Jak ustawić bramę domyślną na switchu dla IPv6

Pytania dt. certyfikacji CCNA i CCDA

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
paull
fresh
fresh
Posty: 9
Rejestracja: 08 wrz 2011, 18:10

Jak ustawić bramę domyślną na switchu dla IPv6

#1

#1 Post autor: paull »

Cześć,

Jaki jest odpowiednik polecenia ip default gateway na switchu dla protokołu IPv6 ?
Chcę ustawić adres statyczny IPv6 na switchu 2960 w PT. I nie przechodzi ping do innych sieci, ponieważ nie ma ustawionej bramy domyślnej.
Mam do dyspozycji tylko Packet Tracer. Czy na switchu fizycznie da się ustawić trasę za pomocą ipv6 route ( w PT zawiesza się program po wpisaniu tego polecenia) albo innego polecenia?
Z góry dzięki za odpowiedź.
wannabe CCNA

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 205
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Jak ustawić bramę domyślną na switchu dla IPv6

#2

#2 Post autor: judge dredd »

Cześć,

Zawsze mi się wydawało, że switche w PT nie wspierają IPv6, więc uruchomiłem PT i faktycznie u mnie 2960-24TT nie ma w ogóle IPv6. Powstaje więc pytanie jak Ci się udało na tym switchu w ogóle ustawić adres IPv6, bo rozumiem, że Ci się udało, skoro teraz myślisz o default gateway'u, prawda? Kolejne pytanie jakiej komendy próbujesz użyć na tym switchu do skonfigurowania trasy statycznej IPv6, że PT się zawiesza? Ja po wpisaniu komendy konfigurującej trasę statyczną IPv6 na switchu 2960 w PT dostaję normalny komunikat "% Invalid input", so jest oczekiwane, bo takiej komendy nie ma w systemie, bo system nie wspiera IPv6.

Podrążyłem natomiast nieco ten temat i znalazłem jednego switcha w PT, który wspiera IPv6 - jest to 3650-24PS. Jego system ma IPv6 i tutaj normalnie udało mi się to skonfigurować, choć faktycznie nie było odpowiednika komendy "ip default-gateway" dla IPv6, ale zrobiłem to przy pomocy L3. Normalnie w moim PT zadziałało coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Switch# conf t
Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.

Switch(config)# ipv6 unicast-routing 

Switch(config)# int vlan 1
Switch(config-if)# ipv6 address 2001:db8:acad:110::5/64
Switch(config-if)# no shut
Switch(config-if)# end

%LINK-5-CHANGED: Interface Vlan1, changed state to up
%LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Vlan1, changed state to up

Switch# ping 2001:db8:acad:110::1

Type escape sequence to abort.
Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 2001:db8:acad:110::1, timeout is 2 seconds:
!!!!!
Success rate is 100 percent (5/5), round-trip min/avg/max = 0/2/10 ms

Switch# conf t
Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.

Switch(config)# ipv6 route ::/0 2001:db8:acad:110::1
Switch(config)# exit

Switch# ping 2001:db8:acad:210::10

Type escape sequence to abort.
Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 2001:db8:acad:210::10, timeout is 2 seconds:
!!!!!
Success rate is 100 percent (5/5), round-trip min/avg/max = 3/35/54 ms
Pozdrawiam!

JD
Zapraszam na szkolenia CCNA prowadzone w pełni on-line (wykłady oraz ćwiczenia ze sprzętem).
Akademia Sieci LANPulse (www.lanpulse.pl)

paull
fresh
fresh
Posty: 9
Rejestracja: 08 wrz 2011, 18:10

Re: Jak ustawić bramę domyślną na switchu dla IPv6

#3

#3 Post autor: paull »

Cześć. W PT 8 nie trzeba nic robić IPv6 jest obsługiwane. W PT 7.3 trzeba zmienić w switchu 2960 szablon sdm. Polecenie sdm prefer dual-ipv4-and-ipv6 default. Z switchem 3650 to wiem, jest on switchem L3. Ale 2960 nie jest switchem l3 . Polecenie na którym się zawiesza to właśnie IPv6 route. Nie mam fizycznego sprzętu aby sprawdzić czy to bug PT. Wszystko działa jak na interfejsie vlan 1 ustawi się ipv6 address autoconfig, bo wtedy działa mechanizm SLAAC i router wysyła w komunikacie ICMPv6 router advertisement bramę domyślną. Problem jest z tym ustawionym statycznie adresem,bo nie ma ustawionej bramy domyślnej i to jest problemem.
wannabe CCNA

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 205
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Jak ustawić bramę domyślną na switchu dla IPv6

#4

#4 Post autor: judge dredd »

Ciekawe, bo mam PT8 i na 2960 nie mam obsługi IPv6 tak normalnie. Spróbuję z tym sdm i zobaczę jak to wygląda. Obstawiam natomiast w ciemno, że to bug PT, kwestia czy ogólny, czy tylko u Ciebie. Zobaczę przy okazji.

Pozdrawiam!

JD
Zapraszam na szkolenia CCNA prowadzone w pełni on-line (wykłady oraz ćwiczenia ze sprzętem).
Akademia Sieci LANPulse (www.lanpulse.pl)

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 205
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Jak ustawić bramę domyślną na switchu dla IPv6

#5

#5 Post autor: judge dredd »

Tak, mam to samo. Packet Tracer się wywala przy próbie ustawienia trasy statycznej IPv6 na switchu 2960 z IOS 15. Co ciekawe domyślnie ten switch ma IOS12 i po normalnym upgrade'dzie do IOS15 switch zyskuje nowe moce. Bardzo ciekawe, bo do tej pory myślałem, że ten upgrade softu po TFTP w PT to jest tylko tak dla picu zrobiony, żeby można było sobie poćwiczyć aktualizację oprogramowania, i że jedyna różnica w tym sofcie na TFTP to numer wersji, a tu się okazuje, że jednak ten soft ma normalnie większe możliwości.

Natomiast wygląda na to, że PT ma bug'a i nawet jak on wystąpi to Cisco prosi o podesłanie dumpa, więc możesz to zrobić, bo to wygląda na ogólny problem z PT. Możesz też się tym nie przejąć i w swojej topologii zamiast 2960 użyć 3650, bo widzę, że i tak nie ma innej możliwości ustawienia bramy IPv6 jak przy użyciu trasy statycznej, czyli tak, jak to działa na 3650. Tak się też jeszcze zastanawiam nad jedną rzeczą, czy to nie jest problem platformy, bo przecież 2960 to switch L2 i niby można w nim uruchomić prosty routing statyczny, ale wtedy zmienia się sdm na jeszcze inną opcję, coś kojarzę "lanbase-routing" coś takiego. Pytanie czy przełączenie sdm na dual-stack również uruchamia L3, bo może nie i może właśnie dlatego występuje zawieszenie PT, bo próbujemy zrobić coś, czego nie powinno być... Cóż, wątpliwości może tu rozwiać tylko opinia kogoś kto akurat ma IPv6 na 2960, czy w prawdziwym życiu dostępna jest tam komenda "ipv6 default-gateway", czy nie i czy wtedy da się na 2960 ustawić trasę statyczą IPv6.

Pozdrawiam!

JD
Zapraszam na szkolenia CCNA prowadzone w pełni on-line (wykłady oraz ćwiczenia ze sprzętem).
Akademia Sieci LANPulse (www.lanpulse.pl)

ODPOWIEDZ