 192.168.0.2 nie da rady bo spróbowałem dodać i takie coś:
R_1(config)#ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.0.2
%Invalid next hop address (it's this router)

Pozostaje - ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.0.1 jako domyślny wpis trasy statycznej na R1.
Jednak jakby ktoś był rad na chłopski rozum wyjaśnić why :)

psles
wannabe
wannabe
Posty: 133
Rejestracja: 04 sie 2011, 06:09
Lokalizacja: Gdynia

Re: Prośba o wyjaśnienie domyślnej trasy statycznej

#5

#5 Post autor: psles »

Kod: Zaznacz cały

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 s0/0/0
odnosi się do interfejsu urządzenia, które właśnie konfigurujesz.

Kod: Zaznacz cały

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.0.1
odnosi się do next-hop IP, czyli adresu IP pod który należy przesłać pakiet, jeśli jego adres docelowy nie pasuje do żadnej z podsieci w Twojej tablicy routingu. Nie możesz (jako router) wysłać pakietu do samego siebie, stąd

Kod: Zaznacz cały

%Invalid next hop address (it's this router)
. Next hop będzie na sąsiadującym routerze, czyli jeśli konfigurujesz to na R_1, to ustawiasz next-hop z R_2 (choć we wcześniejszym poście pytałeś o trasę domyślną do ISP, a na jednym routerze dwie trasy domyślne... sam sobie odpowiedz.

jak wpiszesz

Kod: Zaznacz cały

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.0.1
to router sprawdzi, że 192.168.0.1 zawiera się w 192.168.0.0/24, a potem sprawdzi, że taką podsieć masz podłączoną (connected w tablicy) do interfejsu s0/0/0 i wyśle pakiet przez ten właśnie interfejs. To się nazywa rekursywne sprawdzanie trasy. Dla routera ważne jest przez który interfejs ma ten pakiet wysłać.

Powodzienia
.ılı..ılı.

ODPOWIEDZ