Praktyki w Cisco

praca itp

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Matt
member
member
Posty: 43
Rejestracja: 26 paź 2010, 17:50
Lokalizacja: Warszawa

Praktyki w Cisco

#1

#1 Post autor: Matt » 20 gru 2010, 20:16

Ja niestety nie spróbuje bo za dużo jeszcze zajęć na uczelni, ale może ktoś będzie zainteresowany:
"Zapraszamy studentów ostatnich lat studiów do aplikowania na 12-miesięczne płatne praktyki w Cisco Polska na stanowiska:

LAB ADMIN INTERN
PARTNER SE INTERN
INTERN DATA ANALYST
Praktyki rozpoczynają się w lutym 2011"

http://www.netacadadvantage.com/pl/section5.htm

Awatar użytkownika
domin
wannabe
wannabe
Posty: 846
Rejestracja: 15 lip 2005, 20:04
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#2

#2 Post autor: domin » 20 gru 2010, 20:50

Może na początek zdefiniujmy końcowe lata studiów... 5 rok tylko?
.ılı..ılı.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4023
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#3

#3 Post autor: lbromirs » 20 gru 2010, 23:03

domin pisze:Może na początek zdefiniujmy końcowe lata studiów... 5 rok tylko?
4/5 rok. W trakcie praktyk trzeba być/pozostać studentem.

jachu_87
CCIE
CCIE
Posty: 100
Rejestracja: 22 cze 2010, 16:27

#4

#4 Post autor: jachu_87 » 20 gru 2010, 23:30

Tzn. że jak jestem studentem 5 roku to przez cały okres trwania praktyk muszę zachować status studenta?

Awatar użytkownika
domin
wannabe
wannabe
Posty: 846
Rejestracja: 15 lip 2005, 20:04
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#5

#5 Post autor: domin » 20 gru 2010, 23:42

lbromirs pisze:
domin pisze:Może na początek zdefiniujmy końcowe lata studiów... 5 rok tylko?
4/5 rok. W trakcie praktyk trzeba być/pozostać studentem.
A macie uwzględnioną niedawną reformę szkolnictwa wyższego o ile można to tak nazwać? Chodzi mi o system boloński i to, że ze nie ma już ładnych jednolitych studiów magisterskich - tylko wpierw 6/7 semestrowe studia inżynierskie, a potem 3/4 semestrowe studia magisterskie. Więc ktoś kto jest na 4 roku (7 semestr), zdaje inżyniera to od razu się rekrutuje na studia mgr, więc praktycznie nie ma jak tego roku na praktykę sobie skołować (mógłby np rekrutować się dopiero za rok na mgr i wtedy móc się wam poświęcić, ale nie będzie mieć statusu studenta). W praktyce zostaje więc 5 rok.
.ılı..ılı.

Awatar użytkownika
barts
wannabe
wannabe
Posty: 186
Rejestracja: 10 gru 2009, 18:30

#6

#6 Post autor: barts » 20 gru 2010, 23:52

a gdzie widełki? ;)

Awatar użytkownika
bigboss
CCIE
CCIE
Posty: 757
Rejestracja: 08 mar 2004, 11:03
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa
Kontakt:

#7

#7 Post autor: bigboss » 21 gru 2010, 07:45

barts pisze:a gdzie widełki? ;)
Jakoś się tam kandydat dogada i zapłaci, ile może, za tę wspaniałą oportunicję, przecież taka fajna firma jak Cisco nie zedrze z niego skóry. :P
Pozdrawiam z Wrocławia (no dobra, teraz z Wawy) - Mariusz @@@ Linkedin - zapraszam: http://pl.linkedin.com/in/trojanowski

tomiabc
wannabe
wannabe
Posty: 148
Rejestracja: 07 paź 2010, 14:51

#8

#8 Post autor: tomiabc » 21 gru 2010, 10:36

kiepsko, nie zrobię sobie roku przerwy, żeby załapać się na staż w cisco. Staże dla studentów powinny trwać trzy miesiące (lipiec-sierpień-wrzesień).

