Praca w Niemczech

praca itp

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
sebu
CCIE / Instruktor CNAP
CCIE / Instruktor CNAP
Posty: 842
Rejestracja: 03 cze 2005, 02:08
Lokalizacja: Warsaw, Poland
Kontakt:

Praca w Niemczech

#1

#1 Post autor: sebu » 06 sty 2006, 15:24

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w szukaniu pracy/praktyk za naszą zachodnią granicą? Interesuje mnie też załatwianie formalności związanych z pozwoleniem na pracę/praktyki. Chodzi głównie o sezon wakacyjny, czyli nie na stałe. Linki mile widziane.
Jesteś ambitnym inżynierem i szukasz ciekawych projektów? Zapraszamy do współpracy w ramach NetFormers (stałej i projektowej). Info na PRV.

Work: http://netformers.pl
Linked-in: http://www.linkedin.com/in/strzelak

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1430
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

#2

#2 Post autor: drake » 06 sty 2006, 17:33

Tak, pracowalem 2 x wakacje ostatnio. Generalnie najlepiej znalezc samemu pracodawce i poprosic, zeby zaniosl papiery twoje do Arbeitsamtu, wypelnil formularz i sie zaczyna..... Z tego urzedu pracy do Krajowego urzedu pracy w Bonn, stamtad do Warszawy, z Warszawy do twojej skrzynki pocztowej. WIec (moje doswiadczenie), zebys zdazyl zaczac prace od lipca, znaleziony pracodawca powinien dokumenty zaniesc do Arbeitsamtu juz w lutym, bo cala procedura trwa ok 3 miesiecy (a czasami gina.... po drodze papiery i dluzej..., po czym np po kilku telefonach dochodza np. w 3 dni). Taka jest rzeczywistosc, ale jak ktos chce to znajdzie :) Ostatnio wyslalem lekko ponad 300 maili, dostalem 3 odpowiedzi. Tak wiec nie jest lekko, zalezy jeszcze jaki rodzaj pracy chcesz wykonywac - jezeli sezonowa, typu restauracje, hotele, budowy... to sadze ze nie powinienes miec problemu, ale juz najwyzszy czas o tym myslec.

Chcialbym w tym miejscu nieco rozszerzyc pytanie i skierowac je do forumowiczow - CCNA, CCNP, CCIE ktorzy byc moze pracuja juz w Niemczech - czy latwo zalapac prace z nieduzym doswiadczeniem (np. 6-8 miesiecy u ISP) i certem CCNP ? Jakie sa realia pracy w sieciach w Niemczech ?? Pjeter, chyba wspominales cos nt. kumpla CCIE z Niemiec..... moze jakies male info??

Pozdrawiam,
Piotrek K.
Never stop exploring :)

Awatar użytkownika
sebu
CCIE / Instruktor CNAP
CCIE / Instruktor CNAP
Posty: 842
Rejestracja: 03 cze 2005, 02:08
Lokalizacja: Warsaw, Poland
Kontakt:

#3

#3 Post autor: sebu » 07 sty 2006, 00:03

drake pisze:Tak wiec nie jest lekko, zalezy jeszcze jaki rodzaj pracy chcesz wykonywac - jezeli sezonowa, typu restauracje, hotele, budowy...
no bez jaj... instruktor CNAP na budowe... LOL
chodzi mi o robote w branzy, choc przy okresie < 3 mies, raczej w gre wchodza praktyki...
Jesteś ambitnym inżynierem i szukasz ciekawych projektów? Zapraszamy do współpracy w ramach NetFormers (stałej i projektowej). Info na PRV.

Work: http://netformers.pl
Linked-in: http://www.linkedin.com/in/strzelak

pjeter
CCIE
CCIE
Posty: 1391
Rejestracja: 17 lis 2003, 17:29

#4

#4 Post autor: pjeter » 07 sty 2006, 01:54

drake pisze:Pjeter, chyba wspominales cos nt. kumpla CCIE z Niemiec..... moze jakies male info?
Nie da rady. Probowalem go namowic do poczytania forum, ale go to nie interesuje, a ja
nie moge sie wypowiadac w czyims imieniu. Nie mam pojecia o pracy w DE.

PJ

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1430
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

#5

#5 Post autor: drake » 07 sty 2006, 14:38

dzieki, szkoda :wink: sebu, PM
Never stop exploring :)

kurđ
wannabe
wannabe
Posty: 217
Rejestracja: 13 kwie 2005, 07:15
Lokalizacja: München
Kontakt:

#6

#6 Post autor: kurđ » 10 sty 2006, 12:30

Od kilku lat pracuje w Niemczech, jako administrator systemow Windows. Obecnie przejmuje rowniez opieke nad aktywnymi komponentami sieci, wszystko CISCO.

Z kilkumiesiecznym doswiadczeniem to bedzie Ci ciezko cos zlapac, choc jesli masz co najmniej CCNP moze Cie sie poszczescic. CCIE raczej nie sa zatrudniani na stale, z reguly pracuja jako freelancers.

Realia pracy zaleza oczywiscie od firmy, na brak zajecia raczej nie mozna nazekac no i z reguly sprzet jest porzadnej jakosci i relatywnie nowy.
[/center]
MfG
Kurđ
[CCNA+W][CCNP][MCSE 2000/2003+M+S][MCTS][MCITP Ex2010]
Windowsinfo

Awatar użytkownika
karmazynowy
wannabe
wannabe
Posty: 82
Rejestracja: 11 gru 2005, 19:58
Lokalizacja: Radom

#7

#7 Post autor: karmazynowy » 11 sty 2006, 09:54

Sebu na budowie w Niemczech lub w Angli zarobisz wiecej niz tutaj bedac instruktorem i odbywajac praktyke, wiec to raczej nie sa jaja. Pozatym nie dziw sie koledze poniewaz nie uscisliles o jaka prace ci chodzi. Sam pracowalem w Angli fizycznie zarabiajac na kursy i certy.

Pozdro

Awatar użytkownika
marcins
Site Admin
Site Admin
Posty: 3181
Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Kontakt:

#8

#8 Post autor: marcins » 11 sty 2006, 13:51

dam sticki ;)

Insomnia
wannabe
wannabe
Posty: 717
Rejestracja: 22 wrz 2004, 12:43

#9

#9 Post autor: Insomnia » 19 lip 2006, 09:16

znacie odpowiednik jobpilot w niemczech?
do tego jeszcze jakis portal z cenami nieruchomosci ale po zachodniej stronie.

Awatar użytkownika
balam
wannabe
wannabe
Posty: 974
Rejestracja: 21 cze 2006, 16:27
Lokalizacja: Warszawa

#10

#10 Post autor: balam » 19 lip 2006, 16:42

Insomnia pisze:znacie odpowiednik jobpilot w niemczech?
Poszukaj sobie na jobs.de, jobpilot czyli monster.de tez dziala.

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1430
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

#11

#11 Post autor: drake » 07 wrz 2006, 23:35

Ano wlasnie, kontynuuje watek, jako ze aktualnie szukam pracy w DE. Generalnie trzeba pouczac niemcow z agencji rekrutacyjnych, ze polskim specjalistom niemcy wydaja najwiecej pozwolen na prace w calej EU (ba! nawet w Szwajcarii mozemy juz pracowac), a caly proces trwa ok 1 miesiaca i jest inicjowany przez pracodawce, ktory zanosi wniosek do Arbeitsamtu (Agentur für Arbeit). Niektorzy, nawet z duzych agencji, tego niestety nie wiedza. Druga sprawa - troche lipa ze zaczyna sie robic w DE jak w PL, czyli informatyk od wszystkiego, najlepiej 8 jezykow programowania, ccie, security roznych producentow, 5-10 lat doswiadczenia, a jeszcze jak storage to bedzie gucio.... Idiotyzm totalny. Ale moze sa jeszcze rozsadni, czesc ofert pewnie jak wszedzie pisana na wyrost, tylko zastanawia mnie po co... Takie oferty sa niestety pisane przez ludzi z HR bez pojecia co jest piec, wiec nie nalezy sie zrazac, tylko atakowac ;)

A swoja strona, jesli ktos rezyduje w DE /lub firmie zwiazanej z DE/ i wie o jakichs fajnych wakatach zwiazanych z Cisco, to polecam swoja osobe i prosze o kontakt.

Tyle z frontu, niebawem ciag dalszy... jak sie troche zacznie dziac :)
Never stop exploring :)

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6223
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

#12

#12 Post autor: Seba » 07 wrz 2006, 23:45

drake pisze: A swoja strona, jesli ktos rezyduje w DE /lub firmie zwiazanej z DE/ i wie o jakichs fajnych wakatach zwiazanych z Cisco, to polecam swoja osobe i prosze o kontakt.
Mam znajomych w Cisco w DE oraz Deutsche Telekom (chyba T-Systems) i nawet sobie chwalili...
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1430
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

#13

#13 Post autor: drake » 02 paź 2006, 15:31

Przyszedl mi e-mail, moze ktos bedzie zainteresowany, wymagana znajomosc j.niem.

Pozdrawiam i zycze powodzenia aplikujacym.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hi,

I have available both IP Network Design and 2nd / 3rd Line IP Network Support roles in Frankfurt, Germany. For these roles, fluent German language skills are essential. Please let me know your interest and attach your current CV / contact number. I will then contact you to discuss the roles in more detail.

Please feel free to pass this information onto colleagues who also might be interested.

I look forward to your response.

Kind Regards,
Richard

Richard Mason
Consultant
Darwin Recruitment
Tel - +44 1277 637 971
Fax - +44 1277 636 244
Mob - +44 7957 105 180
richard.mason@darwinrecruitment.com

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Never stop exploring :)

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1430
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

Telekomy oraz ISP w Niemczech

#14

#14 Post autor: drake » 09 lis 2006, 18:52

Link dla poszukujacych pracy w DE: breitbandanbieter


good luck
:)
Never stop exploring :)

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1430
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

#15

#15 Post autor: drake » 04 cze 2008, 23:57

Jakby ktos szukal.... w Monachium cisco aktualnie szuka ludzi: CSE

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

ODPOWIEDZ