CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 20 kwie 2018, 16:48

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post #1 : 26 lis 2017, 12:39 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 26 lis 2017, 12:35
Posty: 2
Witam
Jestem uczniem ostatniej klasy technikum o profili technik informatyk, najbardziej zainteresowały mnie wlasnie sieci i wszystko co z nimi zwiazane jednak wiem ze studia na dobrej uczelni moga byc dla mnie problemem, przy okazji szkoly zrobilem kurs Cisco It Essentials co prawda gowno warty ale system nauczania akademii bardzo mi się spodobal. Mam wiec pytanie czy po mojej szkole po uzyskaniu certyfikatu CCNA są realne szanse na zdobycie pracy ?


Na górę
Post #2 : 26 lis 2017, 14:48 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13
Posty: 519
Wszystko jest mozliwe , inna kwestia jak bardzo prawdopodobne :D ja nie mam studiow skonczonych co nie przeszkadza mi byc seniorem w duzym amerykanskim korpo . Ale zaczynalem od kladzenia kabli i odkurzania podlogi na nockach jako technik w DC :P


Na górę
Post #3 : 26 lis 2017, 22:03 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 15 maja 2017, 05:29
Posty: 12
Lokalizacja: Bydgoszcz
Studia akurat w IT nie są żadnym wyznacznikiem. Rekruterzy bardziej będą patrzeć pod kątem zdobytych certyfikatów, gdzie wcześniej pracowałeś niż ukończonej szkoły.
Także z CCNA spokojnie znajdziesz pracę, ale nastaw się na 1 linię/ helpdesk. Każdy od czegoś zaczynał :)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
innasiec.pl


Na górę
Post #4 : 27 lis 2017, 07:55 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25
Posty: 397
Z robotą nie powinno być problemu ale IMHO zrób studia (wystarczą zaoczne). Będzie Ci na początku ciężko, bo robota i studia ale nigdy nie wiesz kiedy Ci się one przydadzą.

_________________
Ups I switched again =)


Na górę
Post #5 : 27 lis 2017, 14:58 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 20 kwie 2017, 15:14
Posty: 11
Patrząc po moich doświadczeniach:
Pracę powinieneś znaleźć, patrz na to co będziesz robił a nie tylko na pieniądze. Warto przenieść się do większego miasta.
Czy warto robić dodatkowe studia zaoczne - ja robię. Brak mi motywacji, nie widzę trochę w tym sensu ale staram się dociągnąć to do końca. Brak studiów może być w przyszłości przeszkodą w zdobyciu pracy czy awansu


Na górę
Post #6 : 28 lis 2017, 14:48 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 20 gru 2011, 12:18
Posty: 52
W polsce do pracy w duzych korpo (np IBM) sa potrzebne (oczywiscie nie do roboty jako takiej), lecz dzieki temu ze ukonczyles min licencjata 30% wyplaty jest finansowane z funduszy unijnych (lub pochodnych) a reszta z korpo. Wiec korpo nie musi placic 30% ze swojej kieszeni.


Na górę
Post #7 : 28 lis 2017, 14:59 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13
Posty: 519
Cytuj:
W polsce do pracy w duzych korpo (np IBM) sa potrzebne (oczywiscie nie do roboty jako takiej), lecz dzieki temu ze ukonczyles min licencjata 30% wyplaty jest finansowane z funduszy unijnych (lub pochodnych) a reszta z korpo. Wiec korpo nie musi placic 30% ze swojej kieszeni.
Chcesz mi powiedziec ze kazde korpo dostaje 30% kosztow pracownika z Unii bo ten ma wyzsze ? jakos neichce mi sie w to wierzyc


Na górę
Post #8 : 28 lis 2017, 15:10 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 20 gru 2011, 12:18
Posty: 52
nie wiem czy kazde ale IBM pewnie tez Atos i kilku wiekszych tak ma. Taki dodatkowy papierek doloaczony do umowy o prace ktory stoi ze 30% podstawowej wyplaty pochodzi z unii.


Na górę
Post #9 : 28 lis 2017, 15:18 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13
Posty: 519
Cytuj:
nie wiem czy kazde ale IBM pewnie tez Atos i kilku wiekszych tak ma. Taki dodatkowy papierek doloaczony do umowy o prace ktory stoi ze 30% podstawowej wyplaty pochodzi z unii.
Ciekawe pierwszy raz o tym slysze i nie znam nikogo kto by taki papierek dostawal .