Pozdrawiam

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4023
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#9

#9 Post autor: lbromirs » 21 gru 2010, 10:38

tomiabc pisze:kiepsko, nie zrobię sobie roku przerwy, żeby załapać się na staż w cisco. Staże dla studentów powinny trwać trzy miesiące (lipiec-sierpień-wrzesień).

Pozdrawiam
Próbowaliśmy to zrobić, niczym dobrym się to generalnie nie kończy. Za mało czasu żeby wejść w tematy którymi można zająć się na poważnie i akurat pora gdy na spotkania z klientami też ciężko się wybrać.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4023
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#10

#10 Post autor: lbromirs » 21 gru 2010, 10:40

domin pisze:
lbromirs pisze:
domin pisze:Może na początek zdefiniujmy końcowe lata studiów... 5 rok tylko?
4/5 rok. W trakcie praktyk trzeba być/pozostać studentem.
A macie uwzględnioną niedawną reformę szkolnictwa wyższego o ile można to tak nazwać? Chodzi mi o system boloński i to, że ze nie ma już ładnych jednolitych studiów magisterskich - tylko wpierw 6/7 semestrowe studia inżynierskie, a potem 3/4 semestrowe studia magisterskie. Więc ktoś kto jest na 4 roku (7 semestr), zdaje inżyniera to od razu się rekrutuje na studia mgr, więc praktycznie nie ma jak tego roku na praktykę sobie skołować (mógłby np rekrutować się dopiero za rok na mgr i wtedy móc się wam poświęcić, ale nie będzie mieć statusu studenta). W praktyce zostaje więc 5 rok.
"Jesteśmy normalni. Nie będzie żadnych udziwnień." :)

Osoba zatrudniona na stanowisku interna ma posiadać status studenta przez cały czas okres trwania (rok, maksymalnie półtorej). Zaangażowanie czasowe jest do ustalenia, ale w przypadku akurat osoby którą ja mam się zajmować (Lab intern) to raczej maksymalny dla interna zakres tygodnia czyli 4 dni, mniej po prostu nie ma sensu. Pozostali rekruterzy mogą zdefiniować dowolne inne warunki brzegowe.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4023
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#11

#11 Post autor: lbromirs » 21 gru 2010, 10:46

barts pisze:a gdzie widełki? ;)
Nie ma widełek, są reguły zatrudnienia w zależności od kwalifikacji. Intern otrzymuje laptopa i komórkę służbową i około 3k PLN netto miesięcznie. W którą stronę pójdzie 'około' (a może pójść) zależy od dwóch rzeczy: wiedzy "na wejściu" i zaangażowania w pracę oraz zakresu godzinowego w tygodniu, który dana osoba może poświęcić firmie.

Do tej pory osoby zatrudnione na tym stanowisku radziły sobie jakoś równolegle ze studiami, a i my w krytycznych momentach byliśmy bardzo wyrozumiali.

Z drugiej strony nie chcemy nikogo zmuszać, jeśli to zła oferta to myślę, że można ją po prostu zignorować.

tomiabc
wannabe
wannabe
Posty: 148
Rejestracja: 07 paź 2010, 14:51

#12

#12 Post autor: tomiabc » 21 gru 2010, 11:09

heeh :) ktoś na pewno się znajdzie, pytanie tylko czy będzie to ktoś z poza Warszawy.

Staże/praktyki studenckie nie są po to, żeby student miał coś konkretnego zrobić tak na poważnie.

Staże studenckie powinny umożliwić pracodawcy sprawdzenie predyspozycji do tej pracy. Chodzi przede wszystkim o umiejętność porozumiewania się i umiejętność uczenia się.
Kasa i firmowa komóra ma w tym momencie małe znaczenie.

