Recertyfikacja JNCIS-Sec

JunOS / Juniper / Netscreen

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
eljan
wannabe
wannabe
Posty: 52
Rejestracja: 01 lut 2011, 10:14

Recertyfikacja JNCIS-Sec

#1

#1 Post autor: eljan »

Cześć,
Czy ktoś się ostatnio recertyfikował u junipera. Mam obecnie JNCIS-Sec i chciałbym go przedłużyć na kolejne 3 lata. Na stronie junipera jest napisane "Pass the specialist-level exam in the same track". Chciałem obecnie zdać JNCIS-Ent żeby przedłużyć Sec i przy okazji zdobyć Ent ale widzę że jest nieco inaczej niż u cisco.

Szefo89
member
member
Posty: 42
Rejestracja: 10 mar 2016, 17:41

Re: Recertyfikacja JNCIS-Sec

#2

#2 Post autor: Szefo89 »

Niestety ścieżki "boczne" nie recertyfikują się nawzajem, więc Twój JNCIS-ENT nie będzie miał wpływu na JNCIS-SEC. Jedynym wyjątkiem jest JNCIA-Junos odświeżane przez wszystkie egzaminy z wyższych poziomów, a nawet z tych samych poziomów - w zeszłym roku zdałem JNCIA-Devops i to przedłużyło mój JNCIA-Junos.

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 155
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Recertyfikacja JNCIS-Sec

#3

#3 Post autor: nowyk123 »

Szefo89 pisze: 14 lut 2021, 19:38 w zeszłym roku zdałem JNCIA-Devops i to przedłużyło mój JNCIA-Junos.
Ile czasu zajelo Ci orientacyjnie przygotowanie do egzaminu z JNCIA-Junos?
Ostatnio zmieniony 15 lut 2021, 12:37 przez nowyk123, łącznie zmieniany 1 raz.

seba766
wannabe
wannabe
Posty: 89
Rejestracja: 19 lut 2016, 12:26

Re: Recertyfikacja JNCIS-Sec

#4

#4 Post autor: seba766 »

JNCIA-Junos jak masz podstawy sieci to jest kwestia obejżenia kursu 10h i trochę polabować żeby zaznajomić się ze składnią. Jak poświęcisz kilka h dziennie to sądze, że to jest coś około dwóch tygodni. Ja to bym powiedział, że to jest poziom jak Cisco ICND1.

Szefo89
member
member
Posty: 42
Rejestracja: 10 mar 2016, 17:41

Re: Recertyfikacja JNCIS-Sec

#5

#5 Post autor: Szefo89 »

JNCIA-Junos zdawałem 6 lat temu, od tego czasu egzamin na pewno się mocno zmienił, ciężko teraz ocenić jego złożoność. Oprócz tego miałem już CCNA i NRS I (Nokia), więc było mi łatwiej. Tak jak pisze seba766, jeżeli masz podstawy sieci, to właściwie do JNCIA potrzebujesz tylko zapoznać się z konkretnymi rozwiązaniami Junipera (jak działa CLI, commit, rollback, struktura konfiguracji) oraz z tym jak jest realizowany hardware tego producenta (czym się różni EX od MX, co to jest RE, PFE).

Jeżeli nie masz wiedzy sieciowej, to raczej polecałbym przysiąść do Cisco, tam praktycznie startują od zera. Pamiętam że w książce do CCNA nawet były rozrysowane kable Ethernet (konkretne żyły), ich rodzaje i tego typu rzeczy, w Juniperze praktycznie od razu startujesz z jakimiś prostymi routingami i politykami.

eljan
wannabe
wannabe
Posty: 52
Rejestracja: 01 lut 2011, 10:14

Re: Recertyfikacja JNCIS-Sec

#6

#6 Post autor: eljan »

W związku z pandemią egzaminy są przeprowadzane tylko zdalnie czy można sobie wybrać opcje zdawania egzaminu zdalnie lub w centrum egzaminacyjnym ? Ktoś może już zdawał egzamin ?

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 155
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Recertyfikacja JNCIS-Sec

#7

#7 Post autor: nowyk123 »

Nie zdawalem zadnego egzaminu ostatnio. Jednak jak patrze na jakies kursy czy tez szkolenia widze iz nauka z np ccna odbywa sie w trybie zdalnym.

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 155
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Recertyfikacja JNCIS-Sec

#8

#8 Post autor: nowyk123 »

Szefo89 pisze: 16 lut 2021, 08:12 JNCIA-Junos zdawałem 6 lat temu, od tego czasu egzamin na pewno się mocno zmienił,
Tak raczej sie zmienil egzamin z tym co bylo 6 lat temu :)
Tylko pytanie w czym labowac dla junos? Do ccna starczy na upartego packet tracer :) Co w przypadku junipera...Trzeba by kupic fizyczny sprzet czy moze jest jakis program?

Szefo89
member
member
Posty: 42
Rejestracja: 10 mar 2016, 17:41

Re: Recertyfikacja JNCIS-Sec

#9

#9 Post autor: Szefo89 »

Nie musisz kupować sprzętu, możesz ściągnąć obraz vSRX na 60 dni i sobie polabować na jakimś środowisku testowym (EVE-NG czy GNS). Nie sprawdzisz co prawda L2, ale wystarczy to żeby zapoznać się z JUNOSem.

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 155
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Recertyfikacja JNCIS-Sec

#10

#10 Post autor: nowyk123 »

Niezle. Obraz vSRX z jakiego miejsca pobrac prawidlowo?
Znajde go gdzies na stronie - gdzie sie zarejestrowalem do szkolenia jncia-junos?

Szefo89
member
member
Posty: 42
Rejestracja: 10 mar 2016, 17:41

Re: Recertyfikacja JNCIS-Sec

#11

#11 Post autor: Szefo89 »

Nie wiem gdzie się rejestrowałeś, ale na pewno można pobrać z oficjalnej strony Junipera, trzeba tam konto założyć.

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 155
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Recertyfikacja JNCIS-Sec

#12

#12 Post autor: nowyk123 »

Na tej stronie https://cloud.contentraven.com/junosgenius/login
Bylbys radac wpisac tutaj linka o jakiej dokladnie Szefo89 mowisz stronie?

Szefo89
member
member
Posty: 42
Rejestracja: 10 mar 2016, 17:41

Re: Recertyfikacja JNCIS-Sec

#13

#13 Post autor: Szefo89 »


ODPOWIEDZ