CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 18 lis 2017, 22:30

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 29 mar 2009, 09:55 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 06 lis 2007, 22:05
Posty: 101
Lokalizacja: Reading, UK
Witam,

Każdy z nas zapewne w którymś momencie swojego życia myślał o pracy w UK. Przyszedł czas i na mnie. Postanowiłem więc zapytać szanownych kolegów jak udało im się sprawnie przetransferować na wyspy. Oczywiście najbardziej interesuje mnie w jaki sposób znaleźli pracę (rejestrowanie CV? wysyłanie ofert? inne...) oraz jak wyglądały sprawy organizacji wyjazdu, mieszkania etc.
Ponadto proszę żeby mi ktoś poradził na jakie ciekawe stanowiska aplikować? Zamierzam tam jechać z full CCNP i podstawami juniperowego Junosa. W Polsce pracuję u małego Integratora i chętnie bym pracował na podobnym stanowisku gdzieś w UK. Chyba że warto rozważyć jeszcze inne ?

Aby zacząć temat rozważam dwie opcje:
1. (opcja hazardzisty) - rzucam obecną pracę, zbieram oszczędności i jadę szukać pracy - jak za czasów studenckich ;)
2. (rozsądna) - pracuję sobie nadal, szukam pracy z Polski i ew. latam na rozmowy.

Wszelkie uwagi, podpowiedzi, rady mile widziane.

Z góry dzięki za odpowiedzi,
Pozdrawiam


Na górę
Post #2 : 29 mar 2009, 10:22 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 kwie 2006, 12:25
Posty: 121
Lokalizacja: The Hague
Cytuj:
Witam,

Każdy z nas zapewne w którymś momencie swojego życia myślał o pracy w UK. Przyszedł czas i na mnie. Postanowiłem więc zapytać szanownych kolegów jak udało im się sprawnie przetransferować na wyspy. Oczywiście najbardziej interesuje mnie w jaki sposób znaleźli pracę (rejestrowanie CV? wysyłanie ofert? inne...) oraz jak wyglądały sprawy organizacji wyjazdu, mieszkania etc.
Ponadto proszę żeby mi ktoś poradził na jakie ciekawe stanowiska aplikować? Zamierzam tam jechać z full CCNP i podstawami juniperowego Junosa. W Polsce pracuję u małego Integratora i chętnie bym pracował na podobnym stanowisku gdzieś w UK. Chyba że warto rozważyć jeszcze inne ?

Aby zacząć temat rozważam dwie opcje:
1. (opcja hazardzisty) - rzucam obecną pracę, zbieram oszczędności i jadę szukać pracy - jak za czasów studenckich ;)
2. (rozsądna) - pracuję sobie nadal, szukam pracy z Polski i ew. latam na rozmowy.

Wszelkie uwagi, podpowiedzi, rady mile widziane.

Z góry dzięki za odpowiedzi,
Pozdrawiam
W moim przypadku bylo to umieszczenie CV na Monster or LinkedIn reszta nalezala do HeadHunterow. Sam nie wyslalem zadnego CV.

Czemu akurat UK?? W NL mozna duzo wiecej zarobic i zycie ciekawsze :D


Na górę
 Tytuł:
Post #3 : 29 mar 2009, 10:49 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 06 lis 2007, 22:05
Posty: 101
Lokalizacja: Reading, UK
Jakoś mi niderlandzki nie podchodzi :)


Na górę
 Tytuł:
Post #4 : 29 mar 2009, 10:54 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 wrz 2008, 09:30
Posty: 60
Czytał kolega podklejony wątek ?
Tam, wydaje mi się, są odpowiedzi na Twoje pytania.


Na górę
 Tytuł:
Post #5 : 29 mar 2009, 12:50 
Offline
member
member

Rejestracja: 18 gru 2005, 03:37
Posty: 32
Lokalizacja: KRK/WAWA
A propos portali pracy w UK. Przypuszczam, że podawane tam stawki są stawkami brutto - jaka w związku z tym jest różnica w UK pomiędzy brutto i netto? Z tego co się orientuję w skład wynagrodzenia brutto wchodzi podatek oraz NI, ale nie wiem ile realnie wynosi ta różnica w praktyce.


Z góry dzięki za informacje

pozdro


Na górę
 Tytuł:
Post #6 : 29 mar 2009, 13:41 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 11 mar 2008, 22:47
Posty: 619
pierwszy wynik z google dla 'tax calculator uk'... http://listentotaxman.com/


Na górę
 Tytuł:
Post #7 : 29 mar 2009, 16:39 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 wrz 2006, 17:11
Posty: 492
Lokalizacja: Warszawa
Witam

Poczatki moga byc frustrujace i ciezkie. Wyjechalem i nie mialem nic, prace w sieciach znalazlem po ok poltora miasiaca poszukiwan, nie szukalem nic poza IT, bo wielu mnie przestrzegalo iz mozna sie wpakowac w byle prace, tracic czas lub pograzyc sie w marazmie.

