Nauka juniper

JunOS / Juniper / Netscreen

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Nauka juniper

#31

#31 Post autor: Wojtachinho » 12 kwie 2018, 11:45

eljan pisze:
12 kwie 2018, 11:03
W sumie to wszystko można zrobić na starym gns3 (mawet wersja gns 0.8.7). Natomiast CSR oraz N9K w vmware workstation.Router 3700 z modułem switchującym (to nadal router) co znaczy że ma i inne polecenia do konfiguracji L2 (modułu switchującego). Dla osoby która chce przećwiczyć konkretne funkcjonalności (np VSS, Stack, STP(RSTP, PVST, MSTP), Spanning-Tree feature (Root, Guard, Filter, Root Guard, UDLD), Etherchannel L2, DAI, DHCP Snooping itd) to tak naprawde nie da rady.

Powracając do pytania. Co jeszcze polecacie oprócz Vagrant żeby przećwiczyć junosa-chodzi mi głownie o switching (access, trunk, vtp, STP, etherchannel, stack itp.)
Jest może jakiś płatny online symulator/emulator (nauczony doświadczeniem lepiej chyba już zapłacić za przygotowany lab niż samemu "dostrajać" całe środowisko).

Z góry dzięki za podpowiedzi :)

"Router 3700 z modułem switchującym (to nadal router) co znaczy że ma i inne polecenia do konfiguracji L2 (modułu switchującego)."

Ma inne polecenia? np jakie ?
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

eljan
member
member
Posty: 39
Rejestracja: 01 lut 2011, 10:14

Re: Nauka juniper

#32

#32 Post autor: eljan » 12 kwie 2018, 16:17

przykładowo żeby stworzyć vlan na routerze 3725 (IOS-AdvanceSecurity):
R1#vlan database
R1(Vlan)#vlan 10 name TEST
R1(Vlan)#exit
R1#show vlan-switch

Nie ma polecenia
R1(config)#spanning-tree mode ...

VSS
R1(config)#switch virtual domain 3

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Nauka juniper

#33

#33 Post autor: Wojtachinho » 12 kwie 2018, 16:22

eljan pisze:
12 kwie 2018, 16:17
przykładowo żeby stworzyć vlan na routerze 3725 (IOS-AdvanceSecurity):
R1#vlan database
R1(Vlan)#vlan 10 name TEST
R1(Vlan)#exit
R1#show vlan-switch

Nie ma polecenia
R1(config)#spanning-tree mode ...

VSS
R1(config)#switch virtual domain 3

To cos masz nie tak :)

Kod: Zaznacz cały

Router#conf t
Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.
Router(config)#vlan 10
Router(config-vlan)#name CCIE.PL is THE BEST!!

Router(config-vlan)#name CCIE.PL-is-THE-BEST!!

Router#show vlan-switch

VLAN Name                             Status    Ports
---- -------------------------------- --------- -------------------------------
1    default                          active    Fa1/0, Fa1/1, Fa1/2, Fa1/3
                                                Fa1/4, Fa1/5, Fa1/6, Fa1/7
                                                Fa1/8, Fa1/9, Fa1/10, Fa1/11
                                                Fa1/12, Fa1/13, Fa1/14, Fa1/15
10   CCIE.PL-is-THE-BEST!!            active
1002 fddi-default                     act/unsup
1003 token-ring-default               act/unsup
1004 fddinet-default                  act/unsup
1005 trnet-default                    act/unsup

VLAN Type  SAID       MTU   Parent RingNo BridgeNo Stp  BrdgMode Trans1 Trans2
---- ----- ---------- ----- ------ ------ -------- ---- -------- ------ ------
1    enet  100001     1500  -      -      -        -    -        1002   1003
10   enet  100010     1500  -      -      -        -    -        0      0
1002 fddi  101002     1500  -      -      -        -    -        1      1003
1003 tr    101003     1500  1005   0      -        -    srb      1      1002
1004 fdnet 101004     1500  -      -      1        ibm  -        0      0
1005 trnet 101005     1500  -      -      1        ibm  -        0      0

Kod: Zaznacz cały

Router#show vlans

Virtual LAN ID:  1 (IEEE 802.1Q Encapsulation)

   vLAN Trunk Interface:   FastEthernet0/0

 This is configured as native Vlan for the following interface(s) :
FastEthernet0/0

   Protocols Configured:   Address:              Received:        Transmitted:
        Other                                           0                   2

   0 packets, 0 bytes input
   2 packets, 36 bytes output

Virtual LAN ID:  10 (IEEE 802.1Q Encapsulation)

   vLAN Trunk Interface:   FastEthernet0/0.10

   Protocols Configured:   Address:              Received:        Transmitted:

   0 packets, 0 bytes input
   0 packets, 0 bytes output

Obraz C3725-ADVENTERPRISEK9-M
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

eljan
member
member
Posty: 39
Rejestracja: 01 lut 2011, 10:14

Re: Nauka juniper

#34

#34 Post autor: eljan » 13 kwie 2018, 15:15

Ok zgodzę się vlany można ustawić (po dodaniu modułu swithującego)
Ale np STP mode

R1(config)#spa
R1(config)#spanning-tree ?
backbonefast Enable BackboneFast Feature
portfast Spanning tree portfast options
uplinkfast Enable UplinkFast Feature
vlan VLAN Switch Spanning Tree

Przykładowo ktoś chce STP MST stestować w symulatorze a nie na żywej sieci. Jak ?
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2018, 15:28 przez eljan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Nauka juniper

#35

#35 Post autor: Wojtachinho » 13 kwie 2018, 15:27

eljan pisze:
13 kwie 2018, 15:15
Ok zgodzę się vlany można ustawić (po dodaniu modułu swithującego)
Ale np STP mode

R1(config)#spa
R1(config)#spanning-tree ?
backbonefast Enable BackboneFast Feature
portfast Spanning tree portfast options
uplinkfast Enable UplinkFast Feature
vlan VLAN Switch Spanning Tree
Jak chcesz sie STP pobawic, to Packet Tracer.
A najlepiej kup sobie pare switchy L2 i L3.
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

eljan
member
member
Posty: 39
Rejestracja: 01 lut 2011, 10:14

Re: Nauka juniper

#36

#36 Post autor: eljan » 15 kwie 2018, 10:13

Zgadzam się z przedmówcą. Jeśli L2 to realny sprzęt lub rack rentals.
Próbując sobie zakupić do laba jakiegoś switcha junipera co widzę:
W zestawieniu cisco VS juniper - wbrew mojemu zdziwieniu to cisco ma o wiele tańsze używane switche L2.
Porównując podobną klase switchy: catalyst 3750 (100 -200 PLN) VS Juniper EX 4200 (£226.00+ £20.00 przesyłka)
(Znalezione na ebay.uk. Na ebay.com nie ma co szukać bo przesyłka droższa niż z UK a poza tym jeszcze cło na elektronikę).
Jakiego junipera EX polecacie na domowego laba?

Może ktoś ma do polecenie jakieś godne uwagi (czytaj niedrogie) rack rental pod labowanie L2 juniper ?

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Nauka juniper

#37

#37 Post autor: Wojtachinho » 15 kwie 2018, 13:28

Jak cos to mam na sprzedaz pare fajnych przelacznikow.

3560G-48
3750G-48
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

ODPOWIEDZ