STP: porty

Pytania dt. certyfikacji CCNA i CCDA

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
fajeczka
member
member
Posty: 23
Rejestracja: 23 mar 2016, 20:42

STP: porty

#1

#1 Post autor: fajeczka » 29 wrz 2016, 04:02

Hej

Powtarzam sobie materiały do CCNA i napotkałem takie ćwiczenie: http://images.tinypic.pl/i/00824/x6ip7lkk7037.png
Wydaje się banalne i rzeczywiście takie jest, jednak zastanowiło mnie dlaczego konfiguracja portów jaka jest przedstawiona na rysunku jest uznawana za błędną. Dlaczego AP musi być na S3 a DP na S1 a nie może być na odwrót? Jaka jest reguła która określa wybór portów alternatywnych ?

Pozdrawiam

fajeczka
member
member
Posty: 23
Rejestracja: 23 mar 2016, 20:42

Re: STP: porty

#2

#2 Post autor: fajeczka » 29 wrz 2016, 19:33

Czyli jak rozumiem STA wybiera na podstawie tych 3 zasad najpierw root porty następnie designated i resztę obsadza jako alternate ?

Proszę przeanalizuj to co napisałem niżej czy takie rozumowanie jest poprawne. Kroki odnoszą się do sytuacji z posta pierwszego.
1) Wybierany jest root bridge na podstawie priorytetu, jeżeli są równe to patrzymy na najniższy MAC adres. W naszym przypadku S2 stanie się root bridgem bo ma najniższy MAC
2) Wybieramy root porty na każdym switchu na podstawie zasad które podałeś: W tym przypadku jest to łatwe bo każdy switch jest bezpośrednio połączony z root bridgem ścieżką która ma najmniejszy koszt.
3) Porty na drugim końcu od root portów stają się designated.
4) Zostaje połączenie pomiędzy S1 i S3. Jako że koszty z obu switchy są takie same to patrzymy na MAC adresy. Jako że adres MAC S1 jest mniejszy od S3 to S1 ma pierwszeństwo w wyborze portu designated czyli fa0/1 urządzenia S1 staje się designated a pozostałe porty czyli tylko fa0/1 S3 staje się alternate portem.

Teraz druga sytuacja: Scenariusz taki:
https://gyazo.com/1397204a95c3727c1d6ff175897c95b1

1)Wybieramy root bridge: Priorytety takie same czyli najmniejszy MAC adres: SW1
2) Wybieramy root porty: Na SW2 i SW3 sprawa jest prosta bo z rootbridgem switche są połączone ścieżką z najmniejszym kosztem. Zostaje SW4. SW4 posiada 3 ścieżki z takim samym kosztem czyli patrzymy na MAC adresy urządzeń z którymi jest połączony SW3. Jako że MAC SW2 jest mniejszy od MACa SW3 to root port switcha SW4 będzie "w stronę" SW2. Jako, że są dwie ścieżki pomiędzy SW2 a SW4 o takim samym koszcie to decyduje Interfejs ID: Fa0/2 ma mniejsze ID niż Fa0/3 czyli Fa0/2 staje się rootportem switcha SW4. https://gyazo.com/6c1ce0f291a35191efc30f2835f03a35

3) Wybieramy designated porty: Drugie końce od root portów stają się automatycznie designated: https://gyazo.com/9ac0f91ff1923e006fd88a1ac2b27656. SW2 i SW3 posiadają 2 wolne ścieżki jednak ścieżka poprzez SW4 ma wyższy koszt niż ścieżka poprzez "przekątną". Koszt ścieżki do root bridga z SW2 i SW3 używając połączenia między nimi jest taki sam czyli decyduje adres MAC. SW2 ma mniejszy MAC od SW3 czyli designated port będzie po stronie SW2 https://gyazo.com/f00c7113cbf646b47304c5f8855edee2.
4) SW4 wybiera designated port: 2 ścieżki mają taki sam koszt. Decyduje MAC. Adres Mac SW2 jest mniejszy od SW3 czyli root port będzie w stronę SW2. Jako że SW2 ma MAC adres mniejszy od SW4 to Designated port będzie po stronie SW2. https://gyazo.com/8d9fb056fb0e829918646e745965762f