Te kilka tygodni bylo dosc ciezkie, poszedlem na 1sze interview i dostalem oferte, jednak w moim przypadku byla to dosc niszowa dzialka sieciowania, a ja znalem profil tej firmy przed przyjazdem i celowalem w ta prace. Wiedzialem ze mam spore szanse ze wzgledu na doswiadczenie i niezla wiedze z tej dzialki i totalna nieznajomosc brytyjczykow tego systemu (nie bylo zadnego brytola wsrod "tekis";] )

Waznym czynnikiem byl fakt ze mialem zaklepane mieszkanie, wiec nie tracilem energii na podstawowa rzecz jaka jest szukanie miejsca do spania ;] To dosc stresujaca rzecz sadze, mnie to ominelo i Tobie tez polecam pojechac do kogos, pierwsze dni i przyzwyczajenie sie do innego swiata/kultury/jezyka-akcentu sa latwiejsze z kims znajomym. Mowa o przypadku kiedy jedziesz tam nie majac pracy, bo sadze ze jesli odrazu bedziesz miec prace, to asymilacja bedzie duzo szybsza, a stres szybciej minie.


Moge pokusic sie o pare rad z racji jakiegos doswiadczenia w UK i przestrzec przed bledami ktore ja zrobilem.
Szukanie pracy z PL w UK to bardzo wygodne rozwiazanie, lecz bardzo trudno znalezc tak prace. Musisz liczyc sie z tym ze bedzie to trwac dlugo i mozesz w ogole nic nie trafic.
Wiele firm, w tym moja nie brala pod uwage CV wysylanych spoza kraju, na interview zapraszano "gorszych", ale tych na miejscu, nie dawano szasny nikomu kto szukal pracy na odleglosc. Pamietam CV kogos z Wroclawia, naprawde dobre kwalifikacje, probowalismy naciskac by zaprosic kandydata bo byl najlepszy, jednak firma nie chciala ryzykowac kosztow i czasu, musieliby zaplacic za przelot, nocleg, etc, a potem moglo sie okazac iz w CV sa bajki... Generalnie by znalezc prace w UK bedac w PL musisz byc w czyms naprawde dobry i miec troche farta.

1)znajdz kogos zaufanego w UK i dogadaj sie w sprawie uzywania w CV jego adresu, zalatw sprawe tak by moc zaczepic sie tam na noc w razie interview, kup karte top-up (prepaid) z angielskim numerem i w CVkach wpisuj angielski adres i komorke. Szanse na odzew masz duzo wieksze. Musisz sie liczyc jednak z tym ze jesli ktos sie odezwie to dostaniesz 2-3 dni by sie spotkac, wiec koszty przelotow moga byc spore.
Nie boj sie takiego rozwiazania:
W UK nie ma dowodow osobistych (choc sa plany), nie ma meldunku, potwierdzeniem zamiekszania jest wyciag z banku, badz rachunek za prad, gaz etc.

2) Zarejestruj sie na portalach zwiaznaych z poszukiwaniem pracy np:
- www.monster.co.uk
- www.jobserve.com
- www.reed.co.uk

Pamietaj ze niektore hrabstwa maja wlasne popularne portale pracy, wiec poszukaj takich jesli zamierzasz jechac w inne miejsce niz Londyn:
- http://www.northwestjobs.co.uk/
- http://www.mymanchesterjobs.co.uk/

3) Pamietaj ze aplikujac na oferty pracy mozesz sie czasami spodziewac telefonow nawet po miesiacu czasu. Jesli nie znajdziesz nikogo kto "pozyczy" Ci adresu w UK, to warto aplikowac z PL na kazda oferte na miesiac przed wyjazdem.

4) Przygotuj angielski CV, mam na mysli: angielskie, a nie w jezyku angielskim. Modelowo dosc znacznie rozni sie od naszych. Nie bede pisac ze CV jest bardzo wazne, ale warto pamietac ze to nie moze byc polskie CV w jezyku angielskim, tylko brytyjskie, najlepiej zaczynacje sie do personal statement.

5) Najwazniejsze jest doswiadczenie, polskie dyplomy sa traktowane z przymrozeniem oka, liczy sie jezyk, wiedza i certy typu Cisco i M$
Pierwsza praca niekoniecznie musi byc wymarzona, pierwsza jest najtrudniejsza, pozniej bedzie latwiej bo w CV bedzie widac iz ktos Ci juz w UK zaufal.

6) Jesli nie wiesz gdzie jechac to polecam Londyn, ja w nim nie bylem i troche zaluje, rynek pracy jest taki jak w pozostalych miastach razem wzietych.

