Praca bez studiów

praca itp

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Antuu
fresh
fresh
Posty: 2
Rejestracja: 26 lis 2017, 12:35

Praca bez studiów

#1

#1 Post autor: Antuu » 26 lis 2017, 12:39

Witam
Jestem uczniem ostatniej klasy technikum o profili technik informatyk, najbardziej zainteresowały mnie wlasnie sieci i wszystko co z nimi zwiazane jednak wiem ze studia na dobrej uczelni moga byc dla mnie problemem, przy okazji szkoly zrobilem kurs Cisco It Essentials co prawda gowno warty ale system nauczania akademii bardzo mi się spodobal. Mam wiec pytanie czy po mojej szkole po uzyskaniu certyfikatu CCNA są realne szanse na zdobycie pracy ?

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 523
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

Re: Praca bez studiów

#2

#2 Post autor: freel4ncer » 26 lis 2017, 14:48

Wszystko jest mozliwe , inna kwestia jak bardzo prawdopodobne :D ja nie mam studiow skonczonych co nie przeszkadza mi byc seniorem w duzym amerykanskim korpo . Ale zaczynalem od kladzenia kabli i odkurzania podlogi na nockach jako technik w DC :P

rafu_007
rookie
rookie
Posty: 12
Rejestracja: 15 maja 2017, 05:29
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Praca bez studiów

#3

#3 Post autor: rafu_007 » 26 lis 2017, 22:03

Studia akurat w IT nie są żadnym wyznacznikiem. Rekruterzy bardziej będą patrzeć pod kątem zdobytych certyfikatów, gdzie wcześniej pracowałeś niż ukończonej szkoły.
Także z CCNA spokojnie znajdziesz pracę, ale nastaw się na 1 linię/ helpdesk. Każdy od czegoś zaczynał :)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
art
wannabe
wannabe
Posty: 401
Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25

Re: Praca bez studiów

#4

#4 Post autor: art » 27 lis 2017, 07:55

Z robotą nie powinno być problemu ale IMHO zrób studia (wystarczą zaoczne). Będzie Ci na początku ciężko, bo robota i studia ale nigdy nie wiesz kiedy Ci się one przydadzą.
Ups I switched again =)

misiu55
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 20 kwie 2017, 15:14

Re: Praca bez studiów

#5

#5 Post autor: misiu55 » 27 lis 2017, 14:58

Patrząc po moich doświadczeniach:
Pracę powinieneś znaleźć, patrz na to co będziesz robił a nie tylko na pieniądze. Warto przenieść się do większego miasta.
Czy warto robić dodatkowe studia zaoczne - ja robię. Brak mi motywacji, nie widzę trochę w tym sensu ale staram się dociągnąć to do końca. Brak studiów może być w przyszłości przeszkodą w zdobyciu pracy czy awansu

tanthil
wannabe
wannabe
Posty: 55
Rejestracja: 20 gru 2011, 12:18

Re: Praca bez studiów

#6

#6 Post autor: tanthil » 28 lis 2017, 14:48

W polsce do pracy w duzych korpo (np IBM) sa potrzebne (oczywiscie nie do roboty jako takiej), lecz dzieki temu ze ukonczyles min licencjata 30% wyplaty jest finansowane z funduszy unijnych (lub pochodnych) a reszta z korpo. Wiec korpo nie musi placic 30% ze swojej kieszeni.

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 523
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

Re: Praca bez studiów

#7

#7 Post autor: freel4ncer » 28 lis 2017, 14:59

tanthil pisze:
28 lis 2017, 14:48
W polsce do pracy w duzych korpo (np IBM) sa potrzebne (oczywiscie nie do roboty jako takiej), lecz dzieki temu ze ukonczyles min licencjata 30% wyplaty jest finansowane z funduszy unijnych (lub pochodnych) a reszta z korpo. Wiec korpo nie musi placic 30% ze swojej kieszeni.
Chcesz mi powiedziec ze kazde korpo dostaje 30% kosztow pracownika z Unii bo ten ma wyzsze ? jakos neichce mi sie w to wierzyc

tanthil
wannabe
wannabe
Posty: 55
Rejestracja: 20 gru 2011, 12:18

Re: Praca bez studiów

#8

#8 Post autor: tanthil » 28 lis 2017, 15:10

nie wiem czy kazde ale IBM pewnie tez Atos i kilku wiekszych tak ma. Taki dodatkowy papierek doloaczony do umowy o prace ktory stoi ze 30% podstawowej wyplaty pochodzi z unii.

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 523
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

Re: Praca bez studiów

#9

#9 Post autor: freel4ncer » 28 lis 2017, 15:18

tanthil pisze:
28 lis 2017, 15:10
nie wiem czy kazde ale IBM pewnie tez Atos i kilku wiekszych tak ma. Taki dodatkowy papierek doloaczony do umowy o prace ktory stoi ze 30% podstawowej wyplaty pochodzi z unii.
Ciekawe pierwszy raz o tym slysze i nie znam nikogo kto by taki papierek dostawal .

koziol
member
member
Posty: 30
Rejestracja: 14 mar 2013, 18:02

Re: Praca bez studiów

#10

#10 Post autor: koziol » 28 lis 2017, 15:47

tanthil pisze:
28 lis 2017, 15:10
nie wiem czy kazde ale IBM
Nieaktualne odkad stracili dofinansowanie
tanthil pisze:
28 lis 2017, 15:10
pewnie tez Atos i kilku wiekszych tak ma.
Atos nie ma

tanthil
wannabe
wannabe
Posty: 55
Rejestracja: 20 gru 2011, 12:18

Re: Praca bez studiów

#11

#11 Post autor: tanthil » 28 lis 2017, 16:01

o, no prosze nie wiedzialalem ( mam dane sprzed kilku lat :( ), ale mimo wszytko takie dotacje sa mozliwe

Awatar użytkownika
toczyskik
wannabe
wannabe
Posty: 282
Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Praca bez studiów

#12

#12 Post autor: toczyskik » 29 lis 2017, 08:53

Antuu pisze:
26 lis 2017, 12:39
Witam
Jestem uczniem ostatniej klasy technikum o profili technik informatyk, najbardziej zainteresowały mnie wlasnie sieci i wszystko co z nimi zwiazane jednak wiem ze studia na dobrej uczelni moga byc dla mnie problemem, przy okazji szkoly zrobilem kurs Cisco It Essentials co prawda gowno warty ale system nauczania akademii bardzo mi się spodobal. Mam wiec pytanie czy po mojej szkole po uzyskaniu certyfikatu CCNA są realne szanse na zdobycie pracy ?
Hej,

Masz szanse i to jak najbardziej. W sieciach liczy się bardziej wiedza i certy niż studia. Ja osobiście ukończyłem szkolę policealną o specjalizacji sieci komputerowe. Później byłem też 2 lata na studiach, ale po głupotach jakich tam uczyli to zrezygnowałem. Zaczynałem w NOCu na słuchawce, a teraz zarządzam, administruję dość sporą siecią u ISP (aktualnie już trzecią). W między czasie też zrobiłem parę certów. A co do studiów to już musisz sobie sam odpowiedzieć czy będą Ci potrzebne. Znam osoby z i bez i te bez nieraz mają większą wiedzę niż z, wszystko zależy od człowieka jak podchodzi do tematu.

Do jakiegoś NOCu, SOCu, HD na pewno się załapiesz.
Pozdrawiam
Krzysiek Te.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3416
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: Praca bez studiów

#13

#13 Post autor: Kyniu » 29 lis 2017, 10:22

toczyskik pisze:
29 lis 2017, 08:53
Do jakiegoś NOCu, SOCu, HD na pewno się załapiesz.
Aż trafi na szklany sufit "na to stanowisko to tylko z wyższym wykształceniem" i kropka. Oczywiście nie każdy chce wyżej, znam ludzi, którym odpowiada zakres obowiązków, odpowiedzialności i nie chcą wcale awansować - osiągnęli swój poziom satysfakcji. Tylko żeby to była świadoma decyzja i żeby nie pluć sobie potem w brodę "bo mi się w młodości nie chciało tracić czasu na studia".
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 523
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

Re: Praca bez studiów

#14

#14 Post autor: freel4ncer » 29 lis 2017, 10:27

Ja tam szklanego sufitu zwiazanego z wyklsztalceniem przy stanowiskach inzynieryjnych nie widzialem tutaj zazwyczaj liczy sie skill , dopiero przy stanowiskach zarzadzajacych sie pojawil chociaz jakims team managerem nadal mozesz zostac ale juz na global managera lub dyrektora raczej nie ma szans ale do tego czasu mozna spokojnie pracowac jako eng i robic sobie zaocznie studia np z zarzadzania potem mba etc

Brak studiow moze byc problemem przy pierwszym zatrudnieniu , jesli nie masz doswiadczenia ani studiow to czemu niby mialby cie ktos zatrudnic ?

Awatar użytkownika
toczyskik
wannabe
wannabe
Posty: 282
Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Praca bez studiów

#15

#15 Post autor: toczyskik » 29 lis 2017, 11:44

Kyniu pisze:
29 lis 2017, 10:22
toczyskik pisze:
29 lis 2017, 08:53
Do jakiegoś NOCu, SOCu, HD na pewno się załapiesz.
Aż trafi na szklany sufit "na to stanowisko to tylko z wyższym wykształceniem" i kropka. Oczywiście nie każdy chce wyżej, znam ludzi, którym odpowiada zakres obowiązków, odpowiedzialności i nie chcą wcale awansować - osiągnęli swój poziom satysfakcji. Tylko żeby to była świadoma decyzja i żeby nie pluć sobie potem w brodę "bo mi się w młodości nie chciało tracić czasu na studia".
Ja to pisałem odnośnie pierwszej pracy. Ja tam nie maiłem problemu z powodu braku studiów, żeby awansować na inżyniera, starszego inżyniera, admina czy tam inne stanowisko. Zawsze w moim przypadku liczyła się zdobyta wiedza, a nie papierek ze studiów. Ja osobiście raczej nie mam aspiracji, żeby być dyrektorem (nie nadaję się do tego i zdaję sobie z tego sprawę). Zgadzam się z Tobą odnośnie studdiów, żeby to była świadoma decyzja danej osoby.

Kolejną sprawą jest, że jak trafisz do danego środowiska np. ISP i zrobisz sobie dobry PR to ze znalezieniem nowej pracy na innym stanowisku nie będziesz miał problemu. Pracuję już ileś lat i ciągle widzę te same nazwiska tylko w inny firmach i na innych stanowskach :).
Pozdrawiam
Krzysiek Te.

ODPOWIEDZ