5) Zostaje połączenie pomiędzy SW3 i SW4. Koszty takie same czyli patrzymy na MAC adresy. SW3 ma mniejszy MAC adres od SW4 czyli desiganted będzie po stronie SW3. https://gyazo.com/8826f481691af99c244f31b359472724.
6) Resztę portów uzupełniamy jako alternate: https://gyazo.com/f87469d540c326c2563c87b1910331dc

Jeżeli jest gdzieś błąd proszę wskaż go albo jak dasz radę opisz krok po kroku jak wygląda obsadzenie portów przez STA.

Jeszcze mam takie pytanie: Jaka jest kolejność switchy przy wyborze portów? Weżmy przykładowe switche A B C D. Mac adresy są ustawione rosnąco czyli root bridgem jest A. Po wybraniu root bridga każdy switch po kolei wybiera porty tj B wybiera root port póżniej C itd, Następnie B wybiera designated, C itd. Na koniec B wybiera alternate później C itd. Czy może dzieje się to w tej samej chwili czyli równocześnie B C i D obliczają ścieżki i ustawiają porty ?

Z góry dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 146
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: STP: porty

#3

#3 Post autor: judge dredd » 30 wrz 2016, 11:21

Cześć,

Analiza tego, co napisałeś:

Sytuacja pierwsza:

AD1. Wybierany jest Root Bridge na podstawie identyfikatora (Bridge ID). Identyfikator składa się z priorytetu i mac addressu. Najpierw patrzymy na priorytety, a jeśli najniższych jest więcej, to na mac addresy. W tym przypadku S2 stanie się Root Bridge'm bo ma mniejszy Bridge ID (dzięki niższemu priorytetowi).
AD2. Zgadza się
AD3. Można tak powiedzieć, aczkolwiek one stają się "Designated" z innego powodu. O tym później.
AD4. Ogólnie tak, ale żeby być dokładnym trzeba powiedzieć, że port na switchu S1 staje się designated dlatego, że switch S1 ma niższy Bridge ID (dzięki niższemu mac addressowi).

Teraz rzecz o wybieraniu "designated portów" i "alternate portów". Ja zawsze tłumaczę to w inny sposób:

Porty "root" wybierasz siedząc na switchu - czyli patrzysz przez który port możesz wyjść ze switcha, żeby dojść najkrótszą drogą do Root Bridge'a. Natomiast porty "designated" wybierasz siedząc w "segmencie sieci" (w dzisieszych czasach jest to środek kabla łączącego switche) - tutaj patrzysz którym portem możesz wyjść z tego segmentu sieci, żeby dojść najkrótszą drogą do Root Bridge'a. Na każdym switchu masz jeden root port i w każdym segmencie sieci masz jeden designated port. Wszystkie porty, które zostaną bez roli stają się "Alternate". Możesz to też zobaczyć próbując przypisać im role - w tym przypadku dla switcha S3 wyznaczyłeś root port na G1/1, a w segmencie sieci między S1 i S3 designated port na S1-Fa0/1 - teraz rozpatrujesz jakim portem może być S3-Fa0/1. Nie może on być root portem, bo na switchu S3 jest już root port. Nie może on być designated, bo w tym segmencie sieci już jest port designated. Jedyną rolą jaka pozostaje jest "Alternate". Ja tak to rozumiem. Pojęcie "segmentu sieci" wywodzi się z dawnych czasów, kiedy często między dwoma switchami był hub i podpięte kompy. Port Designated wskazywał na najszybszą drogę do roota dla tych kompów. Teraz już takich topologii nie ma, ale pojęcie zostało.

