Strona 1 z 2

reset switch/router do ustawien fabrycznych

: 13 lip 2018, 15:27
autor: Danielk
Witam

Czy ktoś mógłby w prosty sposób przedstawić procedurę resetowania switchy i ruterów do ustawień fabrycznych? . Zależy mi na tym bardzo, ponieważ miejsce w którym pracuje rozszerza swoją działalność i mam szanse na dodatkową pracę.

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

: 13 lip 2018, 18:16
autor: Kyniu
Tak, wiem, jestem złamasem i mendą, i to powiedziawszy i tak napiszę co następuje JAK NIE UMIESZ TEGO WYSZUKAĆ W GOOGLE TO NIE JEST TO PRACA DLA CIEBIE. Zostaw ją innym.

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

: 13 lip 2018, 18:36
autor: Danielk
Masz racje, umiem to wyszukać. Problem jest tego typu, wole polegać na wiedzy użytkowników tego forum niż na pierwszej lepszej stronie z Gogola. Szef wie o moim poziomie wiedzy, ale chce mi dać szanse- czy to żle, że się zapytałem o tak banalną dla Ciebie sprawę ?. Mamy sprzęt Cisco z różnych firm, więc wole mieć pewność, że robie coś dobrze i nie stracę pracy, bo zostawię jakieś nieskasowane informacje.Oceniaj mnie jak chcesz, masz do tego prawo.Dla twojej informacji powiem, że jestem na 1 semestrze kursu przygotowującego do certyfikatu CCNA - także robie coś, co poszerzy moją wiedzę

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

: 13 lip 2018, 18:57
autor: Kyniu
GDYBYŚ !!! skorzystał z google, to wiedziałbyś, że:
1. nie ma jednej wspólnej metody dla wszystkich urządzeń Cisco
2. korzystając z instrukcji na cisco.com korzystasz z najlepszych dostępnych dokumentacji stworzonych do tego celu
3. ludzie na tym forum też czerpią swoją wiedzę z dokumentacji na cisco.com
4. to forum ma archiwum

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

: 13 lip 2018, 19:07
autor: Danielk
Skorzystam z Cisco.com, jak mówisz i przeszukam archiwum. Tylko się więcej nie denerwuj i nie stresuj moją niewiedzą! Dzięki

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

: 13 lip 2018, 19:34
autor: Kyniu
Danielk pisze:
13 lip 2018, 19:07
Tylko się więcej nie denerwuj i nie stresuj moją niewiedzą!
Lenistwem, nie niewiedzą. Lenistwem.

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

: 13 lip 2018, 19:45
autor: Danielk
haha można i tak to nazwać. Właśnie próbuje zresetować ruter serii 1941 mam jeszcze w domu model 1841 i switche 2950 i 3550. Inne modele będę musiał sprawdzać na stronie Cisco w pracy na bieżąco. Jaką komendą byś zweryfikował, czy urządzenie zostało pomyślnie zresetowane?

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

: 14 lip 2018, 08:02
autor: seba766
To może bez obrażania.

Sprawdź:
sh run < powinien Ci zwrócić jedynie defaultowe wartości, możesz zawsze to zweryfikować z poprzednią konfiguracją
i na switchach sprawdź czy vlan.dat jest wyczyszczony

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

: 14 lip 2018, 14:38
autor: Danielk
Dzięki za podpowiedz sprawdzałem też sh version <
Łatwo jest przyklepać Łatkę lenia, ale jak ma się 4-miesięczne dziecko i pojawia się nowe wyzwanie w pracy- tylko i wyłącznie resetowanie sprzętu- to zależy mi tylko na czasie, bo mam go ilość limitowaną.

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

: 15 lip 2018, 13:47
autor: Danielk
Po resecie Switcha 3550 wyświetlają się takie parametry:

Switch#show interface fastethernet0/1
FastEthernet0/1 is down, line protocol is down (notconnect)
Hardware is Fast Ethernet, address is 000e.d7a9.5701 (bia 000e.d7a9.5701)
MTU 1500 bytes, BW 10000 Kbit, DLY 1000 usec,
reliability 255/255, txload 1/255, rxload 1/255
Encapsulation ARPA, loopback not set
Keepalive set (10 sec)
Auto-duplex, Auto-speed, media type is 10/100BaseTX
input flow-control is off, output flow-control is unsupported
ARP type: ARPA, ARP Timeout 04:00:00
Last input never, output never, output hang never
Last clearing of "show interface" counters never
Input queue: 0/75/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0
Queueing strategy: fifo
Output queue: 0/40 (size/max)
5 minute input rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
5 minute output rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
0 packets input, 0 bytes, 0 no buffer
Received 0 broadcasts (0 multicasts)
0 runts, 0 giants, 0 throttles
0 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored
0 watchdog, 0 multicast, 0 pause input
0 input packets with dribble condition detected
0 packets output, 0 bytes, 0 underruns


Switch#show run
Building configuration...