Staż powinien odbywać się po 4 roku studiów i trwać przez 3 miesiące letnie. Po zakończonym stażu pracodawca ocenia studenta i ewentualnie wpisuje go na listę kandydatów do przyszłego zatrudnienia. Student wraca na studia, broni tytułu magistra i jeżeli dalej jest zainteresowany pracą w danej firmie - zaczyna pracę w lipcu zaraz po obronie (zakładamy, że do Cisco idą tylko najlepsi ;))

Z opisu wynika, że Cisco nie szuka stażystów/praktykantów tylko zwykłych niedoświadczonych pracowników na roczny kontrakt i wymaganie od nich statusu studenta jest delikatnie mówiąc dziwne.

Tak to powinno wyglądać w teorii. Wiem, że to trudno zorganizować, bo wakacje, bo urlopy, bo kto się ma tymi stażystami zajmować i co oni mają robić. Dlatego, tak mało firm organizuje porządne staże studenckie. Ale czy taka korporacja jak Cisco nie da rady?

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
barts
wannabe
wannabe
Posty: 186
Rejestracja: 10 gru 2009, 18:30

#13

#13 Post autor: barts » 21 gru 2010, 11:14

lbromirs pisze:
barts pisze:a gdzie widełki? ;)
Nie ma widełek, są reguły zatrudnienia w zależności od kwalifikacji. Intern otrzymuje laptopa i komórkę służbową i około 3k PLN netto miesięcznie.
(...)
moje pytanie było oczywiście z przymrużeniem oka, ale fajnie, że napisałeś.
Osobiście uważam, że jak na praktyki to oferujecie naprawdę dobre warunki, nawet bardzo dobre.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4023
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#14

#14 Post autor: lbromirs » 21 gru 2010, 11:20

tomiabc pisze:heeh :) ktoś na pewno się znajdzie, pytanie tylko czy będzie to ktoś z poza Warszawy.
Szukamy zdecydowanie raczej kogoś *z* Warszawy. Chociaż do tej pory dojazd i mieszkanie w tygodniu w Wawie też nie były problemem.
tomiabc pisze:Staże/praktyki studenckie nie są po to, żeby student miał coś konkretnego zrobić tak na poważnie.
Nic takiego nie jest nigdzie jak rozumiem napisane. Szukamy stażystów. Nic nie obiecujemy.
tomiabc pisze:Staż powinien odbywać się po 4 roku studiów i trwać przez 3 miesiące letnie. Po zakończonym stażu pracodawca ocenia studenta i ewentualnie wpisuje go na listę kandydatów do przyszłego zatrudnienia. Student wraca na studia, broni tytułu magistra i jeżeli dalej jest zainteresowany pracą w danej firmie - zaczyna pracę w lipcu zaraz po obronie (zakładamy, że do Cisco idą tylko najlepsi ;))

Z opisu wynika, że Cisco nie szuka stażystów/praktykantów tylko zwykłych niedoświadczonych pracowników na roczny kontrakt i wymaganie od nich statusu studenta jest delikatnie mówiąc dziwne.
No właśnie. Więc rozumiem że nie jesteś zainteresowany, dziękujemy.
tomiabc pisze:Tak to powinno wyglądać w teorii. Wiem, że to trudno zorganizować, bo wakacje, bo urlopy, bo kto się ma tymi stażystami zajmować i co oni mają robić. Dlatego, tak mało firm organizuje porządne staże studenckie. Ale czy taka korporacja jak Cisco nie da rady?
A tomiabc nie da rady?

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1690
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#15

#15 Post autor: Wojtachinho » 21 gru 2010, 12:00

Kurde koledzy kilka postów wcześniej, po pierwsze jest to amerykańska firma i taka maja kulturę organizacyjna a nie inną.

Jeżeli nie potraficie się dostosować (a branża IT wymaga dużej elastyczności) idźcie to TESCO układać mrożonki na dobrych półkach, gdyż tak się dobrze składa jak ostatnio szukałem pierogów to znalazłem mój obiad tam gdzie nie powinien być :)

Pozdrawiam.
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

ODPOWIEDZ