Sytuacja druga:

AD1. Zgadza się
AD2. Zgadza się, ale chyba nie do końca. Piszę chyba, bo sam tego nie jestem pewny, a zawsze jakoś nie składa się żebym to przelabował. Pamiętam takie coś z materiałów CCNP, że jeśli jest kilka połączeń między tymi samymi switchami, to jako root port wybierany jest port o "lowest sender port number". W tym przypadku to oznacza, że port Fa0/2 na switchu SW4 staje się root portem nie dlatego, że jest niższy od Fa0/3, tylko dlatego, że jest podłączony do portu Fa0/1 switcha SW2, który jest najniższym portem spośród wszystkich, do których SW4 jest podłączony. Tutaj spore zastrzeżenie, że tego nie jestem pewny, ale wydaje się prosto to sprawdzić, tylko trzeba by polabować chwilę. Tak czy inaczej, na CCNA zdaje się Cisco ukrywa tę informację, więc jak widzisz tutaj nie ma to znaczenia i w zadaniach do CCNA nie widziałem, żeby była sytuacja, żeby to miało znaczenie. Ja to pamiętam z kursu CCNP.
AD3. Zgadza się z zastrzeżeniem tego, co pisałem wcześniej w AD3.
AD4. Ogólnie się zgadza, tylko trzeba rozumować inaczej. SW4 nie "wybiera designated portu". Siadasz w środku połączenia między SW2 i SW4 (Fa0/2-Fa0/3) i patrzysz którym portem jest bliżej do roota - jeśli tak samo, to który ze switch ma niższy Bridge ID. Dlatego port SW2-Fa0/2 staje się designated.
AD5. Zgadza się.

Jeśli chodzi o pytanie o kolejność, to w przypadku STP to się odbywa na bieżąco kiedy tylko dany switch dostanie BPDU z informacją, że ktoś inny jest Root Bridge'm, wtedy ten switch wybiera sobie root port zgodnie z obecną znajomością sytuacji. Jeśli za chwilę dostanie BPDU, że ktoś inny jest Root Bridge'm to sobie zmienia. Na zajęciach i na kursie CCNA zawsze ten proces jest przedstawiany niby w kolejności - idzie się od roota coraz dalej i nadaje role portom. Jak sobie dobrze przeanalizujesz zasady przyznawania ról portom, to zobaczysz, że w każdej chwili możesz powiedzieć jaka jest rola dowolnie wybranego portu w topologii bez konieczności nazywania wszystkich portów od roota. Przydaje się to w szczególności na egzaminie, gdzie cisco może zapytać "jaką rolę ma port taki a taki" - nie musisz wtedy śledzić całego procesu i nazywać wszystkich portów, tylko wystarczy spojrzeć na switcha, na którym jest ten port oraz na segment sieci w którym jest ten port i odpowiedzieć na pytania: "czy ten port jest rootem na tym switchu?" Jeśli tak, to pozamiatane, jeśli nie, to drugie pytanie: "czy ten port jest designated w tym segmencie sieci?" jeśli tak, to pozamiatane, jeśli nie to jest alternate.

Jeśli chodzi o RSTP, to tutaj nie mam dogłębnej wiedzy, ale kojarzę takie informacje, że nadawanie ról portom odbywa się tam "falowo" od Root Bridge'a. Czyli najpierw wybierany jest Root Bridge, a potem kolejne switche od niego ustalają role portów w jego stronę i od razu te segmenty sieci działają, a proces idzie dalej na kolejne switche. Z tego, co kojarzę jest to jedna z przyczyn, dla których RSTP działa szybciej niż STP.

Pozdro,

JD

fajeczka
member
member
Posty: 23
Rejestracja: 23 mar 2016, 20:42

Re: STP: porty

#4

#4 Post autor: fajeczka » 06 paź 2016, 15:29

Dzięki wielkie,

Bardzo mi to pomogło!

ODPOWIEDZ