Oferty pracy - poszukiwania

praca itp

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
seteshpl
member
member
Posty: 35
Rejestracja: 29 kwie 2008, 15:33

Oferty pracy - poszukiwania

#1

#1 Post autor: seteshpl »

Witam,

ostatnimi czasu, w przyplywie duzej ilosci wolnego czasu (tak to jest, jak cisco-press sie w pewnym momencie nudzi i trzeba wziac oddech, aby routery na nowo zaczely sie podobac:P) zaczalem eksploracje netu w poszukiwaniach pracy dla ciscowca (poziom professional / expert). Co mnie zaciekawilo, to fakt, ze... takich ogloszen po prostu nie ma, przynajmniej na typowych serwisach o prace (jak gazetapraca.pl, pracuj.pl, itp).

Tak sie wiec zastanawiam - a moze Wy, szanowni grupowicze macie jakies podejrzenia - czy, a jesli tak, to za pomoca jakich metod firmy w Polsce szukaja dla siebie ciscowcow:). Jakbym mial zgadywac to takowi zglaszaja sie sami, sa wylawiani przed headhunterow (ccie:)), ale z checia sie dowiem, jakie sa obecnie popularne metody.

Heh, czlowiek nie obserwuje rynku na biezaco i nagle stwierdza, ze zupelnie nie wie, co sie na nim dzieje:)).

Bede z ciekawosci bardzo wdzieczny za info:). Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
marcins
Site Admin
Site Admin
Posty: 3183
Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Kontakt:

#2

#2 Post autor: marcins »

hej
mnie zazwyczaj "mecza" po linkedin, pozniej znajomi wydzwaniaja...

w ogloszeniach "ogolnych" to malo jest, zazwyczaj agencje same szukaja,
a jak sie oglszenie pojawi to juz desperacja ;)

cobico
wannabe
wannabe
Posty: 284
Rejestracja: 27 maja 2006, 12:57
Lokalizacja: Milton Keynes, UK

#3

#3 Post autor: cobico »

Po ccna mysla ze jestes nikt i nic nie umiesz po ccnp twierdza ze sciagales badz nauczyles sie pytan na pamiec :) generalnie totalna olewka.
Albo masz plecy i cie ktos wprowadzi albo spore doswiadcznie .

Trzeba to poprostu lubiec :)

Walkowane bylo wiele razy

Awatar użytkownika
kamh
wannabe
wannabe
Posty: 74
Rejestracja: 17 lip 2005, 23:34
Lokalizacja: Wrocław

#4

#4 Post autor: kamh »

cobico pisze:Po ccna mysla ze jestes nikt i nic nie umiesz po ccnp twierdza ze sciagales badz nauczyles sie pytan na pamiec :) generalnie totalna olewka.
jestem w szoku :?
nic dodać, nic ująć...

Awatar użytkownika
eprom
wannabe
wannabe
Posty: 414
Rejestracja: 17 lis 2003, 11:18
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

#5

#5 Post autor: eprom »

cobico pisze: Po ccna mysla ze jestes nikt i nic nie umiesz po ccnp twierdza ze sciagales badz nauczyles sie pytan na pamiec :) generalnie totalna olewka.
...a jak masz CCIE R&S to wszystkim sie wydaje ze wiesz wszystko i o kazdej technologii sieciowej...
--

Awatar użytkownika
Mirunio
wannabe
wannabe
Posty: 251
Rejestracja: 06 paź 2006, 15:18
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

#6

#6 Post autor: Mirunio »

eprom pisze: ...a jak masz CCIE R&S to wszystkim sie wydaje ze wiesz wszystko i o kazdej technologii sieciowej...
Krótka dygresja: http://brokenpipes.blogspot.com/2005_08_01_archive.html

Awatar użytkownika
eprom
wannabe
wannabe
Posty: 414
Rejestracja: 17 lis 2003, 11:18
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

#7

#7 Post autor: eprom »

Mirunio pisze:
eprom pisze: ...a jak masz CCIE R&S to wszystkim sie wydaje ze wiesz wszystko i o kazdej technologii sieciowej...
Krótka dygresja: http://brokenpipes.blogspot.com/2005_08_01_archive.html
wlasnie TO mialem na mysli :D
--

bolekis
wannabe
wannabe
Posty: 128
Rejestracja: 29 lut 2008, 17:10
Lokalizacja: Wrocław, PL

#8

#8 Post autor: bolekis »

Na serwisach, które podałeś zwykle szukają "administratora-informatyka" czyli, zależnie od podanego zakresu obowiązków, albo studenta albo człowieka-orkiestry - takiego co to zna używany w firmie ERP ale też potrafi sieć zbudować/utrzymywać, konta w AD zakładać, stworzy strone internetową i będzie robił za helpdesk. Wiele razy śmiać mi się chce jak to czytam. Nie wiem czy w ogóle warto się starać o pracę w takich firmach bo jak juz są chorzy na etapie poszukiwania kandydata to później może być już chyba tylko gorzej.

Typowego administratora/inżyniera sieci/security będa szukały firmy konkretnej wielkości. IMO lepiej samemu stworzyć sobie listę takich firm z róznych branż (integratorzy, providerzy, outsourcing IT, telekomy, banki, produkcyjne itd.) i sprawdzać/zasubskrybować ich konkretne ogłoszenia.

rimowals
wannabe
wannabe
Posty: 617
Rejestracja: 11 mar 2008, 22:47

#9

#9 Post autor: rimowals »

bolekis pisze:IMO lepiej samemu stworzyć sobie listę takich firm z róznych branż (integratorzy, providerzy, outsourcing IT, telekomy, banki, produkcyjne itd.) i sprawdzać/zasubskrybować ich konkretne ogłoszenia.
a jeszcze lepiej zrobic sobie ladne cv (oczywiscie bez sciemniania) +lm, przygotowac modelowe odpowiedzi na najczesciej zadawane przez HR-owcow pytania + wejsc na stronki upatrzonych firm i wyslac cv/lm uzywajac formularza, ktory czesto na stronce widnieje - ewentualnie rownie czesto jest podany mail typu rekrutacja@....

zis
CCIE
CCIE
Posty: 214
Rejestracja: 14 lis 2005, 21:56
Lokalizacja: Wawa

#10

#10 Post autor: zis »

cobico pisze:Po ccna mysla ze jestes nikt i nic nie umiesz po ccnp twierdza ze sciagales badz nauczyles sie pytan na pamiec :) generalnie totalna olewka.
Albo masz plecy i cie ktos wprowadzi albo spore doswiadcznie .

Trzeba to poprostu lubiec :)

Walkowane bylo wiele razy
Glupoty piszesz :|
ZIS samo ZLO

slimak

#11

#11 Post autor: slimak »

tez szukam roboty cisco only ale nie moge takiej znalesc.

a swoja droga znacie jakies strony gdzie moze zaczac poszukiwania pracy w hiszpanii i okolicach? ibiza albo majorka?

cobico
wannabe
wannabe
Posty: 284
Rejestracja: 27 maja 2006, 12:57
Lokalizacja: Milton Keynes, UK

#12

#12 Post autor: cobico »

Z tymi certami ktore posiadasz powinienes srobowac w UK, potem proboj dalej. Angielski oczywiscie podszlifuj :)

Awatar użytkownika
Wlochaty
wannabe
wannabe
Posty: 492
Rejestracja: 30 wrz 2006, 17:11
Lokalizacja: Warszawa

#13

#13 Post autor: Wlochaty »

slimak pisze: a swoja droga znacie jakies strony gdzie moze zaczac poszukiwania pracy w hiszpanii i okolicach? ibiza albo majorka?
Ostatnio przegladalem oferty pare miesiecy temu, ofert bylo calkiem sporo, najwazniejsza rzecz oprocz wiedzy sieciowej: dobrze miec niezly hiszpanski i koniecznie bardzo dobry angielski. Moj brat pracowal w Hiszpanii jako inzynier (nie IT) i zycie sobie chwalil (co po wizycie moge potwierdzic) zarobki nie bardzo ;]

zacznij moze od www.monster.es
Wlochaty

slimak

#14

#14 Post autor: slimak »

cobico pisze:Z tymi certami ktore posiadasz powinienes srobowac w UK, potem proboj dalej. Angielski oczywiscie podszlifuj :)
dzieki za podpowiedz. tyle ze w UK zimno a w hiszpanii inny klimat - cieplutko.

sezam84
wannabe
wannabe
Posty: 78
Rejestracja: 09 gru 2007, 23:15
Lokalizacja: Warsaw

#15

#15 Post autor: sezam84 »

Jestem prosto po studiach EiT i mama cert CCNA.
Szukam pracy od 3 tygodni.... I powiem wam że jest ciężko. Jedynie odezwała się do mnie firma headhunter-owa.
Chyba dam sobie spokój z Polską i wrócę do Hiszpanii.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