7) Jesli jedziesz w ciemno to musisz miec gotowke na 2 miesiace zycia bez pracy, chwytanie sie byle jakiej pracy by przezyc oddala Cie od pracy w IT

8) Z samym CCNA raczej nie wyjezdzaj, dzis to zbyt malo, a kryzys w UK troszke czuc, CCNP da Ci znacznie wieksze szanse na prace szczegolnie tam gdzie wymagaja CCNA, a kasa nie jest powalajaca, ale pamietaj: liczy sie start

9) Musisz, ale to musisz miec niezly angielski (albo miec CCIE ;] ), nikt nie bedzie sie meczyl z Toba w pracy bez wzgledu na Twoja wiedze.

10) Ze wzgledu na nienajlepsze nastroje spoleczne, slabego funta i brytyjski model zycia, na Twoim miejscu szukalbym pracy w NL. Ktos juz o tym wspomnial, ale faktem jest ze spoleczenstwo bardziej normalne (przecietny brytyjczyk to taki polak po gimanzjum - niski swiatopoglad, o ilozfowaniu i ciekawych dyskusjach mozesz zapomniec) i zarobki lepsze.

Bylem rok i nie zaluje, zwiedzilem, poznalem, a sam pobyt tam zaprocentowal tez w CVce.
Jakbys mial pytania to zapraszam na priv


PS Sorka jesli wyszlo troche chaotycznie, ale boli mnie glowa po sobocie ;]

_________________
Wlochaty


Na górę
 Tytuł:
Post #8 : 29 mar 2009, 17:47 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 06 lis 2007, 22:05
Posty: 101
Lokalizacja: Reading, UK
Dzięki za odpowiedz. Bardzo sobie cenie Twoje uwagi.

Pozdrawiam


Na górę
Post #9 : 04 cze 2009, 12:13 
Offline
member
member
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 kwie 2007, 11:54
Posty: 17
Cytuj:
Cytuj:
Czemu akurat UK?? W NL mozna duzo wiecej zarobic i zycie ciekawsze :D
A jak z językiem? Czy znajomość angielskiego wystarczy w Holandii, żeby znaleźć robotę w IT dla człowieka z doświadczeniem? Czy też Niderlandzki jest wymagany?


Na górę
Post #10 : 04 cze 2009, 19:54 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 kwie 2006, 12:25
Posty: 121
Lokalizacja: The Hague
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Czemu akurat UK?? W NL mozna duzo wiecej zarobic i zycie ciekawsze :D
A jak z językiem? Czy znajomość angielskiego wystarczy w Holandii, żeby znaleźć robotę w IT dla człowieka z doświadczeniem? Czy też Niderlandzki jest wymagany?
Angielski w 100% wystarcza. W poprzedniej firmie w ktorej pracowalem(Redback Networks w Rotterdamie) na na 15tu inzynierow byl tylko jeden Holender. W obecnej (Riverbed w Amsterdamie) nie ma zadnego. Oczywiscie plusem jest znajmosc innego jezyka np. polskiego. Pod warunkiem jednak, ze w danej firmie, na podobnym stanowisku nie pracuje juz inny Polak... to jednak rzadki przypadek bo jestesmy juz wszedzie :)


Na górę
Post #11 : 04 cze 2009, 23:05 
Offline
member
member

Rejestracja: 18 gru 2005, 03:37
Posty: 32
Lokalizacja: KRK/WAWA
Cytuj:
Angielski w 100% wystarcza. W poprzedniej firmie w ktorej pracowalem(Redback Networks w Rotterdamie)
Pracowałeś w Redback jak już był pod Ericssonem? Zastanawiam się czy firmie Redback na dobre wyszło przejście pod skrzydła Ericssona.


Na górę
Post #12 : 05 cze 2009, 18:31 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 kwie 2006, 12:25
Posty: 121
Lokalizacja: The Hague
Cytuj:
Cytuj:
Angielski w 100% wystarcza. W poprzedniej firmie w ktorej pracowalem(Redback Networks w Rotterdamie)
Pracowałeś w Redback jak już był pod Ericssonem? Zastanawiam się czy firmie Redback na dobre wyszło przejście pod skrzydła Ericssona.
OT: Jak to z kazdym przejeciem. Na poczatku fajnie bylo trafic pod skrzydla duzego brata bo odrazu mielismy dojscie to nowych klientow. Co wiecej E/// wywalal Junipery ze swoich rozwiazan i wrzucal Redback SmartEdge. Pozniej bylo coraz wiecje e/// a mniej Rebacka. W tym roku zniknie marka Redback i zostanie tylko E/// SmartEdge


Na górę
Post #13 : 05 cze 2009, 22:51 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 kwie 2006, 12:25
Posty: 121
Lokalizacja: The Hague
Widze ze Martin Freeman szuka na ccie.pl Polish Cisco Certified Engineer, co prawda w Polsce, ale rozmawialem kilka razy z Martinem jak jeszcze pracowal dla Cisco i spoko gosc, ktory zapewne ma duzo ciekawych ofert pracy w UK. Nic tylko pisac do niego!!


Na górę
Post #14 : 21 cze 2017, 10:21 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Kiedys pisalem o tym na blogu....

https://www.virtualolivia.com/network-s ... a-granica/

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl