Routing - prośba o wyjaśnienie.

Pytania dt. certyfikacji CCNA i CCDA

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Tekla445
wannabe
wannabe
Posty: 104
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:14

Routing - prośba o wyjaśnienie.

#1

#1 Post autor: Tekla445 » 07 sie 2013, 19:27

A więc, ruter to Libra20, polecenie sho ip route

Kod: Zaznacz cały

Gateway of last resort is 0.0.0.0 to network 0.0.0.0

     145.20.0.0/30 is subnetted, 1 subnets
C       145.20.34.16 is directly connected, Serial1/0
C    192.168.21.0/24 is directly connected, Loopback1
C    192.168.20.0/24 is directly connected, Loopback0
     10.0.0.0/24 is subnetted, 2 subnets
S       10.24.10.0 is directly connected, FastEthernet0/0
C       10.24.9.0 is directly connected, FastEthernet0/0
C    192.168.23.0/24 is directly connected, Loopback3
C    192.168.22.0/24 is directly connected, Loopback2
S*   0.0.0.0/0 is directly connected, Serial1/0
Pragnąłbym zwrócić uwagę na wpis S 10.24.10.0 directly connected to fa 0/0, czyli teoretycznie wszystko do sieci 10.24.10.0 powinno być rzucane na fa 0/0.
Dla potwierdzenia, tracerutuję server z adresem 10.24.10.1, wynik:

Kod: Zaznacz cały

Libra20#traceroute 10.24.10.1

Type escape sequence to abort.
Tracing the route to 10.24.10.1

  1 midnight (10.24.9.2) 4 msec *  0 msec
Czyli prawidłowo, ponieważ, sieć 10.24.10.0 /24 jest na sub interfejsie rutera midnight, a adres fizycznego fa to właśnie 10.24.9.2 więc wszystko jest ok. Więc, dlaczego gdy pinguje komputer podłączony do ruter midnight przez switch z vlanem, ruter rzuca pakiety na inny ruter podłączony do wspódzielonej sieci przez wspomniany wyżej switch.

Kod: Zaznacz cały

Libra20#traceroute 10.24.10.11

Type escape sequence to abort.
Tracing the route to 10.24.10.11

  1 radium20 (10.24.9.6) 0 msec 4 msec 0 msec
  2  *  *  *
  3  *
Czyli ping na 10.24.10.1 jest dobrze rutowany, natomiast 10.24.10.11 jest rzucany na inny ruter... i dlaczego?

Coś czuję, że wchodzą tu zasady o których nie wspomina się na poziomie associate.
Good judgement comes from experience. Experience often comes from bad judgement.

Showass
fresh
fresh
Posty: 6
Rejestracja: 07 lip 2009, 15:44

#2

#2 Post autor: Showass » 07 sie 2013, 20:09

Fizycznie na interfejsie fa0/0 masz podpiętą podsieć 10.24.9.0. Na podstawie wpisu statycznego router znajduje właściwy interfejs, którym ma wysłać pakiety do 10.24.10.1 i 10.24.10.11, w obu przypadkach jest to fa0/0. Ponieważ sieć 10.24.10.0 jest widziana jako directly connected (konfigurując statica podałeś zapewne interfejs wychodzący a nie next-hop), router wysyła ARP request dla hosta 10.24.10.1 lub 10.24.10.11. W jednym przypadku odpowiada interfejs z adresem 10.24.9.2 w drugim 10.24.9.6.

Obczaj temat proxy ARP :wink:

Pozdr

Awatar użytkownika
elvismichal
wannabe
wannabe
Posty: 123
Rejestracja: 10 mar 2013, 13:44

#3

#3 Post autor: elvismichal » 07 sie 2013, 21:34

Ogólnie to dla Ethernetu nie podajemy interfejsu wyjściowego, tylko next-hop. W końcu to nie PtP, żeby wiedziało gdzie lecieć...

d0lek
rookie
rookie
Posty: 12
Rejestracja: 18 maja 2013, 21:08
Kontakt:

#4

#4 Post autor: d0lek » 07 sie 2013, 23:33

Podajac next-hop zamiast interfejsu proces przeszukiwania tablic routingu jest szybszy i zaoszczedza roboty routerowi. Przy malej sieci i kilku wpisach moze nie ma to wielkiego znaczenia, ale lepiej zlapac dobre nawyki na przyszlosc :)

Awatar użytkownika
elvismichal
wannabe
wannabe
Posty: 123
Rejestracja: 10 mar 2013, 13:44

#5

#5 Post autor: elvismichal » 07 sie 2013, 23:46

d0lek pisze:Podajac next-hop zamiast interfejsu proces przeszukiwania tablic routingu jest szybszy i zaoszczedza roboty routerowi. Przy malej sieci i kilku wpisach moze nie ma to wielkiego znaczenia, ale lepiej zlapac dobre nawyki na przyszlosc :)
A nie odwrotnie? Podając next-hop router chyba przeszukuje raz jeszcze tablicę, żeby zobaczyć, z którego interfejsu wysłać...

horac

#6

#6 Post autor: horac » 08 sie 2013, 09:44

d0lek pisze:Podajac next-hop zamiast interfejsu proces przeszukiwania tablic routingu jest szybszy i zaoszczedza roboty routerowi. Przy malej sieci i kilku wpisach moze nie ma to wielkiego znaczenia, ale lepiej zlapac dobre nawyki na przyszlosc :)
To masz zly nawyk. Jezeli ustawisz next-hop to:

Kod: Zaznacz cały

S        10.10.10.0/24 [1/0] via 10.1.5.1
R5#show ip ro
R5#show ip route 10.10.10.1
Routing entry for 10.10.10.0/24
  Known via "static", distance 1, metric 0
  Routing Descriptor Blocks:
  * 10.1.5.1
      Route metric is 0, traffic share count is 1

R5#show ip route 10.1.5.1
Routing entry for 10.1.5.0/24
  Known via "connected", distance 0, metric 0 (connected, via interface)
  Routing Descriptor Blocks:
  * directly connected, via FastEthernet0/0
      Route metric is 0, traffic share count is 1

Jak widac, musi router zrobic rekursywne spojrzenie zeby znalesc interfejs ktorym ma wyslac pakiet.

Dlatego ustawia sie next-hop + interfejs

Kod: Zaznacz cały

S        10.10.10.0/24 [1/0] via 10.1.5.1, FastEthernet0/0
R5#
R5#show ip ro
R5#show ip route 10.10.10.1
Routing entry for 10.10.10.0/24
  Known via "static", distance 1, metric 0
  Routing Descriptor Blocks:
  * 10.1.5.1, via FastEthernet0/0
      Route metric is 0, traffic share count is 1

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#7

#7 Post autor: JulietCharlie » 08 sie 2013, 10:13

horac pisze:Jak widac, musi router zrobic rekursywne spojrzenie zeby znalesc interfejs ktorym ma wyslac pakiet.
Dlatego ustawia sie next-hop + interfejs
Czy przy domyslnie wlaczonym ip cef nie traci to na znaczeniu ?
Zgadza sie ze jest to dobry nawyk, ale imho bardziej poniewaz mamy kontrole jaka trasa kieruja routy statyczne. Pozwala to uniknac problemow w duzych i skomplikowanych srodowiskach sieciowych.
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

d0lek
rookie
rookie
Posty: 12
Rejestracja: 18 maja 2013, 21:08
Kontakt:

#8

#8 Post autor: d0lek » 08 sie 2013, 17:25

horac pisze:
d0lek pisze:Podajac next-hop zamiast interfejsu proces przeszukiwania tablic routingu jest szybszy i zaoszczedza roboty routerowi. Przy malej sieci i kilku wpisach moze nie ma to wielkiego znaczenia, ale lepiej zlapac dobre nawyki na przyszlosc :)
To masz zly nawyk.
[/code]
https://supportforums.cisco.com/docs/DOC-27825
Conclusion:
->For point to point interfaces, you can use static routes that point to the interface or to the next hop address. There is only one possible next hop and its L2 address will be used to build L2 frame.
->For multipoint/Broadcast interfaces, it is more suitable to use static routes that point to a next hop address to avoid the need for resolving every destination address to its L2 address. As you have seen above it is still possible to use static routes pointing to the interface but not a scalable solution.

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#9

#9 Post autor: JulietCharlie » 08 sie 2013, 21:00

Jak opisal horac:

next-hop + interfejs

to jest najlepszy nawyk. W wielu firmach, u providerow tez sa takie zalecenia.
Pozwala to przed wszystkim zapanowac nad rutami statycznymi, i w momencie kiedy dany interfejs padnie... albo przy zmianach configow, zeby trasy statyczne nie wymykaly sie spod kontroli.

dla przykladu:

Kod: Zaznacz cały

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Fa0/0 10.12.32.2
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

Tekla445
wannabe
wannabe
Posty: 104
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:14

#10

#10 Post autor: Tekla445 » 09 sie 2013, 12:36

Dzięki za wyjaśnienie tego tematu!
Niby prosta rzecz a można się machnąć.
Good judgement comes from experience. Experience often comes from bad judgement.

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6223
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

#11

#11 Post autor: Seba » 09 sie 2013, 13:45

Daj JEDEN (zgodnie z regulaminem) punkt za pomoc, osobie, która pomogła Twoim zdaniem najskuteczniej.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein

ODPOWIEDZ