Current configuration : 2114 bytes
!
version 12.2
no service pad
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname Switch
!
!
no aaa new-model
ip subnet-zero
!
!
!
!
!
!
spanning-tree mode pvst
spanning-tree extend system-id
!
vlan internal allocation policy ascending
!
!
!
interface FastEthernet0/1
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/2
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/3
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/4
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/5
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/6
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/7
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/8
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/9
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/10
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/11
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/12
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/13
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/14
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/15
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/16
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/17
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/18
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/19
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/20
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/21
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/22
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/23
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/24
switchport mode dynamic desirable
!
interface GigabitEthernet0/1
switchport mode dynamic desirable
!
interface GigabitEthernet0/2
switchport mode dynamic desirable
!
interface Vlan1
no ip address
shutdown
!
ip classless
ip http server
ip http secure-server
!
!
control-plane
!
!
line con 0
line vty 5 15
!
end


Switch#show vlan

VLAN Name Status Ports
---- -------------------------------- --------- -------------------------------
1 default active Fa0/1, Fa0/2, Fa0/3, Fa0/4
Fa0/5, Fa0/6, Fa0/7, Fa0/8
Fa0/9, Fa0/10, Fa0/11, Fa0/12
Fa0/13, Fa0/14, Fa0/15, Fa0/16
Fa0/17, Fa0/18, Fa0/19, Fa0/20
Fa0/21, Fa0/22, Fa0/23, Fa0/24
Gi0/1, Gi0/2
1002 fddi-default act/unsup
1003 token-ring-default act/unsup
1004 fddinet-default act/unsup
1005 trnet-default act/unsup

VLAN Type SAID MTU Parent RingNo BridgeNo Stp BrdgMode Trans1 Trans2
---- ----- ---------- ----- ------ ------ -------- ---- -------- ------ ------
1 enet 100001 1500 - - - - - 0 0
1002 fddi 101002 1500 - - - - - 0 0
1003 tr 101003 1500 - - - - - 0 0
1004 fdnet 101004 1500 - - - ieee - 0 0
1005 trnet 101005 1500 - - - ibm - 0 0

Remote SPAN VLANs
------------------------------------------------------------------------------


Primary Secondary Type Ports
------- --------- ----------------- --------

Zastanawia mnie informacja:

interface FastEthernet
switchport mode dynamic desirable
!
dlaczego jest switchport mode jaka powinna być wartość po resecie switcha?

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

: 15 lip 2018, 13:53
autor: Danielk
jakie pliki powinienem usunąć?
Switch#dir flash:
Directory of flash:/

2 -rwx 19563 Jan 4 2011 10:55:12 +00:00 POST-BACKUP.cfg
3 -rwx 5960 Mar 1 1993 00:05:01 +00:00 running-config
90 drwx 128 Mar 21 1993 00:05:23 +00:00 c3550-ipbasek9-mz.122-44.SE6
7 -rwx 5736 Mar 1 1993 05:06:37 +00:00 statup-conf
86 -rwx 16953 Mar 19 1993 16:02:02 +00:00 3June2010.cfg
9 -rwx 19379 Jan 4 2011 10:09:46 +00:00 PRE-BACKUP.cfg
10 drwx 192 Feb 24 1994 23:09:20 +00:00 crashinfo_ext
8 -rwx 350 Jan 1 1970 00:08:12 +00:00 system_env_vars
11 -rwx 19589 Feb 5 1994 21:43:04 +00:00 config.old
18 -rwx 0 Jan 1 1970 00:08:12 +00:00 env_vars
14 drwx 192 Mar 1 1993 00:00:10 +00:00 crashinfo

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

: 15 lip 2018, 19:57
autor: Danielk
Znalezione i chyba wyjaśniona kwestia switchportu

https://learningnetwork.cisco.com/thread/69173

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

: 16 lip 2018, 09:16
autor: seba766
Co do plików to zweryfikuj ich zawartość, jak dla mnie to tutaj jest całkiem sporo backupowych konfiguracji

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

: 16 lip 2018, 13:51
autor: judge dredd
Dla sprzętów, których modele podałeś jest jeden banalny sposób na sprawdzenie, czy masz czystą konfigurację. Po reloadzie albo włączeniu urządzenia, jak już przelecą wszystkie komunikaty bootowania pojawia się komunikat w stylu:

Would you like to enter initial configuration? [yes/no]

I czeka co naciśniesz. To oznacza, że sprzęt ma defaultową konfigurację. Na routerach to wszystko, a na switchu dodatkowo nie powinno być na flashu pliku vlan.dat, bo jest to baza vlanów utrzymywana niezależenie od konfiguracji bieżącej/startowej. Z listy plików, którą podałeś powyżej ja bym wywalił to:

Kod: Zaznacz cały

 2 -rwx 19563 Jan 4 2011 10:55:12 +00:00 POST-BACKUP.cfg
 3 -rwx 5960 Mar 1 1993 00:05:01 +00:00 running-config
 7 -rwx 5736 Mar 1 1993 05:06:37 +00:00 statup-conf
86 -rwx 16953 Mar 19 1993 16:02:02 +00:00 3June2010.cfg
 9 -rwx 19379 Jan 4 2011 10:09:46 +00:00 PRE-BACKUP.cfg
10 drwx 192 Feb 24 1994 23:09:20 +00:00 crashinfo_ext
11 -rwx 19589 Feb 5 1994 21:43:04 +00:00 config.old
14 drwx 192 Mar 1 1993 00:00:10 +00:00 crashinfo
Pozdrawiam!

JD

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

: 16 lip 2018, 19:09
autor: Danielk
Dzięki bardzo, jak można skasować pojedyncze pliki z flashu?