Na górę
Post #10 : 28 lis 2017, 15:47 
Offline
member
member

Rejestracja: 14 mar 2013, 18:02
Posty: 28
Cytuj:
nie wiem czy kazde ale IBM
Nieaktualne odkad stracili dofinansowanie
Cytuj:
pewnie tez Atos i kilku wiekszych tak ma.
Atos nie ma


Na górę
Post #11 : 28 lis 2017, 16:01 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 20 gru 2011, 12:18
Posty: 52
o, no prosze nie wiedzialalem ( mam dane sprzed kilku lat :( ), ale mimo wszytko takie dotacje sa mozliwe


Na górę
Post #12 : 29 lis 2017, 08:53 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Posty: 281
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
Witam
Jestem uczniem ostatniej klasy technikum o profili technik informatyk, najbardziej zainteresowały mnie wlasnie sieci i wszystko co z nimi zwiazane jednak wiem ze studia na dobrej uczelni moga byc dla mnie problemem, przy okazji szkoly zrobilem kurs Cisco It Essentials co prawda gowno warty ale system nauczania akademii bardzo mi się spodobal. Mam wiec pytanie czy po mojej szkole po uzyskaniu certyfikatu CCNA są realne szanse na zdobycie pracy ?
Hej,

Masz szanse i to jak najbardziej. W sieciach liczy się bardziej wiedza i certy niż studia. Ja osobiście ukończyłem szkolę policealną o specjalizacji sieci komputerowe. Później byłem też 2 lata na studiach, ale po głupotach jakich tam uczyli to zrezygnowałem. Zaczynałem w NOCu na słuchawce, a teraz zarządzam, administruję dość sporą siecią u ISP (aktualnie już trzecią). W między czasie też zrobiłem parę certów. A co do studiów to już musisz sobie sam odpowiedzieć czy będą Ci potrzebne. Znam osoby z i bez i te bez nieraz mają większą wiedzę niż z, wszystko zależy od człowieka jak podchodzi do tematu.

Do jakiegoś NOCu, SOCu, HD na pewno się załapiesz.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek Te.


Na górę
Post #13 : 29 lis 2017, 10:22 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3399
Cytuj:
Do jakiegoś NOCu, SOCu, HD na pewno się załapiesz.
Aż trafi na szklany sufit "na to stanowisko to tylko z wyższym wykształceniem" i kropka. Oczywiście nie każdy chce wyżej, znam ludzi, którym odpowiada zakres obowiązków, odpowiedzialności i nie chcą wcale awansować - osiągnęli swój poziom satysfakcji. Tylko żeby to była świadoma decyzja i żeby nie pluć sobie potem w brodę "bo mi się w młodości nie chciało tracić czasu na studia".

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #14 : 29 lis 2017, 10:27 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13
Posty: 519
Ja tam szklanego sufitu zwiazanego z wyklsztalceniem przy stanowiskach inzynieryjnych nie widzialem tutaj zazwyczaj liczy sie skill , dopiero przy stanowiskach zarzadzajacych sie pojawil chociaz jakims team managerem nadal mozesz zostac ale juz na global managera lub dyrektora raczej nie ma szans ale do tego czasu mozna spokojnie pracowac jako eng i robic sobie zaocznie studia np z zarzadzania potem mba etc

Brak studiow moze byc problemem przy pierwszym zatrudnieniu , jesli nie masz doswiadczenia ani studiow to czemu niby mialby cie ktos zatrudnic ?


Na górę
Post #15 : 29 lis 2017, 11:44 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Posty: 281
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
Cytuj:
Do jakiegoś NOCu, SOCu, HD na pewno się załapiesz.
Aż trafi na szklany sufit "na to stanowisko to tylko z wyższym wykształceniem" i kropka. Oczywiście nie każdy chce wyżej, znam ludzi, którym odpowiada zakres obowiązków, odpowiedzialności i nie chcą wcale awansować - osiągnęli swój poziom satysfakcji. Tylko żeby to była świadoma decyzja i żeby nie pluć sobie potem w brodę "bo mi się w młodości nie chciało tracić czasu na studia".
Ja to pisałem odnośnie pierwszej pracy. Ja tam nie maiłem problemu z powodu braku studiów, żeby awansować na inżyniera, starszego inżyniera, admina czy tam inne stanowisko. Zawsze w moim przypadku liczyła się zdobyta wiedza, a nie papierek ze studiów. Ja osobiście raczej nie mam aspiracji, żeby być dyrektorem (nie nadaję się do tego i zdaję sobie z tego sprawę). Zgadzam się z Tobą odnośnie studdiów, żeby to była świadoma decyzja danej osoby.

Kolejną sprawą jest, że jak trafisz do danego środowiska np. ISP i zrobisz sobie dobry PR to ze znalezieniem nowej pracy na innym stanowisku nie będziesz miał problemu. Pracuję już ileś lat i ciągle widzę te same nazwiska tylko w inny firmach i na innych stanowskach :).

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek Te.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl