LAG i virtual chassis - problem

JunOS / Juniper / Netscreen

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bolo
wannabe
wannabe
Posty: 618
Rejestracja: 27 wrz 2006, 10:02

LAG i virtual chassis - problem

#1

#1 Post autor: Bolo » 23 sie 2016, 15:08

Witam,
Mam oto taką konfigurację:

Switch dystrybucyjny składa się z 2 switch ex2200 połączonych w virtual-chassis . Pracuje jako L2. Do tego switcha podłączony jest switch (bez vc) dwoma linkami i jest skonfigurowany port ae0 na jednym i na drugim i jest ok. Dziś postanowiłem podłaczyc kolejne biuro. pomiędzy jednym i drugim budynkiem; mam tam położone kable miedziane. w tym biurze skonfigurowałem vc i podłączyłem tez dwoma linkami do głównego switcha w serwerowni wykorzystując te linki miedziane. tam jest lag, ae01 i niby wszystko działa jednak mam okresowe przerwy w pingach średnio co 10-20 mam 3-4 pingowe przerwy,
I teraz:.

1. Na switchu głównym (vc) chassis aggregated-devices ethernet device-count 6

2. Na switchu pojedynczym (bez vc) chassis aggregated-devices ethernet device-count 2

3. Na switch w nowym biurze (vc) chassis aggregated-devices ethernet device-count 2

Jak robię sho int terse to pokazują mi się ae1 , ae2 tylko nie konfigurowałem ich.
Przypomnę że wersja softu: 12.3R12.4

Polączenia te sa trunkami

Prosze o pomoc.

Awatar użytkownika
toczyskik
wannabe
wannabe
Posty: 284
Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: LAG i virtual chassis - problem

#2

#2 Post autor: toczyskik » 24 sie 2016, 09:45

Bolo pisze:Witam,
Mam oto taką konfigurację:

Switch dystrybucyjny składa się z 2 switch ex2200 połączonych w virtual-chassis . Pracuje jako L2. Do tego switcha podłączony jest switch (bez vc) dwoma linkami i jest skonfigurowany port ae0 na jednym i na drugim i jest ok. Dziś postanowiłem podłaczyc kolejne biuro. pomiędzy jednym i drugim budynkiem; mam tam położone kable miedziane. w tym biurze skonfigurowałem vc i podłączyłem tez dwoma linkami do głównego switcha w serwerowni wykorzystując te linki miedziane. tam jest lag, ae01 i niby wszystko działa jednak mam okresowe przerwy w pingach średnio co 10-20 mam 3-4 pingowe przerwy,
I teraz:.

1. Na switchu głównym (vc) chassis aggregated-devices ethernet device-count 6

2. Na switchu pojedynczym (bez vc) chassis aggregated-devices ethernet device-count 2

3. Na switch w nowym biurze (vc) chassis aggregated-devices ethernet device-count 2

Jak robię sho int terse to pokazują mi się ae1 , ae2 tylko nie konfigurowałem ich.
Przypomnę że wersja softu: 12.3R12.4

Polączenia te sa trunkami

Prosze o pomoc.
Fizykę sprawdzałeś? Patchcordy wymieniałeś, porty na switchu, trasa była mierzona? Błędy jakieś widzisz na interfejsach?
Pozdrawiam
Krzysiek Te.

Awatar użytkownika
Bolo
wannabe
wannabe
Posty: 618
Rejestracja: 27 wrz 2006, 10:02

Re: LAG i virtual chassis - problem

#3

#3 Post autor: Bolo » 24 sie 2016, 18:48

Coś z configiem. Już rozwiązany problem.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